Šéf väčšiny v Senáte USA Chuck Schumer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Senát USA odkladá začiatok prázdnin v snahe odblokovať dodatočnú pomoc Ukrajine

14.12.2023, 22:49
Autor:
ČTKČTK

Na budúci týždeň plánuje nové hlasovanie o krízovom balíku zahŕňajúcom viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu a vyše desať miliárd pre Izrael. Minulý týždeň návrh zablokovali republikáni.

Americký Senát bude zasadať aj na budúci týždeň, začiatok vianočných prázdnin sa odkladá, oznámil líder senátorov Demokratickej strany Chuck Schumer, zatiaľ čo pokračovali rokovania o podmienkach republikánov pre uvoľnenie ďalších peňazí na podporu Ukrajiny.

Podľa médií v rozhovoroch nastal pokrok po tom, ako sa do nich výraznejšie vložila administratíva prezidenta Joea Bidena s návrhmi ohľadom sprísnenia imigračnej politiky. Vláda požaduje nové prostriedky do konca roka, takéto vyústenie však zostáva nepravdepodobné.

Krízové zasadnutie

Koniec zasadnutia v tomto roku bol pôvodne v oboch komorách Kongresu plánovaný na dnešok, Schumer však počas týždňa avizoval predĺženie do piatka a teraz ohlásil, že aspoň senátori budú pokračovať aj po víkende.

Na budúci týždeň plánuje nové hlasovanie o krízovom balíku zahŕňajúcom viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu a vyše desať miliárd pre Izrael. Minulý týždeň návrh zablokovali republikáni.

Tí podmieňujú svoj súhlas výrazným posilnením reštrikcií v procesoch pre prijímanie migrantov, ktorí tento rok v rekordných počtoch prichádzajú k americko-mexickej hranici. V Senáte dve strany o možnom kompromise rokujú od minulého mesiaca, zatiaľ čo Bidenova vláda varuje, že bez zásahu Kongresu nebude mať po Novom roku peniaze na udržanie súčasnej podpory pre Ruskom napadnutú Ukrajinu.

Podľa americkej tlače rokovania tento týždeň oživili intervencie Bieleho domu, ktorý prišiel okrem iného s návrhom umožniť pohraničnej stráži vyhosťovať migrantov bez akýchkoľvek pohovorov v deň, keď hranicu nelegálne prekročí viac ako napríklad 5000 ľudí. V tomto roku niekedy denné súčty presiahli aj 10-tisíc, píše agentúra AP.

Migranti

Ďalším bodom rokovania je podľa denníka The Washington Post sprísnenie kritérií na posudzovanie toho, či majú utečenci "legitímny strach" z perzekúcie v domovských krajinách. Podľa médií postup rokovaní vyvoláva obavy niektorých demokratov a skupín obhajujúcich práva migrantov. Od účastníkov rozhovorov však prichádza vyjadrenie o pozitívnom vývoji.

"Darí sa nám pokrok a Biely dom je zapojený, čo je dobre. Všetko je povzbudivé, "povedal dnes podľa agentúry Reuters republikánsky senátor John Thune. Republikáni v predchádzajúcich dňoch kritizovali Bidenovu administratívu za to, že sa podľa nich v rokovaniach dostatočne neangažovala. Thune však v rozhovore s médiami dodal, že v tejto chvíli vyjednávači "stále hovoria o konceptoch".

Republikáni sa v posledných dňoch vyjadrovali skepticky ohľadom scenára, že by Kongres balík s dodatočnou pomocou Ukrajine schválil do konca roka. Aj keby sa v najbližších dňoch senátori z dvoch politických strán dohodli na spoločnom postupe, ich návrh by musela schváliť tiež Snemovňa reprezentantov.

Tá dnes podľa plánu ukončila zasadnutie a republikánsky predseda Mike Johnson dával predtým najavo, že zákonodarca nechce tesne pred sviatkami povolávať späť do Washingtonu.

Spojené štáty sú pre Ukrajinu suverénne najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci a jej výpadok by podľa Bieleho domu Ukrajinca na bojisku ochromil. Postoj republikánov k pokračovaniu tejto podpory nie je úplne jasný, prieskumy však naznačujú, že väčšina republikánskych voličov považuje doterajšiu mieru pomoci za prehnanú.

01 - Modified: 2023-12-14 20:52:33 - Feat.: 1 - Title: Zrútenie ruského dronu v Rumunsku nebolo úmyselným útokom Moskvy, tvrdí NATO 02 - Modified: 2023-12-14 18:29:33 - Feat.: 1 - Title: "Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy." Zelenskyj privítal rozhodnutie Únie otvoriť prístupové rokovania 03 - Modified: 2023-12-14 17:35:15 - Feat.: 1 - Title: Únia zníži národné príspevky do eurorozpočtu, Ukrajina miliardové granty a pôžičky dostane
01 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 02 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 03 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:43