Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump namiesto debaty republikánov mieri medzi štrajkujúcich, aby zabojoval o ich hlasy

28.09.2023, 00:12
Autor:
ČTKČTK

Duel súčasného a minulého prezidenta medzi robotníkmi predznamenáva, ako bude asi vyzerať dynamika prezidentských volieb, kde sa čoraz viac schyľuje k zápasu medzi Bidenom a Trumpom.

Kým so súperi Donalda Trumpa v republikánskych primárkach sa budú dnes večer miestneho času (vo štvrtok skoro ráno nášho času) stretávať na pódiu v Kalifornii k druhej televíznej debate, sám bývalý prezident sa bude nachádzať až v Michigane, kde sa bude snažiť získať na svoju stranu voličov z radov modrých golierov, konkrétne medzi štrajkujúcimi zamestnancami detroitských automobiliek. Napísala to agentúra AP.

Cesta popredného uchádzača republikánov o Biely dom medzi robotníkmi prichádza iba deň po tom, ako sa prezident Joe Biden stal prvým úradujúcim prezidentom v histórii Spojených štátov, ktorý sa pripojil k štrajkujúcim počas ich protestu.

Kľúčové odbory

Biden v utorok zavítal medzi odborárov zo zväzu zamestnancov v americkom automobilovom priemysle, ktorí presadzujú vyššie mzdy, kratší pracovný týždeň a ubezpečenie popredných výrobcov automobilov, že tiež nové pracovné miesta v oblasti výroby elektromobilov budú odborovo organizované.

Tento duel súčasného a minulého prezidenta medzi robotníkmi predznamenáva, ako bude asi vyzerať dynamika prezidentských volieb v budúcom roku, kde sa čoraz viac schyľuje k odvetnému zápasu medzi Bidenom a Trumpom. Zároveň sa očakáva, že Michigan bude vo voľbách opäť jedným z kritických rozhodujúcich štátov.

image

Biden prijme špičky Európskej únie, hlavnou témou majú byť clá a výroba ocele

Trump sa rozhodol vynechať ďalšiu debatu republikánskych kandidátov v čase, keď si medzi nimi podľa prieskumov udržiava jasné vedenie - akokoľvek čelí štyrom rôznym obvineniam z trestných činov - a keď sa jeho volebný tím niekoľko mesiacov pred začiatkom samotných primárok sústredí rovno na prezidentskú predvolebnú kampaň.

Trump má v hlavnom vysielacom čase vystúpiť neďaleko Detroitu v podniku Drake Enterprises, dodávateľovi autodielov, ktorý nie je združený v odboroch. Táto firma vyrába súčiastky pre osobné a ťažké nákladné autá vrátane radiacich pák pre ťahače, a prechod na elektromobily by ju tak výrazne poškodil, uviedol jej prezident Nathan Stemple.

Klin medzi demokratmi a robotníkmi

Trumpa bude počúvať tiež niekoľko stoviek súčasných i bývalých členov automobilových odborov, ale tiež napríklad členovia odborov inštalatérov či potrubníkov.

Bývalý prezident sa snaží využiť súčasný štrajk na to, aby vrazil klin medzi Bidena a odborárov. Práve voliči z radov robotníkov mu pomohli vydláždiť cestu k prekvapivému víťazstvu v prezidentských voľbách v roku 2016. Trump vtedy prebral demokratom voličov v ich tradičných baštách, ako sú štáty Michigan, Wisconsin či Pensylvánia, keď brojil proti globálnym obchodným dohodám a sľúbil, že vzkriesi skomírajúce priemyselné mestá.

Biden však tieto štáty vo voľbách roku 2020 získal naspäť, keď zdôrazňoval svoje robotnícke korene a svoje odhodlanie brániť robotníctvo organizované v odboroch. Sám sa často označuje za "prezidenta najviac nakloneného odborom" v histórii Spojených štátov a tvrdí, že investície, ktoré jeho administratíva pumpuje do zelenej energie a výroby elektromobilov, zabezpečia, že budúcnosť tohto priemyslu bude patriť USA.

image

Trump pri budovaní svojho realitného impéria roky podvádzal, rozhodol súd

Tentoraz sa Trump snaží vyťažiť politický kapitál hlavne z všeobecnej nespokojnosti Američanov s ekonomickou politikou Bidenovej vlády v podmienkach trvalo vysokej inflácie. Opakovane varuje, že Bidenova podpora elektromobilov - kľúčovej súčasti programu zelenej energie - v konečnom dôsledku povedie k strate pracovných miest. Tým Trump jutro obavy mnohých automobilových robotníkov, ktorí sa obávajú, že na výrobu elektromobilov bude potrebných menej ľudí a že nie je zaručené, že továrne na elektromobily budú organizované v odboroch.

Kým automobilové odbory sa vo voľbách v roku 2020 postavili za Bidena, teraz sa jeho priamej podpory zdržali. Prezident UAW Shawn Fain sa však počas prezidentovej utorkovej návštevy objavil po jeho boku a voči Trumpovi zostáva veľmi kritický.

"Nemyslím si, že mu záleží na ľuďoch z robotníckej triedy. Myslím, že mu záleží na triede miliardárov, záleží mu na záujmoch korporátov. Myslím, že sa len snaží ľuďom podbiť a hovoriť to, čo chcú počuť, a to je škoda," povedal Fain.

01 - Modified: 2023-09-27 16:08:11 - Feat.: 1 - Title: Biden prijme špičky Európskej únie, hlavnou témou majú byť clá a výroba ocele 02 - Modified: 2023-09-27 06:29:45 - Feat.: 0 - Title: Autista s maniodepresívnou poruchou, čo berie drogy. Prečo je Elon Musk nebezpečnejší ako Trump? 03 - Modified: 2023-09-27 04:51:13 - Feat.: 1 - Title: Trump pri budovaní svojho realitného impéria roky podvádzal, rozhodol súd
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 03 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 04 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 05 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:20