Kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nudný summit s blízkym partnerom, opísal diplomat rokovanie lídrov EÚ a Kanady

25.11.2023, 09:53
Autor:
ČTKČTK

S von der Leyenovou priletel do Kanady aj predseda Európskej rady Charles Michel. Zo spoločného vyhlásenia únijných lídrov a Trudeaua vyplynulo, že obe strany rozširujú spoluprácu vo vede a výskume.

Vzťahy Európskej únie a Kanady sú podľa nemenovaného únijného diplomata citovaného serverom Financial Times teraz historicky najvrelejšie. Do kanadskej provincie Nový Foundland a Labrador vo štvrtok prileteli na rokovaní lídri únijných inštitúcií.

Hlavná časť summitu sa konala v piatok, ale predchádzala jej štvrtková večera s kanadským premiérom Justinom Trudeauom v remeselnom pivovare a reštaurácii Quidi Vidi Brewery. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri tejto príležitosti rozprávala, že k miestnej provincii má osobný vzťah vďaka svojmu mužovi.

Von der Leyen letel 11. septembra 2001 do New Yorku, zatiaľ čo ona bola s ich siedmimi deťmi doma, keď sa v rádiu dopočula o teroristických útokoch, citovala šéfku EK agentúra Reuters. Na správu od manžela čakala 15 hodín.

"Potom zazvonil telefón. Volal mi a povedal: ‘Neboj sa, všetko je v poriadku. Som v Gandere, v Novom Foundlande a Labradore‘," popísala predsedníčka. Lietadlo jej manžela vraj čakalo desať hodín na ranveji, kým boli cestujúci odkloneného letu vpustení do terminálu letiska. Vtedy deväťtisícové mesto Gander prijalo na niekoľko dní 6600 cudzích ľudí.

image

Európski zákonodarcovia kritizujú kroky Izraela. Presadzujú dvojštátne riešenie

"Môj muž päť dní jedol domácu kuchyňu, sprchoval sa u ľudí doma a požičiaval si ich oblečenie. Bol uchvátený, ako ich v Novom Foundlande a Labradore prijali," povedala von der Leyenová.

S von der Leyenovou priletel do Kanady aj predseda Európskej rady Charles Michel. Zo spoločného vyhlásenia únijných lídrov a Trudeaua vyplynulo, že obe strany rozširujú spoluprácu vo vede a výskume, konkrétne cez európsky program Horizon Europe, v energetike a obchode, okrem iného prostredníctvom provizórne platnej dohody o voľnom obchode CETA, a predovšetkým v boji s klimatickou zmenou.

"V čase globálneho chaosu je príjemné mať ‘nudný‘ summit s blízkym partnerom," opísal rokovania iný nemenovaný európsky diplomat.

Stretnutie hláv Kanady a Európskej únie bolo v poradí devätnástej, predchádzajúce sa konalo v Bruseli v roku 2021.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:50