V ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve odstránili pamätník ruského básnika Alexandra Puškina. FOTO: Facebook/Dmytro Belotserkovets
StoryEditor

Ukrajina sa ďalej zbavuje sovietskych symbolov, v Kyjeve odstránili pomník ruského básnika Puškina

15.11.2023, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina začala s odstraňovaním sovietskych pamiatok už v apríli 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov.

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve dnes odstránili pamätník ruského básnika Alexandra Puškina, ktorý sa nachádzal v parku nesúcom predtým Puškinovo meno. Pomník odstránili po tom, ako s týmto krokom súhlasila ukrajinská vláda, uviedla agentúra Unian.

"Až na konci druhého roka vojny (Ruska proti Ukrajine) vláde došlo, že Puškin nie je súčasťou ukrajinskej kultúry, a tak úradníci schválili iniciatívu mesta Kyjeva odstrániť tento pamätník. Ďakujem za to. Búrame to," napísal na facebooku poradca kyjevského starostu Dmytro Bilocerkovec, ktorý tiež zverejnil snímky odstránenia sochy.

Sochu robotníci starostlivo stiahli z podstavca za pomoci autožeriavu a potom ju naložili na nákladné vozidlo a odviezli, doteraz nevedno kam. Puškinov pomník po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári opakovane čelil polievaniu farbou. Na podstavci zostali viditeľné výzvy na odstránenie pomníka.

Pomníky masovo odstraňovali z ulíc

Ukrajinská vláda minulý týždeň povolila odstrániť pamätníky Puškinovi a ďalším ruským a sovietskym činiteľom, ktoré boli zapísané v štátnom registri pamiatok kultúrneho dedičstva.

Ale ešte dlho pred týmto rozhodnutím miestne úrady po celej Ukrajine takéto pomníky masovo odstraňovali z ulíc. Napríklad v Poltave v júli odstránili pomníky Puškina a sovietskeho generála Nikolaja Vatutina, v Charkove odstránili básnikovu bustu už pred rokom, napísal Unian.

image

Zmena môže prísť náhle. Nedá sa „vylúčiť“ Rusko z Európy, hovorí ruský opozičník Nikolaj Rybakov

Tento mesiac úrady v Ľvove na západe Ukrajiny z vojenského cintorína odstránili tri sovietske pomníky, Vlasť, Vojak s vlajkou a Prísaha.

"Čistíme náš verejný priestor od symbolov z čias Sovietskeho zväzu a Pahorok slávy nie je výnimkou. (Sochy) sme rozobrali a previezli do múzea Teritórium teroru," uviedla Natalja Oleksijevová z levovskej radnice.

Úrady západoukrajinského mesta tiež rozobrali súsošie Kozmonauta inštalované na počesť sovietskej kozmonautky, prvej ženy vo vesmíre a terajšej ruskej poslankyne Valentiny Těreškovej. Aj toto dielo previezli do múzea.

Ukrajina sa zbavuje sovietskych symbolov 

Ukrajina začala s odstraňovaním sovietskych pamiatok už v apríli 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. Takzvaný zákon o dekomunizácii z roku 2015 zakázal používanie komunistických symbolov a nariadil premenovať miestopisné označenia súvisiace s komunizmom.

V dôsledku toho sa zmenili názvy viac ako 50-tisíc ulíc a takmer tisíc miest a dedín. Výnimku mali pamätníky spojené s druhou svetovou vojnou.

Snaha zbaviť pamiatky aj miestopis všetkého sovietskeho a ruského potom nabrala na sile po tom, ako Moskva vlani vo februári vpadla na Ukrajinu z troch smerov a obsadila ďalšiu časť jej územia.

Prezident Volodymyr Zelenskyj tento rok v apríli podpísal zákon, podľa ktorého nemožno v miestnych názvoch odkazovať na dáta, osoby a udalosti spojené s ruskou alebo sovietskou históriou.

image

V opozícii nemáme hrdinov. Vedia sa akurát tak nechať zavrieť, myslí si slávny ruský spisovateľ

BBC vlani z verejne dostupných dát vypočítala, že od začiatku vojny Ukrajinci odstránili najmenej 80 pomníkov, vrátane 28 pamiatok na počesť ruského básnika Puškina. V Kyjeve bol vo februári odstránený pomník sovietskeho letca Valerija Čkalova a pamätník sovietskeho maršala Nikolaja Vatunina.

Na konci vlaňajšieho decembra v juhoukrajinskej Odese odstránili pomník ruskej cárskej Kataríny II. Veľké, ktorá prístavné mesto nechala v 18. storočí založiť.

Puškin je vnímaný ako umelec romantizmu a zakladateľ modernej ruskej literatúry, ktorého cár poslal do vyhnanstva za báseň Óda na slobodu. Ale napríklad v Poľsku je Puškinova povesť kontroverznejšia, pretože po návrate do Petrohradu, kde žil pod policajným dohľadom, napísal aj verše ospevujúce dobytie Varšavy ruskými vojakmi počas potláčania poľského povstania. 

01 - Modified: 2023-11-03 14:44:58 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine uvoľňuje ruské zovretie v iných krajinách, postsovietsky svet sa obracia na Čínu a Západ 02 - Modified: 2023-10-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko vrhá všetko na vojnu. Militarizácia ekonomiky prináša rast a Západ nestíha 03 - Modified: 2023-10-04 10:25:16 - Feat.: 1 - Title: Pomôže už len jadrové ultimátum. Šéfka ruskej televízie vyzvala na odpálenie nukleárnej bomby nad Sibírou 04 - Modified: 2023-09-28 14:23:36 - Feat.: 1 - Title: Stalinova ústava bola dobrá a studená vojna priniesla mier, učia sa ruskí študenti 05 - Modified: 2023-09-19 10:00:43 - Feat.: 1 - Title: Putinov poslanec chce obnoviť ruské impérium v hraniciach ZSSR
01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:12