Ruský režisér Nikita Michalkov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vlastenectvo na plátne. Ruskí diváci sa môžu tešiť na Zrodenie ríše či western Timur a jeho partia

23.12.2023, 09:09
Autor:
ČTKČTK

Novej verzie sa dočká aj klasické dielo sovietskej kinematografie Timur a jeho partia natočené podľa rovnomennej poviedky Arkadija Gajdara.

Návštevníkov ruských kín čaká v blízkej budúcnosti ďalšia veľká dávka vlastenectva na striebornom plátne. Medzi vznikajúcimi snímkami, na ktoré filmové štúdiá na začiatku decembra žiadali príspevok od štátu, sú napríklad historický veľkofilm Roždenija imperii (Zrodenie ríše) o bojovaní cára Petra I. Veľkého so Švédskom o prístup k moru, ktorý vzniká v štúdiu oscarového režiséra Nikity Michalkova, upozornil portál Meduza.

Znovuzrodenia na striebornom plátne sa má dočkať aj bohatier starých ruských povestí, Iľja Muromec. Autori filmu sľubujú predstavenie v štýle západných trhákov na historickú tému, ako sú Gladiátor a Troja, ale hlavnú postavu namiesto hrdinskej smrti na bojisku nakoniec čaká odchod do výslužby, aby "zasvätil zvyšok života službe Bohu".

Nové verzie klasík

Časť budúcich tržieb štúdio sľubuje venovať na výstavbu prvého kostola zasväteného Iljovi Pečerskému, mníchovi, ktorému sa prisudzuje autorstvo povesti o bohatierovi.

Bohatier sa stal filmovým hrdinom už za sovietskeho režimu, ale rovnomenný film z roku 1956 má trochu odlišný záver: bohatier sa po porážke Tatárov a záchrane vlasti po rokoch stretáva so ženou Vasilisou a synom Sokolíkom, ktorí boli celý ten čas držaní v zajatí.

Novej verzie sa dočká aj klasické dielo sovietskej kinematografie Timur a jeho partia natočené podľa rovnomennej poviedky Arkadija Gajdara.

Pôvodné dielo z roku 1940 charakterizuje Česko-slovenská filmová databáza ako "snímok, ktorý pobaví a rozveselí aj najväčšieho pesimistu". Novú verziu Timura a jeho party predstavuje spoločnosť Kinobaza ako "western pre dospievajúcich" a dej prenáša zo Sovietskeho zväzu 30. rokov minulého storočia do súčasnej vojny Ruska proti Ukrajine.

Vlastenecké momenty

Počas druhej svetovej vojny sa odohráva aj film Volčica (Vlčice), začínajúci scénou, kedy pilot horiacej sovietskej stíhačky v lete 1942 pristane v divočine Kaukazu, kde nikto nemá ani potuchy o vojne. Každopádne pilota z pazúrov svorky vlkov zachráni miestna obdoba Mauglího v dievčenskej podobe, približuje námet filmu server Bjuletteň Kinoprokatčika.

V roku 1942 sa odohráva aj vojnová dráma Spasennyj (Zachránený) o potopení parníka prepravujúceho ranené cez polárne Biele more. Nažive zostane len slepý vojak a zdravotná sestra, ktorých čaká stokilometrová púť ľadovou pustatinou, a to pod paľbou nemeckého pilota túžiaceho "doraziť" preživšie.

Štúdio STV chystá aj "rodinnú fantasy" o dôstojníkovi vojenského námorníctva, ktorý náhodne polapí gigantickú morskú netvoru, aby potom spoločne zachraňovali starobylé ruské kniežatstvo "pred vnútornými a vonkajšími nepriateľmi".

Bjuletteň Kinoprokatčika približuje námety aj ďalších z celkom 45 pripravovaných snímok. Portál Meduza však upozornil, že od žiadosti filmových štábov o štátny príspevok až po konečnú klapku pri nakrúcaní vedie dlhá cesta, počas ktorej sa filmy môžu výrazne zmeniť podľa upravených scenárov, nehovoriac o zmenách režisérov a hercov.

Jedno ale v ruskej kinematografii posledných rokov zostáva, a to je "tiahnutie k vlastenectvu", či už pod historickou, vojnovou alebo pravoslávnou tematikou.

01 - Modified: 2023-12-23 06:48:51 - Feat.: 1 - Title: Zástupcu riaditeľa Roskosmosu zadržali pre podozrenie zo sprenevery peňazí, organizácia prišla o milióny
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 04:40