Protikorupčný kandidát Bernardo Arévalo. FOTO: Reuters
StoryEditor

OSN odsúdila pokusy o spochybnenie výsledkov prezidentských volieb v Guatemale

09.12.2023, 23:43
Autor:
TASRTASR

Po tom, ako sa prokuratúra snažila anulovať výsledky volieb na základe obvinení z pokusu o prevrat, guatemalský volebný súd neskôr potvrdil, že výsledky sú nezmeniteľné.

Šéf OSN pre ľudské práva v sobotu vyjadril poľutovanie nad "pretrvávajúcimi a systematickými" pokusmi o spochybnenie výsledkov prezidentských volieb v Guatemale, a vyzval na rešpektovanie vôle voličov.

Protikorupčný kandidát Bernardo Arévalo, ktorý sa má ujať funkcie 14. januára, čelí od svojho prekvapivého víťazstva v druhom kole volieb v auguste náporu právnych problémov vrátane pokusov pozastaviť činnosť jeho strany Semilla a zabrániť mu v prevzatí moci, informuje tlačová agentúra AFP.

Prokurátorka Leonor Moralesová uviedla, že zvolenie politického outsidera Arévala, jeho podpredsedu a poslancov je "neplatné" vzhľadom na "anomálie" pri sčítavaní hlasov v prvom kole volieb, ktoré sa konalo v júni.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril znepokojenie nad "pretrvávajúcimi a systematickými pokusmi generálnej prokuratúry v Guatemale podkopať výsledky všeobecných volieb, a to bez ohľadu na vôľu voličov".

Zdôraznil, že súdne prenasledovanie a zastrašovanie volebných úradníkov alebo zvolených predstaviteľov je neprijateľné. Arévalov triumf a jeho sľub, že bude bojovať proti korupcii, sú v Guatemale všeobecne vnímané ako hrozba pre etablovanú politickú elitu.

image

Najľudnatejšia a najchudobnejšia. Tam na severe sa deti budú mať lepšie, veria v Guatemale americkému snu

Po tom, ako sa prokuratúra snažila anulovať výsledky volieb na základe obvinení z "pokusu o prevrat", guatemalský volebný súd v piatok potvrdil, že výsledky sú "nezmeniteľné".

"Je povzbudzujúce, že napriek dlhému zoznamu súdnych a politických opatrení niektorých orgánov, ktoré jednoznačne narúšajú integritu volebného procesu a porušujú princípy právneho štátu a demokracie, sa ľudia postavili za svoje práva a proti tomu, čo vnímajú ako krádež svojej politickej vôle," povedal Türk.

Činiteľ vyzval guatemalské orgány, aby vždy zachovávali a dodržiavali všetky ľudské práva vrátane slobody prejavu a slobody pokojného zhromažďovania sa.

"Opätovne vyzývam príslušné orgány vrátane súčasného prezidenta, ako aj súdnictvo, aby prijali opatrenia na zachovanie právneho štátu a zabezpečili rešpektovanie výsledkov volieb, a tým aj vôle väčšiny guatemalského ľudu. Je veľmi dôležité zabezpečiť demokraciu a dodržiavanie ľudských práv," dodal Türk.

01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 03 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:26