Šéf ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Navrátilcov nečakáme s otvorenou náručou.Volodin označil ruských emigrantov za zradcov

25.11.2023, 12:40
Autor:
ČTKČTK

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a najmä po vyhlásení čiastočnej mobilizácie vlani v septembri odišli z Ruska podľa odhadov státisíce Rusov v obave, že by mohli byť povolaní do vojny.

Predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin na Telegrame napísal, že v Rusku nikto nečaká na navrátilcov z emigrácie s otvorenou náručou, dopustili sa totiž podľa neho zrady. Na Volodinovo vyjadrenie upozornil na svojom webe denník Kommersant.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu a najmä po vyhlásení čiastočnej mobilizácie vlani v septembri odišli z Ruska podľa odhadov státisíce Rusov v obave, že by vo vlasti mohli byť povolaní do vojny.

"Mnohí navrátilci v cudzine nenašli prácu. Tí, ktorí sa vracajú zo zahraničia, si musia uvedomiť, že tu ich nikto s otvorenou náručou nečaká," napísal jeden z najvyšších ústavných činiteľov. "Zradili vlasť, svojich príbuzných a blízkych," zdôraznil.

Volodin tvrdí, že niektorí z Rusov, ktorí odišli do Izraela a získali tam občianstvo, teraz "utekajú späť", a teda odmietajú splniť povinnosť brániť štát, ktorého občianstvo prijali.

Izrael vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy a ktoré 7. októbra vpadlo do južného Izraela, kde po sebe islamisti nechali stovky zavraždených Izraelčanov.

image

Masívny ruský útok na Kyjev si vyžiadal viacero zranených, vrátane jedenásťročného dieťaťa

Volodin pripomenul vyjadrenie oscarového režiséra Nikity Michalkova, ktorý sa nechal počuť, že nemieni pracovať s umelcami, ktorí sa vrátili z emigrácie do Ruska. Michalkov je známy ako obdivovateľ ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Kommersant pred niekoľkými dňami upozornil na prieskum, podľa ktorého sa asi štvrtina emigrantov vrátila do Ruska, mnohí kvôli problémom s legalizáciou pobytu v zahraničí a s nájdením práce, ďalší kvôli poklesu svojej životnej úrovne v cudzine; niektorí uverili sľubom, že ďalšia mobilizácia nebude. Iné odhady hovoria o návrate asi 15 percent Rusov z cudziny. Ešte viac ich ale medzitým do zahraničia odišlo.

V Rusku je teraz nedostatok pracovných síl; nezamestnanosť je na rekordne nízkej úrovni pod troma percentami a počet voľných pracovných miest sa počas roka zvýšil o tretinu. Predtým rástli platy hlavne špecialistom na informačné technológie, teraz platy Rusov od začiatku roka podľa úradných štatistík vzrástli skoro o desať percent.

Niektorí experti si myslia, že v tejto situácii špecialistov prijme každý zamestnávateľ, iní sa domnievajú, že v odboroch, v ktorých pokračuje "optimalizácia" v dôsledku prispôsobovania sa západným sankciám, navrátilci budú v boji o pracovné miesta prehrávať s Rusmi, ktorí zostali vo vlasti.

01 - Modified: 2023-11-25 10:35:47 - Feat.: 1 - Title: Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, vyhlásil Zelenskyj k ukrajinskému hladomoru 02 - Modified: 2023-11-25 09:37:04 - Feat.: 1 - Title: Rusko zostalo v októbri hlavným dodávateľom ropy do Číny 03 - Modified: 2023-11-24 22:59:59 - Feat.: 1 - Title: Rusi na okupovaných územiach Ukrajiny ničia pamätníky obetiam hladomoru
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 04:18