Predseda Dumy Vjačeslav Volodin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Duma v prvom čítaní schválila odstúpenie od ruskej ratifikácie jadrovej zmluvy, ktorá zakazovala testy

17.10.2023, 11:54
17.10.2023, 12:23
Autor:
ČTKČTK

Ruskí činitelia tvrdia, že jadrová veľmoc zostane signatárom zmluvy a že odstúpenie od ratifikácie neznamená, že sa Moskva chystá vykonať jadrový test.

Ruská Duma, teda dolná komora parlamentu, schválila v prvom čítaní návrh zákona o odstúpení Ruska od ratifikácie zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Predseda Dumy Vjačeslav Volodin predtým vyhlásil, že Rusko zruší svoju ratifikáciu CTBT kvôli nezodpovednému prístupu Spojených štátov ku globálnej bezpečnosti.

USA zmluvu podpísali, ale neratifikovali. Ruskí činitelia tvrdia, že odstúpenie od ratifikácie neznamená, že sa Moskva chystá vykonať jadrový test. Niektorí analytici však považujú ruskú atómovú skúšku za pravdepodobnejšiu, napísala agentúra Reuters, podľa ktorej Rusko zostane signatárom zmluvy.

Bezpečnosť krajiny

Za schválenie návrhu zákona dnes hlasovalo 412 poslancov, nikto sa nezdržal hlasovania ani nebol proti, napísala ruská štátna agentúra TASS. Štátna duma má 450 poslancov.

"V záujme zabezpečenia bezpečnosti našej krajiny sťahujeme ratifikáciu zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok," povedal predseda Dumy Volodin už pred rozpravou a parlamentným hlasovaním. Pripomenul, že Rusko zmluvu ratifikovalo v roku 2000, ale Spojené štáty tak doteraz neurobili. "Ruská federácia urobí všetko pre ochranu svojich občanov a pre zachovanie globálnej strategickej parity," uviedol šéf Dumy.

image

Rusko nemá v pláne obnoviť jadrové skúšky. Chceme len rovnaký status ako Spojené štáty, vraví Peskov

O tom, že by sa Rusko mohlo účasti na CTBT vzdať, hovoril začiatkom tohto mesiaca aj prezident Vladimir Putin. Zároveň oznámil, že Moskva úspešne vyskúšala medzikontinentálnu strelu s plochou dráhou letu a s jadrovým pohonom Burevestnik.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že so zrušením ratifikácie zmluvy prispôsobujú postoju USA a k jadrovej skúške by sa krajina uchýlila len vtedy, ak by tak urobili Spojené štáty. Zároveň najmenej jeden vysokopostavený ruský bezpečnostný expert vyhlásil, že Rusko by malo jadrovú bombu otestovať ako varovanie Západu, píše Reuters. Putin pritom na začiatku tohto mesiaca vyhlásil, že nie je pripravený povedať, či je test potrebný, alebo nie.

Nenadobudla účinnosť

Agentúra pripomenula, že zatiaľ čo Sovietsky zväz vykonal posledný jadrový test v roku 1990 a USA o dva roky neskôr, postsovestské Rusko sa k jadrovému testu doteraz neuchýlilo. Do roku 1996, kedy CTBT uzrela svetlo sveta, rôzne krajiny vykonali vyše 2000 jadrových testov, z nich viac ako 1000 USA a vyše 700 ZSSR.

Zmluva o úplnom zákaze jadrových skúšok zakazuje všetky druhy testov atómových zbraní a má tiež sťažiť ďalší vývoj týchto zbraní. Doteraz ju podpísalo 187 krajín, pričom v 178 krajinách ju tiež ratifikovali parlamenty.

Z deviatich krajín, ktoré majú jadrové zbrane, ju podpísala aj ratifikovala Británia, Francúzsko a Rusko. USA, Izrael a Čína zmluvu podpísali, ale neratifikovali. India, Pakistan a KĽDR neurobili ani jedno, poznamenal Reuters.

image

Putin kontroluje najviac atómoviek na svete. Rusko zvažuje zrušenie zmluvy zakazujúcej jadrové testy

CTBT preto ešte formálne nenadobudla účinnosť. To sa môže stať až po tom, ako ju podpíše a ratifikuje 44 krajín - spomínaných deväť štátov s jadrovými zbraňami a 35 krajín, ktoré vlastnia atómové elektrárne a výskumné reaktory.

Zmluva má napriek tomu význam, vytvorila totiž de facto pravidlo zakazujúce jadrové skúšky, píše Reuters a podotýka, že od konca 90. rokov 20. storočia sa žiadna krajina neuchýlila k testovacej jadrovej explózii, teda s výnimkou KĽDR, ktorá je za to sankcionovaná.

Krok Ruska zrušiť svoju ratifikáciu zmluvy je súčasťou série krokov a vyhlásenia Moskvy, ktorá od začiatku svojej vojny na Ukrajine zvyšuje jadrové napätie vo vzťahoch so Západom, upozornil Reuters. Rusko vo februári pozastavilo svoju účasť na zmluve Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Putin tento rok oznámil umiestnenie ruských taktických jadrových rakiet u svojho spojenca v Bielorusku, ktorý susedí s Ukrajinou. Z Moskvy zároveň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zaznievajú vyhrážky jadrovými zbraňami.

01 - Modified: 2023-10-06 08:08:21 - Feat.: 1 - Title: Putin kontroluje najviac atómoviek na svete. Rusko zvažuje zrušenie zmluvy zakazujúcej jadrové testy 02 - Modified: 2023-10-06 04:37:58 - Feat.: 1 - Title: Putin pripúšťa možnosť, že by Rusko mohlo obnoviť jadrové testy 03 - Modified: 2023-10-04 10:25:16 - Feat.: 1 - Title: Pomôže už len jadrové ultimátum. Šéfka ruskej televízie vyzvala na odpálenie nukleárnej bomby nad Sibírou
01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:20