Grécka prezidentka Katerína Sakellaropoúlouová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Aténach. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj a Vučić spolu rokovali v Aténach, stretnutie označili za dobré a otvorené

22.08.2023, 17:09
Autor:
ČTKČTK
  • Kyjev neuznáva samostatnosť Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť na Srbsku, a Belehrad neuznáva pokus Moskvy o anexiu častí Ukrajiny, ktoré ruské invázne sily okupujú.
  • Zelenskyj dnes v Aténach rokoval aj s chorvátskym premiérom Plenkovičom, ktorý podľa chorvátskych médií sľúbil Ukrajine novú vojenskú pomoc v hodnote 30 miliónov eur. 
  •  Podľa vyhlásenia Zelenského obaja politici rokovali aj o využívaní chorvátskych prístavov pre export ukrajinského obilia.
  • Zelenskyj grécku metropolu navštívil v rámci cesty po niektorých európskych krajinách. V pondelok rokoval s gréckym premiérom Mitsotakisom, ktorý súhlasil s výcvikom ukrajinských pilotov na bojové lietadlá F-16.

Ako otvorene, úprimné a produktívne označil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovanie so svojím srbským partnerom Aleksandarom Vučičom. Ten sa vyjadril podobne, keď rozhovory označil za dobré a otvorené. Štátnici sa k svojmu stretnutiu vyjadrili na svojich sociálnych sieťach. Rokovali spolu v Aténach, ktoré hostia stretnutie predstaviteľov niektorých krajín západného Balkánu. Chorvátsky premiér Andrej Plenković sľúbil Zelenskému ďalšiu vojenskú pomoc.

Kyjev neuznáva samostatnosť Kosova

"Dobrý rozhovor. O dodržiavaní Charty OSN a nedotknuteľnosti hraníc. O budúcnosti našich národov v spoločnom európskom dome," napísal na platforme TelegramZelenskyj bez bližších podrobností. Vučić na instagrame okrem iného uviedol, že štátnici spolu hovorili o situácii na Ukrajine alebo v Kosove. "Znovu som zdôraznil, že Srbsko rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny, čo hovoríme jasne a jednoznačne od začiatku konfliktu," stojí v príspevku srbského prezidenta na sieti Instagram.

Kyjev neuznáva samostatnosť Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť na Srbsku, a Belehrad neuznáva pokus Moskvy o anexiu častí Ukrajiny, ktoré ruské invázne sily okupujú.

Zelenskyj dnes v Aténach rokoval aj s chorvátskym premiérom Plenkovičom, ktorý podľa chorvátskych médií sľúbil Ukrajine novú vojenskú pomoc v hodnote 30 miliónov eur. Podľa vyhlásenia Zelenského obaja politici rokovali aj o využívaní chorvátskych prístavov pre export ukrajinského obilia. "Doteraz bolo cez chorvátske prístavy vyvezených niekoľko tisíc ton (ukrajinského) obilia," vyhlásil Plenković s tým, že bude zásadné rokovanie o posilnení tranzitu s krajinami, ktoré ležia na ceste z Ukrajiny do Chorvátska. Kyjev hľadá alternatívne trasy pre vývoz svojich poľnohospodárskych produktov po konci čiernomorských dohôd, ktoré v polovici júla nepredĺžilo Rusko.

V Aténach Zelenskyj rokoval aj s prezidentom Čiernej Hory Jakovom Milatovičom či s premiérom Severnej Macedónie Dimitarom Kovačevskim.

image

Grécko ponúklo Ukrajine výcvik pilotov pre stíhačky F-16, vyhlásil Zelenskyj

Jedenásť krajín podpísalo v Aténach vyhlásenie

Srbsko opakovane odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu na pôde OSN a ďalších medzinárodných fórach, ale sankcie na Moskvu neuvalilo, poznamenala agentúra Reuters. Upozornila tiež na to, že Srbi udržujú obchodnú a vojenskú spoluprácu so svojím tradičným spojencom Ruskom, zatiaľ čo sa usilujú o vstup do Európskej únie. Západné krajiny v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine uvalili na Rusko hospodárske sankcie.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomína dobré vzťahy Vučiča s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vučić je podľa nej teraz nútený balansovať medzi Moskvou a Európou, pričom Srbsko je silne závislé na dodávkach ruského plynu.

Podľa denníka The Guardian vrcholní predstavitelia 11 krajín podpísali v pondelok v Aténach spoločné vyhlásenie, kde vyjadrili "neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc". Okrem ukrajinského prezidenta deklaráciu podpísali čelní predstavitelia Srbska, Moldavska, Čiernej hory, Rumunska, Kosova, Bosny a Hercegoviny, Severnej Macedónie, Bulharska, Chorvátska a Grécka, píše denník.

Zelenskyj grécku metropolu navštívil v rámci svojej súčasnej cesty po niektorých európskych krajinách. V pondelok rokoval s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, ktorý podľa Kyjeva súhlasil s výcvikom ukrajinských pilotov na bojové lietadlá F-16. Predtým Zelenskyj navštívil Švédsko, Holandsko a Dánsko. V posledne menovaných dvoch krajinách rokoval okrem iného o dodávkach lietadiel F-16.

image

Grécko hostí stretnutie lídrov balkánskych krajín. Zúčastní sa aj Zelenskyj

Grécka vláda pomoc s výcvikom ukrajinských pilotov nijako nekomentovala. Nemenovaný zdroj povedal denníku Kathimerini, že grécki vojaci sa zúčastnia výcvikových aktivít pre ukrajinských letcov v Dánsku a Rumunsku. Grécko už pomáha s výcvikom ukrajinských vojakov na obsluhu tankov Leopard či na "neortodoxné vedenie vojny", dodal zdroj denníka.

01 - Modified: 2023-08-12 07:25:55 - Feat.: 1 - Title: Západoafrické krajiny zrušili naplánované rokovania o situácii v Nigeri, tisíce ľudí vyšli do ulíc 02 - Modified: 2023-08-21 15:52:04 - Feat.: 1 - Title: Grécko hostí stretnutie lídrov balkánskych krajín. Zúčastní sa aj Zelenskyj 03 - Modified: 2023-08-21 19:50:23 - Feat.: 1 - Title: Grécko ponúklo Ukrajine výcvik pilotov pre stíhačky F-16, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2023-08-21 10:05:52 - Feat.: 1 - Title: Dodávky stíhačiek F-16 Ukrajine vystupňujú konflikt, varuje Rusko 05 - Modified: 2023-07-23 20:10:17 - Feat.: 1 - Title: Rusi v Odese zasiahli ďalší konzulát, tentoraz grécky, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot 03 - Modified: 2024-03-30 14:09:42 - Feat.: - Title: Zelenskyj pokračuje v reorganizácii. Z funkcie odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta aj poradcov 04 - Modified: 2024-03-30 08:32:46 - Feat.: - Title: Príjmy Zelenského rodiny vlani vzrástli. K ich zvýšeniu došlo v dôsledku obnovenia platieb nájomného 05 - Modified: 2024-02-25 17:32:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj uviedol, že Rusko sa vopred dostalo k plánom o vlaňajšej ofenzíve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:54