Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev vydal varovanie: Lode plávajúce do ruských prístavov bude od zajtra považovať za vojenský cieľ

20.07.2023, 15:41
Autor:
ČTKČTK

Kyjev reaguje na stredajšie vyhlásenie ruského rezortu obrany, že Moskva bude oddnes považovať za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu všetky lode, ktoré smerujú do ukrajinských prístavov.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že od piatku 21. júla môžu byť plavidlá plávajúce do ruských alebo Rusmi okupovaných ukrajinských prístavov v Čiernom mori považované za lode s vojenským nákladom. Informovali o tom agentúry Reuters a Unian.

Video:Rusko varuje, že lode smerujúce na Ukrajinu na Čiernom mori sú od štvrtka vojenskými cieľmi:

Kyjev zjavne reaguje na stredajšie vyhlásenie Moskvy, že oddnes bude za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu považovať lode mieriace do ukrajinských čiernomorských prístavov. Ukrajinské ministerstvo zahraničia dnes ruskú výstrahu odsúdilo a zároveň pripomenulo osud vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily, ktorú sa Ukrajincom vlani podarilo potopiť.

Čierne more je nebezpečné

"Ukrajinské ministerstvo obrany varuje, že od 00:00 dňa 21. júla (dnešných 23:00 nášho času, pozn. red) všetky lode plávajúce v Čiernom mori k námorným prístavom Ruskej federácie a ukrajinským námorným prístavom nachádzajúcim sa na ukrajinskom území dočasne okupovanom Ruskom môžu byť považované Ukrajinou zo lode prepravujúcej náklad vojenského zamerania so všetkými príslušnými rizikami," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu obrany.

image

Za rozhodnutie Ruska odstúpiť od obilnej dohody zaplatia milióny ľudí, varuje šéf OSN

Kyjev zároveň označil okrem iného plavbu v severovýchodnej časti Čierneho mora od piatkového rána za nebezpečnú. Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň uviedlo, že je schopné zmariť ruskú agresiu na mori.

Vojenské ciele

"Osud krížnika Moskva dokazuje, že ukrajinské obranné sily majú potrebné prostriedky na odrazenie ruskej agresie na mori," uviedol rezort s odvolaním sa na vlaňajšie potopenie ruského krížnika Moskva. Kyjev zároveň obvinil Rusko z porušovania medzinárodného práva a podkopávania potravinovej bezpečnosti.

Ruské ministerstvo obrany o deň skôr niektoré časti Čierneho mora vyhlásilo za "dočasne nebezpečné" pre plavbu.

"V súvislosti s ukončením čiernomorskej iniciatívy a zredukovaním námorného humanitárneho koridoru budú od 00:00 moskovského času dňa 20. júla (stredajších 23:00 nášho času) všetky lode na ceste do ukrajinských prístavov v Čiernom mori považované za potenciálnych prepravcov nákladov vojenského zamerania," uviedol ruský rezort obrany.

image

Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou

Moskva neobnovila obilnú dohodu

Moskva v pondelok informovala, že pozastavuje svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách, ktoré od minulého leta umožňovali aj napriek bojom na Ukrajine vyvážať ukrajinské poľnohospodárske produkty.

Súčasťou dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN bola okrem iného aj ochrana nákladných lodí priplávajúcich do troch ukrajinských prístavov - Odesy, Čornomorsku a Južného - alebo z nich odchádzajúcich.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii vyhlásil, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby čiernomorský koridor pre export obilia mohol byť naďalej využívaný, a to aj bez Ruska.

"Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odsudzuje akékoľvek hrozby použitia sily proti civilným lodiam bez ohľadu na ich vlajku," uviedla dnes ukrajinská diplomacia. Zámer Moskvy považovať zahraničné lode za vojenské ciele podľa Kyjeva hrubo porušuje záväzky Ruska v súvislosti s medzinárodným právom, napísal Reuters.

Ruské vyhlásenie nemá legitímny vojenský účel, ale je zamerané na zastrašovanie Ukrajiny a neutrálnych štátov, dodala ukrajinská diplomacia.

01 - Modified: 2023-07-20 08:53:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko slabne, myslí si Erdogan. Putinovi dáva jednu facku za druhou 02 - Modified: 2023-07-19 18:31:19 - Feat.: 1 - Title: Kyjev chce 300 obrnených vozidiel a 80 stíhačiek F-16, aby zrýchlil ofenzívu, ktorá bude "zdrvujúca" 03 - Modified: 2023-07-19 16:31:23 - Feat.: 1 - Title: Čierne more nie je bezpečné. Rusko bude považovať lode mieriace na Ukrajinu za prepravcu vojenského nákladu
01 - Modified: 2024-05-11 20:51:06 - Feat.: - Title: Jeden mŕtvy a 29 zranených pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodskej oblasti 02 - Modified: 2024-05-11 19:39:12 - Feat.: - Title: Obnova napreduje. Čaputová navštívila Černihivskú oblasť na Ukrajine, vyzdvihla pomoc Slovenska 03 - Modified: 2024-05-11 19:04:24 - Feat.: - Title: Veľmi napätá situácia. V Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí siedmich pohraničných dedín, vraví Zelenskyj 04 - Modified: 2024-05-11 14:40:10 - Feat.: - Title: Pri útoku na reštauráciu v okupovanom Donecku zahynuli traja ľudia, tvrdia Rusi 05 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 02:31