Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Veríme v solidaritu." V Negeve Židia a Arabi spoločne pomáhajú ľuďom po útoku Hamasu

27.10.2023, 08:59
Autor:
ČTKČTK

Už pár dní po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra založili dobrovoľníci z beduínskeho mesta Rahat charitatívne stredisko, kde Židia a Arabi spolupracujú a zhromažďujú potraviny a humanitárne balíčky.

V izraelskom meste Rahat, ktoré leží asi 20 kilometrov od hranice s palestínskym Pásmom Gazy v Negevskej púšti, spoločne Židia a Arabi zhromažďujú pomoc pre rodiny postihnuté útokom islamistického radikálneho hnutia Hamas. Nikto nás nerozdelí, sme pokrvní bratia, hovorí riaditeľ kultúrneho centra v Rahate A nie sú to len plané heslá, ale realita, ktorú obyvatelia tohto mesta zažívajú každý deň, napísal server izraelskej televízie i24.

Už pár dní po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra založili dobrovoľníci z beduínskeho mesta Rahat charitatívne stredisko, kde Židia a Arabi spolupracujú a zhromažďujú potraviny a humanitárne balíčky pre rodiny postihnuté touto tragédiou. Akciu inicioval riaditeľ miestneho komunitného centra Fuád Ziadna.

Únosy neušetrili nikoho

Jeho bratranec s tromi deťmi, ktorý žil v pohraničí pri Pásme Gazy, je od útoku Hamasu nezvestný. Ďalší člen jeho rodiny bol zabitý v obci Zikim. Celkovo teroristi zavraždili 22 izraelských Arabov a sedem ďalších sa nezvestných.

Po tragédii zo 7. októbra Fuád vyzval dobrovoľníkov z celého Izraela - Židov aj Arabov, aby zabalili potraviny a ďalšie potrebné veci a poslali ich rodinám, ktoré sa stali obeťou útoku Hamasu. Na každom balíku je nálepka so slovami Osudoví partneri, s odvolaním sa na arabsko-židovské spolunažívanie v tejto oblasti. Ľudia v Rahate veria, že toto spolužitie nemôže Hamas narušiť.

image

Izraelské jednotky podnikli niekoľkohodinový výpad do Pásma Gazy, útočili spolu s dronmi na Hamas

"Nedávne bolestné udalosti neušetrili nikoho... Napriek osobným traumám ľudia túžia po mieri. V Negevskej púšti žijú ľudia, ktorí sú mozaikou rôznych identít, ale s jediným spoločným menovateľom: Všetci veríme v solidaritu, "povedal Fuád televízii i24. Jeho iniciatíva už pomohla stovkám rodín, židovských i arabských.

"Teroristi ani rakety nerozlišujú medzi vierou, aj Židia i Arabi prišli o svojich blízkych a domov. Na zozname unesených sú Židia aj Arabi a v celej krajine je teraz veľa bolesti i strachu, "dodal.

Nádej v charite

"Táto charitatívna akcia dáva ľuďom nádej, ktorá je v týchto dňoch taká dôležitá. A zároveň je odpoveďou tým, ktorí sa snažia rozdeliť krajinu a zmariť našu vieru na spoločný život, ale to sa im nepodarí, "povedal jeden s dobrovoľníkov v stredisku. "Je ľahké sa jeden druhého báť. Arabská a židovská spoločnosť v Izraeli roky žije v napätí, "dodal.

Podobných iniciatív je teraz v Negevskej oblasti viac. Niektoré sa tiež starajú o rozptýlenie deťom a mladým na juhu Izraela, pretože školy boli po útokoch zo 7. októbra zatvorené.

image

Pozemná invázia Izraelčanov do Gazy je podľa odborníka na spadnutie. Čo ich čaká v bašte Hamasu?

"Hrdinské príbehy beduínov z Negevu sú fascinujúce a inšpirujúce. Zakaždým nás niečím prekvapí, "povedal riaditeľ kultúrneho centra v Rahate Daniel Alter. "Beduínská ochranka na festivale Nova Music zachránila desiatky mladých ľudí," pripomenul Alter jednu z tragických udalostí zo 7. októbra.

Stovky teroristov prenikli z Pásma Gazy a vraždili ľudí v kibucoch a tiež na hudobnom festivale, na ktorom ozbrojenci z Hamasu zabili asi 260 ľudí. Celkovo sa stalo obeťou tohto útoku Hamasu na 1400 ľudí.

"Hrdinský čin beduínskej ochranky z festivalu či vytvorenie arabsko-židovského centra sú veci, na ktoré by mal byť každý Izraelčan hrdý, naprieč politickým spektrom," uviedol Alter. "Nikto nás nerozdelí, sme pokrvní bratia. To nie sú plané heslá, ale realita, ktorú žijeme. A všetci sa modlíme, aby zbrane boli vymenené za hudobné nástroje, "dodal.

01 - Modified: 2023-10-27 06:35:07 - Feat.: 1 - Title: Izraelské jednotky podnikli niekoľkohodinový výpad do Pásma Gazy, útočili spolu s dronmi na Hamas 02 - Modified: 2023-10-27 05:47:55 - Feat.: 1 - Title: USA začali odvetu. Útočili na zariadenie v Sýrii využívané iránskymi revolučnými gardami
01 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti 02 - Modified: 2024-05-14 12:24:43 - Feat.: - Title: Po vpáde Izraela do Rafahu uviazli rokovania o prímerí na mŕtvom bode, vraví Katar 03 - Modified: 2024-05-14 09:01:53 - Feat.: - Title: Izraelské tanky údajne prenikli do zastavaných oblastí vo východnej časti Rafahu 04 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Osobná pomsta, za ktorú krvou platia civilisti. „Mŕtvy muž“ Sinvár odďaľuje prímerie, chce zahanbiť Izrael 05 - Modified: 2024-05-14 05:28:36 - Feat.: - Title: USA nepovažujú izraelské ťaženie v Pásme Gazy za genocídu Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 03:38