Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Symbol ukrajinského odporu. Kyjev má plán pre prípadný atentát na Zelenského, kto by vládol po jeho smrti?

01.08.2023, 16:33
Autor:
redredČTKČTK

Ukrajinský prezident údajne krátko po invázii prostredníctvom videa hovoril s americkými senátormi a povedal im, že je to možno naposledy, čo ho vidia živého.

Ukrajina sa od začiatku ruskej invázie musela pripravovať na nejednu eventualitu. Jednou z nich je aj možný atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého niektorí ruskí predstavitelia označujú za nepriateľa číslo jeden, píše portál Politico.

V neustálom ohrození

Hoci nebezpečenstvo už nie je tak bezprostredné ako v prvých týždňoch invázie, Ukrajina ani západní spojenci si nemôžu dovoliť tento najčernejší scenár ignorovať. Plán pre tento prípad, ktorý nechcú ukrajinskí predstavitelia verejne príliš rozoberať, zahŕňa šéfa parlamentu, ale aj zrejme aj niektoré známe tváre Zelenského administratívy, uvádza Politico.

Zelenskyj sa v podstate v deň ruskej invázie na Ukrajinu pred viac ako 17 mesiacmi stal symbolom ukrajinského odporu a tvárou ukrajinského dialógu so západnými spojencami, ktorých Kyjev často aj nekompromisne žiada o pomoc. Niet sa preto čo čudovať, že ruskí zákonodarcovia alebo proruskí blogeri hlasno požadujú, aby sa stal terčom atentátu, píše Politico.

O život Zelenského sa usilovali ruské sily najmä na začiatku invázie, keď jednotky Moskvy tiahli na Kyjev. Poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak len niekoľko týždňov po vpáde ruských síl na Ukrajinu uviedol, že Rusko prostredníctvom svojich spravodajských jednotiek či čečenských síl a žoldnierov Wagnerovej skupiny, ktorí sa pokúšali preniknúť do prísne stráženej vládnej štvrti, vykonalo najmenej desiatku vážnych pokusov.

image

Ruská blokáda v Čiernom mori prelomená: Tri lode doplávali do ukrajinského terminálu v delte Dunaja

Ukrajinský prezident tiež údajne krátko po invázii prostredníctvom videa hovoril s americkými senátormi a povedal im, že je to možno naposledy, čo ho vidia živého.

Úniky informácií

Hoci je hrozba atentátu teraz menej závažná ako na začiatku vojny, Ukrajina túto možnosť stále neberie na ľahkú váhu. Prísne utajované sú Zelenského cesty do zahraničia a ukrajinskí predstavitelia kritizujú všetky úniky informácií - ako sa stalo napríklad minulý mesiac pri Zelenského ceste do Bruselu alebo do Bulharska, odkiaľ pod o niečo väčším utajením vyrazil do Prahy a Bratislavy.

O pláne postupu v prípade, že by predsa len Zelenskyj prišiel o život, Kyjev diskutuje len nerád, píše s odkazom na rozhovory s ukrajinskými úradníkmi aj zákonodarcami Politico. Formálne je nástupníctvo jasné, uvádza Mykola Kňažyckyj, opozičný zákonodarca zo západoukrajinského Ľvova. „Keď prezident nemôže vykonávať svoje povinnosti, preberá jeho právomoci predseda ukrajinského parlamentu,“ hovorí Kňažyckyj.

image

Posledný diel domina padol. Západ stratil kritickú oblasť Afriky, ​​o slovo sa hlási Rusko

Šéfom ukrajinského parlamentu je teraz Ruslan Stefančuk, člen Zelenského strany Sluha národa. V prieskumoch verejnej mienky však ani zďaleka nedosahuje dôveru, akú Ukrajinci vkladajú do Zelenského. Súčasnému prezidentovi verí okolo 80 percent voličov, Stenafčukovi okolo 40 percent. Obľúbený nie je ani u opozičných zákonodarcov, píše Politico.

Slabý článok Ukrajiny

Vládny tím by podľa všetkého v prípade Zelenského indispozície alebo smrti tvorili Stefančuk, šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak, bývalý právnik a filmový producent, šéf diplomacie Dmytro Kuleba a minister obrany Oleksij Reznikov. Šéfom generálneho štábu by zostal Valerij Zalužnyj.

Ukrajina od začiatku vojny utvorila „dobre zohraný“ administratívny, vojenský a diplomatický stroj, domnieva sa Adrian Karatnycky z amerického inštitútu Atlantická rada (Atlantic Council). „Nechcem hovoriť, že je pre to Zelenskyj nepodstatný. Ale myslím si, že tým nepostrádateľným faktorom je jednota krajiny,“ uvádza odborník.

image

Západ už na Ukrajine prekročil červenú líniu. Rusi kladú pasce: falošné zákopy aj dvojité míny (rozhovor)

Slabý článok bude v prípade atentátu treba hľadať nie na Ukrajine, ale medzi jej spojencami, uvádza Politico. Zatiaľ čo Ukrajinci vnímajú ako silné, tak slabé stránky svojho vedúceho predstaviteľa, Západ naopak očarila Zelenského charizma aj predstava boja malého Davida proti papierovo mnohonásobne silnejšiemu a lepšie vybavenému ruskému Goliášovi.

01 - Modified: 2023-08-01 07:41:57 - Feat.: 1 - Title: Drony znovu útočili na Charkov aj Moskvu. Gerasimov sa ukázal na fronte 02 - Modified: 2023-07-31 13:19:28 - Feat.: 1 - Title: Rok odplaty. Ukrajinci zverejnili video s útokom na Moskvu a varovným dátumom 03 - Modified: 2023-07-31 10:09:06 - Feat.: 1 - Title: Rusi zaútočili na Zelenského rodisko Kryvyj Rih, hlásia najmenej dvoch mŕtvych 04 - Modified: 2023-07-30 16:26:17 - Feat.: 1 - Title: Vojna sa vracia do Ruska, vyhlásil Zelenskyj po útoku dronov na Moskvu 05 - Modified: 2023-07-29 20:56:31 - Feat.: 1 - Title: Postup pri Bachmute aj opätovný útok na významný most na Krym. Kyjev hlási pokrok protiofenzívy
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:12