FOTO: REUTERS
StoryEditor

Španielski socialisti predložia amnestiu pre katalánskych separatistov. Otvorí to cestu k vláde, píšu agentúry

31.10.2023, 21:57
Autor:
ČTKČTK

Hlasovať o novej vláde by sa mohlo už budúci týždeň, najneskôr však do konca novembra.

Španielski socialisti zrejme predložia v najbližších dňoch v parlamente zákon o amnestii pre katalánskych separatistov. Píšu to agentúry EFE a Europa Press. Tým by otvorili cestu pre novú vládu socialistického premiéra Pedra Sáncheza, ktorý potrebuje podporu katalánskych separatistov. Hlasovať by sa mohlo o novej vláde už budúci týždeň, najneskôr však do konca novembra.

Katalánske separatistické strany ERC a Junts žiadajú pre svoju podporu novej vláde práve presadenie zákona o amnestii pre aktivistov, ktorí sa v rámci snahy presadiť nezávislosť Katalánska dopustili trestných činov. Stále nie je celkom jasné, aká rozsiahla amnestia bude.

K amnestii sa spočiatku socialisti stavali vlažne a samotný Sánchez požiadavku dlho nekomentoval. V liste členom socialistickej strany, ktorý vedenie rozoslalo minulý týždeň, však Sánchez označil amnestiu ako "správnu cestu" na zabezpečenie spolužitia v Katalánsku, napísal denník El País.

Ďalším signálom zbližovania medzi socialistami a katalánskymi separatistami, ktoré Sánchez pre zvolenie do čela vlády potrebuje, bolo podľa médií pondelňajšia schôdzka v Bruseli medzi trojkou socialistov Santosom Cerdánom a lídrom katalánskej strany Junts Carlesom Puigdemontom.

image

Princezná Leonor je plnoletá. Španielska následníčka trónu prisahala na ústavu

Podľa zdrojov agentúr EFE a Europa Press socialistickí poslanci budúci týždeň predložia spolu so zákonodarcami ďalších strán, ktoré zvažujú podporu Sánchezovi, v dolnej komore návrh zákona o amnestii. To by mohlo otvoriť cestu k novej Sánchezovej vláde.

Zámer udeliť amnestiu ostro kritizujú pravicové strany, ktoré proti opatreniu usporiadali v nedeľu demonštrácie s desiatkami tisíc účastníkov. Šéf konzervatívnej Ľudovej strany Alberto Feijóo opakovane kritizuje Sáncheza, že jedná so silami, ktoré ohrozujú jednotu Španielska, len preto, aby sa udržal pri moci. Kritizoval aj rokovania medzi predstaviteľom socialistov a Puigdemontom, ktorý je na úteku pred španielskou justíciou kvôli referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Podľa zdrojov zo socialistického vedenia, ktoré cituje agentúra EFE, by sa hlasovanie o novej vláde mohlo konať už budúci týždeň. Sánchez kráľ Felipe VI. menoval ako kandidáta na premiéra pred mesiacom a predsedníčka Kongresu poslancov Francina Armengolová zatiaľ dátum hlasovania neohlásila.

Poslanci budú musieť hlasovať najneskôr do konca novembra. Pokiaľ dovtedy nezvolí nového ministerského predsedu, budú sa konať nové parlamentné voľby. Pre Sáncheza, ktorý opakovane tvrdil, že novú vládu zostaví, by to bol výrazný neúspech.

01 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 02 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-09 14:04:32 - Feat.: - Title: Španielsky súd zrušil vyšetrovanie Shakiry za údajné daňové podvody 04 - Modified: 2024-05-08 11:19:34 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporúča ukončiť vyšetrovanie Shakiry pre daňové podvody 05 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 17:22