Tábor mjanmarskej etnickej povstaleckej skupiny Chin National Front je vidieť na mjanmarskej strane indicko-mjanmarskej hranice v blízkosti indickej dediny Farkawn. FOTO: Reuters
StoryEditor

Mjanmarskí vojaci po strete s rebelmi prešli hranicu do Indie, vzdali sa polícii

14.11.2023, 08:44
Autor:
ČTKČTK

Podľa analytikov čelí mjanmarská vojenská vláda najväčšej výzve od februára 2021, keď sa ujala pri prevrate moci.

Najmenej 43 mjanmarských vojakov po tvrdých, neúspešných stretoch s povstalcami v Čjinskom štáte prešlo hranicu do Indie, kde sa vzdali polícii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rebeli z rôznych etnických menšín svojou ofenzívou začatou pred viac ako dvoma týždňami v štátoch pri hraniciach s Čínou a Indiou zaskočili mjanmarskú juntu a podarilo sa im ovládnuť viaceré mestá významné pre obchod, cesty a desiatky vojenských biotopov.

Podľa analytikov čelí mjanmarská vojenská vláda najväčšej výzve od februára 2021, keď sa ujala pri prevrate moci. Boje vyhnali z domovov už na 100-tisíc obyvateľov, uviedla minulý týždeň OSN.

image

Rusko chce vojenskej junte v Mjanmarsku pomáhať s voľbami

V Čjinskom štáte majú bojovníci proti junte za cieľ ovládnuť časť hranice s Indiou po tom, ako v pondelok prevzali kontrolu nad dvoma vojenskými tábormi na hranici. Strety prebiehajú v odľahlom horskom regióne.

Najmenej 43 indických vojakov vyhľadalo útočisko v indickom štáte Mizórám, kde sa vzdali polícii. "Čakáme na ďalšie inštrukcie centrálnej vlády," povedali Reuters k ich osudu miestni policajti.

Povstalecká ofenzíva začala koncom októbra v Šanskom štáte na severovýchode Mjanmarska pri hraniciach s Čínou, kde junta stratila kontrolu nad niekoľkými mestami a viac ako stovkou vojenských stanovíšť. Len v tomto štáte podľa OSN kvôli bojom opustilo domovy 50-tisíc ľudí. Peking vyzval všetky zúčastnené strany na okamžité zastavenie stretov.

Agentúry minulý týždeň písali aj o bojoch v susednom Kačjinskom štáte a Sakainskej oblasti, kde bolo v dôsledku stretov medzi armádou a jej protivníkmi podľa OSN od začiatku novembra vysídlených ďalších 40-tisíc ľudí.

Tento týždeň sa boje rozhoreli na dvoch nových frontoch v Arakanskom a Čjinskom štáte, kde tisíce ľudí utiekli cez hranicu do indického štátu Mizórám. "Naša taktika je postupovať od dediny k menším mestám až k metropole," povedal jeden z bojovníkov Reuters.

image

Šéf OSN: Systematické represie maria nádeje na návrat k demokracii v Mjanmarsku

Obyvatelia metropoly Arakanského štátu Sistwei uviedli, že armáda v reakcii na boje rozmiestnila v uliciach mesta tanky a vyhlásila nočný zákaz vychádzania. V pondelok zostalo veľa obchodov uzavretých a mnoho rodín neposlalo v obavách z násilia deti do školy.

V pohraničných oblastiach Barmy pôsobí viac ako desiatka ozbrojených etnických skupín, z ktorých niektoré bojujú s armádou už desaťročia s požiadavkou väčšej autonómie a kontroly nad lukratívnymi prírodnými zdrojmi.

Niektoré povstalecké skupiny tiež poskytli výcvik a vybavenie členom Ľudových obranných síl, ktoré zriadila mjanmarská vláda národnej jednoty zostavená odporcami vojenského prevratu z roku 2021. Barmský prezident Myin Šwei vo štvrtok varoval, že krajine hrozí rozpad, ak sa nepodarí ofenzívu povstalcov zastaviť

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 03 - Modified: 2024-04-12 17:37:53 - Feat.: - Title: Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo 04 - Modified: 2024-04-12 16:17:36 - Feat.: - Title: Ukrajinská kampaň si berie na mušku výhovorky, s ktorými muži odmietajú narukovať 05 - Modified: 2024-04-12 07:24:08 - Feat.: - Title: Izraelský minister Arbel chce, aby ultraortodoxní židia slúžili v armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:11