Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Kyjeve. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Šéf NATO sa nečakane ocitol v Kyjeve, Ukrajina podľa neho v protiofenzíve postupuje

28.09.2023, 13:17
Autor:
TASRTASR

Stoltenberg na tlačovej konferencii po boku ukrajinského prezidenta povedal, že budúcnosť Ukrajiny je v NATO.

Ukrajinské sily naďalej postupujú vo svojej protiofenzíve. Každý meter, ktorý Ukrajinci získajú, Rusi strácajú. Na neohlásenej návšteve Kyjeva to dnes povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal krajiny NATO o poskytnutie viacerých protilietadlových systémov, ktoré by podľa neho čelili ruským útokom na energetickú infraštruktúru krajiny.

"Budúcnosť Ukrajiny je v NATO," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii po boku ukrajinského prezidenta. Dodal, že aliancia bude stáť na strane Kyjeva tak dlho, ako to bude potrebné.

image

Ukrajinské špeciálne sily robia výnimočné operácie ako britská SAS. Raz budú cvičiť na západe, tvrdí exveliteľ

NATO má podľa neho teraz uzavreté rámcové zmluvy so zbrojárskymi spoločnosťami v hodnote 2,4 miliardy eur, pokiaľ ide o dodávky kľúčovej munície. Ako Stoltenberg dodal, tieto zmluvy umožnia členským štátom aliancie doplniť ich vyčerpané zásoby a zároveň naďalej poskytovať toľko potrebnú muníciu Ukrajine.

Ukrajinské sily "postupne získavajú pôdu pod nohami" vo svojej tvrdo vybojovanej protiofenzíve, uviedol šéf NATO. Zatiaľ čo Ukrajinci bojujú za svoje rodiny, za budúcnosť a za slobodu, Rusi za "imperiálne bludy" Moskvy, povedal.

Zatiaľ čo Ukrajina má silnú podporu od všetkých spojencov v NATO aj mnohých ďalších krajín, pozícia Ruska na svetovej scéne oslabila. Moskva je odrezaná od medzinárodných summitov. Pokiaľ ide o zbrane, nezostalo jej nič iné než hľadať podporu pri režimoch ako je Irán a Severná Kórea, dodal Stoltenberg.

Šéf NATO zdôraznil, že spojenci poskytujú Ukrajine aj naďalej vojenské vybavenie a systémy, ktoré im pomáhajú inváziu zastaviť. Ide okrem iného o moderné tanky, sofistikované raketové systémy, systémy protivzdušnej obrany, ale aj o výcvik pilotov lietadiel F-16.

"Čím bude Ukrajina silnejšia, tým sa priblížime k ukončeniu ruskej agresie," povedal Stoltenberg. "Rusko by mohlo zložiť zbrane a ukončiť túto vojnu už dnes, Ukrajina túto možnosť nemá.

Ukrajinská kapitulácia by neznamenala mier, ale brutálnu ruskú okupáciu. Mier za každú cenu by nebol žiadny mier," dodal šéf NATO a podporil desaťbodový mierový plán prezidenta Zelenského.

image

Spojenci Poľska v NATO sú znepokojení škandálom s vízami, tvrdí poľský politik Tusk

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie navštívil Ukrajinu už piatykrát počas svojej funkcie, druhýkrát od ruskej invázie začatej vlani vo februári.

Pokiaľ ide o členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej alianci, Ukrajina je podľa Stoltenberga "teraz bližšie NATO, než kedy bola". Už v lete vznikla okrem iného Rada NATO-Ukrajina, jej prvé zasadnutie sa uskutočnilo na summite NATO vo Vilniuse 12. júla.

Podľa ukrajinského prezidenta je vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie len otázkou času. "Robíme všetko pre to, aby sme sa k tomuto okamihu priblížili," povedal.

Zelenskyj odchádzal z júlového summitu s vyhliadkou na ďalšiu vojenskú i finančnú podporu a s dohodou o urýchlení budúceho procesu prijatia do NATO. Konkrétnu ponuku na pripojenie k aliancii však nedostal.

01 - Modified: 2023-09-28 10:08:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko vyzýva Turecko a Maďarsko na ratifikáciu členstva Švédska v NATO 02 - Modified: 2023-09-27 10:31:02 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty a Británia pomáhali Ukrajine pri útoku na Sevastopoľ, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2023-09-27 05:46:26 - Feat.: 1 - Title: Clintonová odkázala Putinovi, že za rozšírenie NATO si môže on sám 04 - Modified: 2023-09-28 07:52:45 - Feat.: 1 - Title: Britský minister v Kyjeve potvrdil podporu pre Ukrajinu, rokoval so Zelenským
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:05