FOTO: REUTERS
StoryEditor

Lídri Ligy arabských štátov vyzvali na mimoriadnom summite v Rijáde na zastavenie vojny v Gaze

11.11.2023, 16:21
Autor:
TASRTASR

Desiatky arabských lídrov sa zúčastňujú na mimoriadnej schôdzke, kde hovoria o prebiehajúcej vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lídri Ligy arabských štátov (LAŠ) a Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v sobotu na mimoriadnom summite v Rijáde vyzvali na okamžité zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy, píšu agentúry Reuters a AFP.

Desiatky lídrov vrátane iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana, katarského šejka Tamíma ibn Hamada Ál Sáního, ako aj sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa zúčastňujú na mimoriadnej schôdzke, kde hovoria o prebiehajúcej vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý summit organizoval, potvrdil, že Rijád "považuje okupačné (izraelské) orgány za zodpovedné za zločiny spáchané na Palestínčanoch".

"Sme presvedčení, že jediným spôsobom, ako zaručiť bezpečnosť, mier a stabilitu v regióne, je ukončiť okupáciu, obliehanie a osídľovanie," povedal bin Salmán v súvislosti s izraelským konaním v Gaze a na okupovanom západnom brehu Jordánu.

"Čelíme humanitárnej katastrofe, ktorá dokazuje neschopnosť Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného spoločenstva ukončiť hrubé porušovanie medzinárodného práva zo strany Izraela," dodal korunný princ.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil, že Palestínčania čelia "genocídnej vojne" a vyzval Spojené štáty, aby ukončili "agresiu" Izraela, kľúčového spojenca USA. Dodal, že Washington "nesie zodpovednosť za absenciu politického riešenia" konfliktu.

image

V Saudskej Arábii sa začal mimoriadny summit arabských a islamských krajín ku Gaze

Iránsky prezident Raísí na summite vyzval, aby vlády islamských krajín označili izraelskú armádu za "teroristickú organizáciu". Zároveň by tieto krajiny mali podľa neho prerušiť akékoľvek politické i ekonomické vzťahy s Izraelom.

Turecký prezident Erdogan kritizoval západné štáty s tým, že hovoria o ľudských právach a slobodách, ale "o pokračujúcich masakroch v Palestíne mlčia".

Vyzval na usporiadanie medzinárodnej mierovej konferencie, ktorej zámerom by bolo nájsť trvalé riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. "V Gaze nepotrebujeme pauzy na pár hodín, skôr trvalé prímerie," poznamenal.

Saudská Arábia mala pôvodne usporiadať dve samostatné mimoriadne stretnutia pre Ligu arabských štátov a Organizáciu islamskej spolupráce, ktorá združuje 57 členských štátov vrátane Iránu. Nakoniec sa však rozhodlo, že LAŠ i OIC zasadnú spoločne.

Podľa arabských diplomatických zdrojov súvisí toto rozhodnutie s tým, že delegácie LAŠ sa nezhodli na finálnej podobe vyhlásenia. Niektoré krajiny vrátane Alžírska a Libanonu navrhovali, aby bolo Izraelu pohrozené prerušením dodávok ropy. S tým však - podľa diplomatov - nesúhlasili najmenej tri krajiny vrátane Spojených arabských emirátov a Bahrajnu, ktoré s Izraelom udržiavajú diplomatické vzťahy.

01 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 02 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 04 - Modified: 2024-04-27 13:47:20 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili neďaleko mesta Džanín dvoch Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-27 10:11:10 - Feat.: - Title: Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:51