Líder demokratickej väčšiny v Senáte USA Chuck Schumer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký Senát prerušil rokovanie, Ukrajina sa tento rok nových peňazí od Kongresu nedočká

20.12.2023, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Washington bol doteraz najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci pre krajinu brániacu sa ruskej agresii a jej výpadok by podľa Bidenovej vlády mohol Ukrajincov na bojisku ochromiť.

Americký Kongres do konca roka nevyčlení nové prostriedky na podporu Ukrajiny. Očakávaný vývoj sa definitívne naplnil po tom, ako senátori USA v utorok začali vianočné prázdniny bez dohody na imigračných reštrikciách, ktorá by mohla odblokovať dodatočné desiatky miliárd dolárov na pomoc Kyjevu.

Vláda prezidenta Joea Bidena pritom avizovala, že bez zásahu zákonodarcov po Novom roku nebude mať na vojenskú ani ekonomickú podporu dostatočné financie.

Washington bol doteraz najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci pre krajinu brániacu sa ruskej agresii a jej výpadok by podľa Bidenovej vlády mohol Ukrajincov na bojisku ochromiť.

Kongres naposledy peniaze pre Kyjev uvoľnil pred rokom a Biden v októbri požiadal o ďalších viac ako 60 miliárd dolárov, krízový balík s touto položkou však narazil na odpor Republikánskej strany.

Ďalšie sklamanie 

Prerušenie rokovania v americkom Senáte opisuje agentúra AFP ako ďalšie sklamanie pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po tom, ako sa tento rok Ukrajincom nepodarilo vo väčšom rozsahu získať späť územie zabrané Rusmi po vlaňajšej invázii.

Zároveň Kyjev čaká na dohodu Európskej únie o uvoľnení ďalších 50 miliárd eur na podporu ukrajinského štátu, zatiaľ čo ukrajinská armáda hlási, že musí pre nedostatok munície obmedzovať niektoré akcie.

image

Západ Rusko trvalo podceňuje. Dôvodom je štatistická negramotnosť aj neznalosť Putinovej mocnosti

Republikáni v americkom Kongrese trvajú na tom, aby schválenie balíka s novou pomocou Ukrajine sprevádzalo výrazné sprísnenie americkej imigračnej politiky, ktoré je podľa nich potrebné kvôli rekordne vysokým počtom migrantov prichádzajúcich k americko-mexickej hranici. 

V Senáte s nimi od novembra o tejto otázke rokovali zástupcovia Demokratickej strany, v utorok však zákonodarcovia rozhovory pre zvyšok roka vzdali, píše denník The New York Times (NYT).

Ukrajina nemá žiadny záruky

Senátni lídri dvoch politických strán Chuck Schumer a Mitch McConnell vo vzácnom spoločnom vyhlásení vyjadrili nádej, že Senát bude schopný "skraja nového roka" prijať rozhodnutie o návrhu krízového balíka, ktorý zahŕňa aj miliardy pre Izrael a ďalšie body.

McConnell je od začiatku hlasným zástancom podpory Kyjeva, pre veľkú časť Republikánskej strany a jej voličov však táto téma po takmer dvoch rokoch vojny nepatrí k prioritám.

Na pomoc Ukrajine Kongres od vlaňajšej ruskej invázie vyčlenil vyše 110 miliárd dolárov. Ako poznamenala agentúra Bloomberg, Ukrajina nemá zaručené, že na začiatku budúceho roka táto suma narastie.

image

Americký Kongres prijal nový zákon, prezidentovi zakazuje jednostranne vystúpiť z NATO

Aj keby sa senátori nakoniec dohodli na spoločnom postupe, kompromis by stále musela schváliť Snemovňa reprezentantov vedená republikánom Mikeom Johnsonom, ktorý sa k otázke ďalšej podpory Ukrajiny príliš nevyjadruje.

Prezident Biden a jeho poradcovia naopak na Kongres neustále tlačia, aby ďalšie výdavky schválil. Hovorca Bieleho domu John Kirby tento týždeň zopakoval stanovisko, že bez tohto kroku vláde s koncom roka dojdú peniaze na podporu Ukrajiny. Pred koncom mesiaca ešte podľa neho vláda plánuje oznámiť jeden nový balík vojenskej pomoci.

"Keď to bude hotové... už nebudeme mať žiadnu právomoc financovať (túto podporu)," citoval Kirbyho web Politico.

01 - Modified: 2023-12-20 08:47:51 - Feat.: 1 - Title: Stačí dvakrát vdýchnuť a rozožerie to pľúca. Rusi nasadili na Ukrajine plyn 02 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Český bezpečnostný analytik definoval, čo by bolo našou prehrou: Ruský vojak na hranici Slovenska 03 - Modified: 2023-12-19 21:33:46 - Feat.: 1 - Title: Jedine ako celok. Zelenskyj odmietol vstup Ukrajiny do NATO bez okupovaných území 04 - Modified: 2023-12-19 19:59:08 - Feat.: 1 - Title: Putin vyzdvihol výkon armády na Ukrajine, Moskva podľa neho dosiahne svoje ciele 05 - Modified: 2023-12-19 19:23:11 - Feat.: 1 - Title: Zvolenie Trumpa môže výrazne ovplyvniť priebeh vojny na Ukrajine, upozorňuje Zelenskyj
01 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 02 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 03 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:39