Iracký premiér Mohammed Shia Al-Sudani sa zúčastňuje na káhirskom medzinárodnom summite za mier v Káhire. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Egypte sa koná summit o konflikte v Izraeli a pásme Gazy s desiatkami účastníkov

21.10.2023, 11:45
21.10.2023, 15:07
Autor:
ČTKČTK

Egyptský prezident na začiatku rokovania kritizoval civilné obete konfliktu. Generálny tajomník OSN medzitým vyzval na posilnenie prepravy humanitárnej pomoci do pásma Gazy.

V Egypte dnes dopoludnia začala medzinárodná konferencia o konflikte v Izraeli a v pásme Gazy. Stretnutia sa zúčastňujú desiatky predstaviteľov predovšetkým z európskych a arabských krajín, zástupcovia strán v konflikte, Izraela a palestínskeho hnutia Hamas, na nej však chýba. V otváracej verejnej časti konferencie vystúpili zástupcovia prítomných štátov.

Kritika i obrana Izraela

Predstavitelia arabských krajín kritizovali Izrael za blokádu pásma Gazy a útoky na civilné obyvateľstvo, zatiaľ čo predstavitelia Británie, Nemecka či Talianska hovorili o práve Izraela na obranu pred útokmi radikálneho hnutia Hamas. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na posilnenie prepravy humanitárnej pomoci do pásma Gazy.

Na začiatku zasadnutia egyptský prezident Sísí kritizoval zabíjanie civilistov počas konfliktu aj izraelskú blokádu Pásma Gazy či "nútený presun" Palestínčanov na tomto území. Riešenie konfliktu vidí v zaručení práv Palestínčanom, vrátane toho na vlastný štát.

image

Cez prechod Rafáh začína z Egypta prúdiť humanitárna pomoc do pásma Gazy

Podľa jordánskeho kráľa Abdalláha II. sa vraj ukazuje, že palestínske životy majú menšiu hodnotu ako tie izraelské a kritizoval, že Izrael sa nezodpovedá za svoje údajné porušenia medzinárodného práva.

"Nikdy neprijmeme presun, zostaneme na našom území," vyhlásil vo svojom vystúpení vodca palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás, ktorý kritizoval Izrael za porušovanie medzinárodného práva. Izrael kritizovali za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilistov aj zástupcovia Turecka, Saudskej Arábie, Bahrajnu, Iraku a ďalších arabských účastníkov diskusie.

Generálny tajomník OSN António Guterres aj predseda Európskej rady Charles Michel zmienili vo svojich prejavoch aj útok palestínskeho hnutia Hamas, ktoré pásmo ovláda, na izraelských civilistov, pri ktorom zomrelo podľa izraelských úradov vyše 1400 ľudí a ktorý vyvolal terajšiu tvrdú izraelskú odpoveď.

Výzva na posilnenie humanitárnej pomoci

Guterres vyzval na prepustenie unesených ľudí a tiež na posilnenie humanitárnej pomoci, ktorá začala plynúť do Pásma Gazy dnes dopoludnia. "Obyvatelia Pásma Gazy toho potrebujú oveľa viac," zdôraznil Guterres.

Podľa neho má Izrael legitímne bezpečnostné požiadavky a Palestínčania legitímne požiadavky na svoj štát. Na vytvorenie humanitárneho koridoru potom vyzvala francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová.

Právo Izraela na obranu pred útokmi na civilistov zo strany hnutia Hamas zdôraznili vo svojich prejavoch talianska premiérka Giorgia Meloniová a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. "Teroristický plán (Hamásu) nesmie uspieť," povedala šéfka nemeckej diplomacie s tým, že pre Nemecko je bezpečnosť Izraela záležitosťou, o ktorej nie je ochotné zjednávať.

image

Ulice austrálskeho Sydney zaplnili tisícky ľudí, ktorí sa pripojili k pochodu na podporu Palestínčanov

Podľa Meloniovej sa Hamas dopustil útoku "s bezprecedentnou krutosťou", ktorým chcel vytvoriť "neprekročiteľnú priekopu" medzi Izraelom, arabskými štátmi a Západom. Podľa nej Hamas "používa terorizmus, aby zastavil všetok dialóg".

O práve Izraela na obranu hovoril aj britský minister zahraničia James Cleverly. "Vyzval som k disciplíne, profesionalite a zdržanlivosti zo strany izraelskej armády," uviedol Cleverly ohľadom svojich rokovaní s izraelskými predstaviteľmi, ktorým podľa svojich slov pripomenul, aké je dôležité "chrániť životy civilistov v Gaze".

Podľa stanice BBC však očakávania ohľadom výsledkov konferencie znižuje fakt, že na nej budú chýbať niektorí kľúčoví aktéri terajších dramatických udalostí.

Podľa doterajších informácií sa na stretnutí nezúčastnia zástupcovia Izraela, hnutia Hamas ani Iránu. USA zastupuje chargé d‘affaires v Egypte Elizabeth Jonesová. Podľa dvoch diplomatických zdrojov agentúry Reuters je nepravdepodobné, že konferenciu uzavrie spoločné vyhlásenie.

 

01 - Modified: 2023-10-21 12:32:34 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN v Káhire opätovne vyzýva na humanitárne prímerie vo vojne Izraela a Hamasu 02 - Modified: 2023-10-21 18:56:12 - Feat.: 1 - Title: Cez prechod Rafah začína z Egypta prúdiť humanitárna pomoc do pásma Gazy 03 - Modified: 2023-10-21 11:24:20 - Feat.: 1 - Title: Približne 700-tisíc ľudí utieklo zo severu na juh pásma Gazy, uvádza izraelská armáda 04 - Modified: 2023-10-21 09:55:05 - Feat.: 1 - Title: Izrael v noci vo vzdušných útokoch na ciele v pásme Gazy pokračoval
01 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:48