Americký prezident Joe Biden. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Americká Snemovňa schválila vyšetrovanie Bidena, republikáni sa snažia o impeachment

14.12.2023, 06:56
Autor:
TASRTASR

Motiváciou vyšetrovania sú sporné podnikateľské aktivity jeho syna Huntera v zahraničí, konkrétne na Ukrajine a v Číne, pričom podľa republikánov z nich profitoval aj Joe Biden.

Republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v stredu odhlasovala začatie oficiálneho vyšetrovania s cieľom dosiahnuť impeachment (ústavnú žalobu) prezidenta Joea Bidena.

Motiváciou vyšetrovania sú sporné podnikateľské aktivity jeho syna Huntera v zahraničí, konkrétne na Ukrajine a v Číne, pričom podľa republikánov z nich profitoval aj Joe Biden. Demokrati aj prezident tieto obvinenia odmietajú ako neodôvodnené, píše agentúra AFP.

Hlasovanie prebehlo prísne podľa straníckej príslušnosti zákonodarcov. V skutočnosti však spustenie vyšetrovania nemá šancu na úspech, ale môže spôsobiť starosti Bielemu domu, pretože Biden sa bude v roku 2024 znovu uchádzať o zvolenie do prezidentského úradu.

Samotný Biden v stredu odsúdil hlasovanie v Snemovni s cieľom dosiahnuť jeho impeachment a skritizoval tento krok ako "neodôvodnený politický trik" proti nemu.

"Namiesto toho, aby (republikáni) robili svoju prácu, ktorú treba naliehavo urobiť, radšej míňajú čas na tento neodôvodnený politický trik - dokonca aj samotní republikáni v Kongrese pripúšťajú, že nie je podopretý faktami," uviedol Biden v dlhom vyhlásení, zverejnenom niekoľko minút po hlasovaní.

image

Naším cieľom je zvíťaziť a zničiť Hamas aj bez medzinárodnej podpory, vyhlásil izraelský premiér

Kongres USA má na základe ústavy právomoc odvolať prezidenta za zradu, podplácanie či iné závažné trestné činy. Po prípadnej úspešnej ústavnej žalobe v Snemovni reprezentantov by sa konal proces na pôde Senátu a prezident by bol v prípade usvedčenia odvolaný.

Republikáni však ešte nepredložili dôkazy o korupcii Bidena a jeho rodiny a je nepravdepodobné, že demokratmi vedený Senát by amerického prezidenta odsúdil, aj keby vyšetrovanie viedlo k procesu impeachmentu (ústavnej žaloby).

Bez ohľadu na to, táto situácia dáva republikánom novú možnosť útočiť na Bidena, ktorý už robí kampaň za svoje znovuzvolenie do Bieleho domu, a tiež odvracať pozornosť od federálnych súdnych procesov, ktorým čelí jeho takmer istý súper v prezidentských voľbách, republikán Donald Trump.

Hlasovanie prebehlo presne podľa straníckych línií, v pomere 221 k 212 hlasom, pričom každý republikán vyšetrovanie schválil a každý demokrat bol proti nemu.

Konzervatívci obviňujú problematického Bidenovho syna Huntera z obchodovania s vplyvom, teda z toho, že pri podnikaní na Ukrajine a v Číne využíval meno svojej rodiny.

Obvinenia proti Hunterovi Bidenovi sa týkajú prípadov, ktoré sa udiali ešte pred tým, ako sa jeho otec stal prezidentom, a Biely dom podľa agentúry DPA zdôraznil, že Joe Biden nie je vinný zo žiadnych prezidentských trestných činov.

01 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 02 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 04 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:46