Poľský prezident Andrzej Dudana stretnutí s premiérom Mateuszom Morawieckym. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Viac ako polovica Poliakov nesúhlasí s prezidentovým výberom premiéra, ukázal prieskum

09.11.2023, 10:52
Autor:
ČTKČTK

Opozičné zoskupenia, ktoré budú mať v novom parlamente väčšinu, sa chystajú už v piatok ohlásiť a podpísať novú koaličnú zmluvu ako základ pre budúcu vládu Donalda Tuska.

Viac ako polovica Poliakov nesúhlasí s rozhodnutím prezidenta Andrzeja Dudu poveriť zostavením novej vlády po októbrových parlamentných voľbách doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckého. Informovali o tom poľské médiá s odvolaním sa na prieskum verejnej mienky.

Opozičné zoskupenia, ktoré budú mať v novom parlamente väčšinu, sa podľa serveru Onet chystajú už v piatok ohlásiť a podpísať novú koaličnú zmluvu ako základ pre budúcu vládu opozičného predáka Donalda Tuska.

Morawiecki je predstaviteľom doteraz vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), z ktorej pochádza aj Duda. PiS síce v polovici októbra získala opäť najviac hlasov, ale stratila väčšinu v novozvolenom parlamente.

Tou disponujú tri opozičné zoskupenia, ktoré vyjednávajú o koaličnej zmluve a ktoré naliehali na prezidenta, aby poveril zostavením novej vlády bývalého premiéra a niekdajšieho predsedu Európskej rady Tuska.

image

V Poľsku podpíšu koaličnú dohodu v piatok tri opozičné strány

Prieskum ústavu Pollstar pre denník Super Express ukázal, že podľa 52 percent opýtaných Duda nepostupoval správne. Naopak 38 percent opýtaných prezidentov krok podporilo. Zvyšných desať percent nemalo v tejto veci názor.

"Nie som prekvapený (výsledkom) prieskumu. Odráža skutočné výsledky volieb," povedal denníku Super Express politológ, profesor Antoni Dudek. "Prezident hrá o čas v záujme zoskupenia, z ktorého vzišiel, hoci každý vie, ako voľby dopadli, a nikto nechce rokovať o koalícii s PiS," dodal.

Opozičné zoskupenie podpíšu koaličnú dohodu v piatok, uviedol dnes spravodajský server Onet. Predáci strán, ktoré chcú vytvoriť novú vládu pod Tuskovým vedením, sa zhodli okrem iného na tom, že umelé oplodnenie bude platené zo štátneho rozpočtu. Zrazu sú aj v otázkach sprísnenia trestov za hlásanie nenávisti voči sexuálnym menšinám LGBT+ či zúčtovanie s PiS za jej nepotizmus. Hlavný dôraz vznikajúcej koalície kladie na obnovenie právneho štátu, dodal portál.

01 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 02 - Modified: 2024-05-09 14:53:52 - Feat.: - Title: Poľská centrálna banka menovú politiku nemenila už siedmy raz po sebe 03 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 04 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 05 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 19:07