Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Počet civilných obetí v Gaze naznačuje, že Izrael robí niečo zle, tvrdí Guterres

08.11.2023, 22:24
Autor:
ČTKČTK

Antonio Guterres tiež porovnal počet údajne zabitých detí v Gaze s množstvom detských obetí konfliktov po celom svete, o ktorých každoročne podáva správu Bezpečnostnej rade OSN.

Počet zabitých civilistov vrátane "tisícok a tisícok" detí v Pásme Gazy ukazuje, že na operácii izraelskej armády proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas je evidentne "niečo zle". Vyhlásil to dnes generálny tajomník OSN António Guterres.

"Hamas porušuje princípy, keď využíva (civilistov ako) ľudské štíty. Ale keď sa človek pozrie na počet civilistov, ktorí boli zabití v dôsledku (izraelských) vojenských operácií, je zjavné, že niečo je zlé, "povedal Guterres na konferencii Reuters NEXT.

Desaťtisíc obetí

Izrael sa zaviazal, že hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy od roku 2007, úplne zničí v reakcii na jeho brutálny útok zo 7. októbra. Ozbrojenci Hamasu vtedy prekročili hranice a v južnom Izraeli pozabíjali na 1400 ľudí, prevažne civilistov. Viac ako 240 osôb potom odvliekli do Gazy ako rukojemníkov. Podľa palestínskych úradov, ktoré v Gaze kontroluje Hamas, si odvetné izraelské údery za posledný mesiac vyžiadali 10 569 obetí, z ktorých zhruba 40 percent tvoria deti.

image

Tu izraelská rozviedka. Zubár z Gazy prijal najdesivejší telefonát v živote, zachránil však svojich susedov

"Tiež je dôležité, aby Izrael pochopil, že je proti jeho záujmom, keď každý deň vidíme strašný obraz dramatických humanitárnych potrieb palestínskeho ľudu," povedal Guterres. "To Izraelu vo vzťahu k celosvetovej verejnej mienke nepomáha. "Šéf OSN útok Hamasu na Izrael síce dôrazne odsúdil, ale zároveň povedal, že "treba rozlišovať - Hamas je jedna vec a palestínsky ľud je vec druhá".

Guterres tiež porovnal počet údajne zabitých detí v Gaze s množstvom detských obetí konfliktov po celom svete, o ktorých každoročne podáva správu Bezpečnostnej rade OSN. Už v pondelok vyhlásil, že Gaza sa stáva "pohrebiskom detí".

Úmrtia detí

"Každým rokom je počet detí zabitých niektorými z aktérov vo všetkých konfliktoch, ktorých sme svedkami, maximálne v poriadku stoviek," povedal Guterres. "V Gaze máme počas niekoľkých dní tisíce a tisíce zabitých detí a to tiež znamená, že v spôsobe vedenia vojenských operácií je zjavne niečo zle," dodal.

Správa OSN o detských obetiach ozbrojených konfliktov obsahuje zoznam ich aktérov s cieľom prinútiť ich, aby prijali opatrenia na ochranu detí. Zoznam je však značne kontroverzný a Izrael podľa diplomatov v posledných rokoch vyvíjal tlak, aby na ňom nefiguroval, napísal Reuters.

image

Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy

Tento rok v júni Guterres zaradil na zoznam ruské ozbrojené sily po tom, čo OSN overila, že v roku 2022 na Ukrajine pripravili o život 136 detí. Budúca správa OSN o Ukrajine má vyjsť v polovici roka 2024.

Humanitárnu situáciu v Pásme Gazy dnes Guterres označil za "katastrofálnu". Šéf OSN opakovane vyzýva Izrael na vyhlásenie prímeria, ktoré by umožnilo dopraviť do Gazy potrebný objem humanitárnej pomoci. Uviedol tiež, že o život už prišlo 92 pracovníkov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.

Pokiaľ ide o to, čo bude v Gaze po skončení bojov, načrtol Guterres "najlepší možný scenár" - a síce že politickú kontrolu bude schopná prevziať obnovená palestínska samospráva. Pripustil, že bude však potrebné s Palestínčanmi a Izraelom rokovať prechodné obdobie. Hovoriť do budúcnosti o možných mierových jednotkách OSN potom označil za "predčasné".

"Svoju úlohu môže zohrať niekoľko subjektov. Úlohu môže zohrať OSN. Úlohu môže zohrať niekoľko krajín, ktoré sú v regióne relevantné. Svoju úlohu môžu zohrať aj Spojené štáty, "povedal Guterres. Dodal, že to všetko by však malo byť východiskom pre "seriózne rokovania o dvojštátnom riešení", keď bude popri Izraeli existovať palestínsky štát.

01 - Modified: 2023-11-08 15:33:34 - Feat.: 1 - Title: Hamas viní úrad OSN zo spoluúčasti na nútenom vysídľovaní obyvateľov Gazy 02 - Modified: 2023-11-08 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy 03 - Modified: 2023-11-07 18:53:45 - Feat.: 1 - Title: Ideme zničiť Hamas. Izraelská armáda postúpila "do srdca" mesta Gaza, vyhlásil minister obrany Galant
01 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 02 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 03 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 04 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 05 - Modified: 2024-04-28 15:30:00 - Feat.: - Title: Delegáciu Hamasu sa v pondelok vyjadrí k návrhu o prímerí v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:41