Volič sa pozerá na vojaka vo volebnej miestnosti počas prezidentských volieb v Ekvádore. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ekvádorčania si volia prezidenta aj parlament, kampaň poznačila vražda kandidáta. Rozhodujú aj o ťažbe ropy

20.08.2023, 17:57
Autor:
TASRTASR

V posledných rokoch totiž do Ekvádoru prenikli zahraničné drogové mafie, ktoré sa snažia z jeho pobrežia vyvážať kokaín, čo vyvolalo vojnu medzi miestnymi gangmi.

Ekvádorčania si v nedeľu volia nového prezidenta. Rozhodujú aj o zložení parlamentu. Predčasné prezidentské a parlamentné voľby sa konajú len vyše týždeň po tom, ako bol zavraždený jeden z prezidentských kandidátov a bojovník proti korupcii Fernando Villavicencio.

Táto skutočnosť upriamila pozornosť na vysokú mieru násilia, aká panuje v tejto latinskoamerickej krajine, informujeme podľa správ agentúr DPA a AFP.

Osem kandidátov

O post prezidenta, ktorý je v krajine najvyššou štátnou funkciou, sa uchádza osem kandidátov. Počas kampane, ktorú viedli v nepriestrelných vestách, sľubovali najmä potlačenie organizovaného zločinu.

V posledných rokoch totiž do Ekvádoru prenikli zahraničné drogové mafie, ktoré sa snažia z jeho pobrežia vyvážať kokaín, čo vyvolalo vojnu medzi miestnymi gangmi. Počet vrážd spáchaných v Ekvádore sa zároveň vyšplhal nad úroveň Mexika či Kolumbie.

image

Ekvádorci za výnimočného stavu po vražde kandidáta volia prezidenta, prvýkrát by to mohla byť žena

Za favoritku je vo voľbách považovaná Luisa Gonzálezová z politického tábora bývalého prezidenta Rafaela Correu, za ňou nasleduje domorodý kandidát a environmentálny aktivista Yaku Pérez. Tretím najpopulárnejších je podľa prieskumov bývalý viceprezident nemeckého pôvodu Otto Sonnenholzner.

Hlasovať je oprávnených približne 13 miliónov Ekvádorčanov, približuje DPA. Okrem prezidenta si v nedeľu zvolia aj 137 členov tamojšieho jednokomorového parlamentu.

Referendá

Zároveň hlasujú aj v dvoch referendách, ktoré majú rozhodnúť o tom, či sa má pokračovať s ťažbou ropy v amazonskom Národnom parku Yasuní a či treba zakázať ťažbu v pralese Chocó Andino.

Ak nijaký z prezidentských kandidátov nezíska absolútnu väčšinu, či aspoň 40 percent hlasov spolu s desaťpercentným náskokom pred druhým v poradí, uskutoční sa 15. októbra druhé kolo volieb. Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky je pravdepodobné, že sa bude konať aj druhé kolo.

image

V Ekvádore sa strieľalo pri reštaurácii, kde bol prezidentský kandidát Sonnenholzner

Volebné miestnosti sa otvorili o siedmej ráno miestneho času (14:00 nášho času) a zatvoria sa o 17-tej (polnoc nášho času). Na bezpečnosť hlasovania dohliadajú v celej krajine aj vojaci. Predbežné výsledky sa očakávajú ešte v priebehu tamojšieho večera, zatiaľ čo konečné by mali byť známe do desať dní.

Fernanda Villavicencia zastrelili 9. augusta v hlavnom meste Quito, a to po stretnutí s voličmi. Villavicencio sľuboval, že v prípade svojho zvolenia potlačí v krajine korupciu a násilie.

Po atentáte si jeho strana Construye vybrala za prezidentského kandidáta novinára Christiana Zuritu. Ten bol Villavicenciovým priateľom, pričom obaja spoločne bojovali proti korupcii, a to najmä počas vlády ekvádorského exprezidenta Correu v rokoch 2007 – 2017.

Predčasné voľby v Ekvádore vyvolal nezvyčajný krok konzervatívneho prezidenta Guillerma Lassa, ktorý sa ako prvý ekvádorský líder odvolal na ústavné opatrenie "muerte cruzada", ktoré mu umožnilo rozpustiť zákonodarný zbor a ukončiť svoje funkčné obdobie. Lasso čelil procesu impeachmentu, ktorý on sám označoval za politicky motivovaný.

01 - Modified: 2023-08-20 07:01:51 - Feat.: 1 - Title: Ekvádorci za výnimočného stavu po vražde kandidáta volia prezidenta, prvýkrát by to mohla byť žena 02 - Modified: 2023-08-19 19:22:15 - Feat.: 1 - Title: V Ekvádore sa strieľalo pri reštaurácii, kde bol prezidentský kandidát Sonnenholzner 03 - Modified: 2023-08-15 06:44:00 - Feat.: 1 - Title: V Ekvádore zavraždili miestneho politika
01 - Modified: 2024-04-28 15:36:57 - Feat.: - Title: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom na hodine otázok v parlamente 02 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 03 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 04 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 05 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:29