Guatemalčania požadujú odstúpenie generálneho prokurátora v rámci celoštátnych blokád a demonštrácií v boji za demokraciu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Guatemale vypukli masové demonštrácie, protestujú proti generálnej prokurátorke a za zvoleného prezidenta

03.10.2023, 10:03
Autor:
ČTKČTK

Bernardo Arévalo sa má najvyššieho úradu ujať 14. januára. Má podporu Spojených štátov, ktoré pred pár dňami zaradili generálnu prokurátorku Consuelu Porrasovú na svoj zoznam "skorumpovaných".

V Guatemale vypukli tento týždeň masové demonštrácie, počas ktorých tisíce ľudí blokujú aj hlavné cestné ťahy v krajine. Protestujú proti generálnej prokurátorke a dvom vysokým štátnym úradníkom, ktorí sa podľa nich snažia zvrátiť výsledok prezidentských volieb. 

Tie v auguste vyhral sociálny demokrat Bernardo Arévalo, známy bojom proti korupcii, informovala o tom televízia France24.

Na zozname skorumpovaných

Arévalo sa má najvyššieho úradu ujať 14. januára. Má podporu Spojených štátov, ktoré pred pár dňami zaradili generálnu prokurátorku Consuelu Porrasovú na svoj zoznam "skorumpovaných". 

Na ňom je aj prokurátor Rafael Curruchiche, ktorého odstúpenie demonštranti rovnako požadujú a ktorého USA vinia z marenia vyšetrovania korupčných káuz vládnych činiteľov v predchádzajúcich rokoch.

image

Najľudnatejšia a najchudobnejšia. Tam na severe sa deti budú mať lepšie, veria v Guatemale americkému snu

Prokurátor Curruchiche tiež v júli pred druhým kolom volieb oznámil pozastavenie fungovania Arévalovej strany Semínko (Semilla) kvôli podozreniu z nelegálneho financovania. Najvyšší volebný súd však toto rozhodnutie zrušil, pretože podľa neho nemožno pozastaviť činnosť strany vo volebnom období.

O situácii v Guatemale hovoril v nedeľu s Arévalom prostredníctvom videokonferencie americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý vyjadril podporu demokraticky zvolenému prezidentovi aj jeho snahe o vymývanie korupcie.

Guatemalčania sú nespokojní 

Arévalo vo volebnej kampani volal po "naliehavej záchrane štátu pred korupciou" a obvinil predchádzajúce vlády z autoritárstva.

Jeho prekvapivé víťazstvo vo voľbách pripisujú analytici práve nespokojnosti Guatemalčanov s rozsiahlou korupciou v štátnej správe aj s tým, že súd nedovolil vo voľbách účasť trojici kandidátov z radov oponentov súčasnej konzervatívnej vlády. Tí boli pritom podľa prieskumov favoritmi volieb.

Arévalo v prezidentských voľbách porazil Sandru Torresovú, ktorá bola manželkou Álvara Coloma, prezidenta v rokoch 2008 až 2012. Aj ona bola v roku 2019 vyšetrovaná kvôli nelegálnemu financovaniu volebnej kampane a nelegálnemu spolčeniu.

Väčšina demonštrantov, ktorí od pondelka tiež vyhlásili časovo neobmedzený štrajk, sú poľnohospodári a pôvodní obyvatelia. Tí tvoria takmer polovicu z asi 17 miliónov obyvateľov Guatemaly.

Demonštranti protestujú aj proti sobotňajšej razii úradníkov generálnej prokuratúry v sídle najvyššieho volebného súdu, ktorí tam zhabali oficiálne dokumenty s výsledkami prezidentských volieb.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 05 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:16