Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Juhoafrická dilema končí, Putina zatýkať nebudú. Na summit má ísť Lavrov

19.07.2023, 14:10
Autor:
ČTKČTK

Moskva tvrdí, že jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu neuznáva, rozhodnutie súdu nemajú žiadny význam a zatykač nemá právnu platnosť.

Rusko na augustovom summite rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS nebude zastupovať prezident Vladimir Putin, ale minister zahraničia Sergej Lavrov, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na kanceláriu juhoafrického prezidenta.

Na Putina vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) zatykač kvôli únosom ukrajinských detí do Ruska počas terajšej vojny. Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa žiadal ICC, aby Putina počas summitu nemusel zatknúť, pretože to by hrozilo vojnou.

"Na základe vzájomnej dohody sa prezident Vladimir Putin na summite nezúčastní. Ruskú federáciu bude zastupovať minister zahraničných vecí Sergej Lavrov," píše sa v komuniké prezidentskej kancelárie.

Zatknutie by sa rovnalo vyhláseniu vojny

O deň skôr oznámil Ramaphosa, že požiadal ICC, aby ruského vodcu nemusel zatknúť, ak pricestuje na juh Afriky, kam bol pozvaný spolu so svojimi náprotivkami z Brazílie, Indie a Číny. "Rusko dalo jasne najavo, že zatknutie jeho súčasného prezidenta by sa rovnalo vyhláseniu vojny," uviedol v utorkovom vyhlásení.

Ramaphosa reagoval na súdnu žalobu podanú hlavnou opozičnou stranou Demokratická aliancia. Tá sa vládu snaží prinútiť k tomu, aby Putina v prípade, že vstúpi na juhoafrickú pôdu, zatkla.

image

Rusko druhú noc za sebou útočilo na Odesu, Kyjev to označil za terorizmus proti potravinovému programu

JAR patrí medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho bol vydaný zatykač ICC. Zatykač na Putina vydal ICC tento rok v marci v súvislosti s únosmi ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

Slová o tom, že by sa akýkoľvek pokus o Putinovo zatknutie rovnal vyhláseniu vojny Moskve, predniesol v marci ruský exprezident Dmitrij Medvedev. Ten okrem prezidentského úradu zastával aj funkciu premiéra a teraz je podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady.

Kremeľ popiera

Ramaphosa minulý mesiac viedol africkú delegáciu, ktorá navštívila Kyjev a Petrohrad a predložila ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a Putinovi mierový plán. O prípadnom Putinovom zatknutí hovoril juhoafrický prezident rovnako ako o marení "mierového riešenia" vojny na Ukrajine.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes poprel, že by Rusko dalo juhoafrickému prezidentovi na vedomie, že zatknutie prezidenta Putina kvôli zatykaču ICC by sa rovnalo vyhláseniu vojny. "Nie, to neodznelo. Nikto nikomu nedával nič na vedomie. Všetkým v tomto svete je úplne jasné, čo znamená pokus zasiahnuť proti hlave ruského štátu. Preto nie je potrebné nikomu nič vysvetľovať," povedal Peskov.

image

Pridajte sa k nám. Šéf britskej MI6 vyzval nespokojných Rusov na špionáž

Moskva tvrdí, že jurisdikciu ICC neuznáva, rozhodnutie súdu nemajú žiadny význam a zatykač nemá právnu platnosť.

JAR v roku 2015 čelila kritike za to, že napriek medzinárodnému zatykaču umožnila vtedajšiemu sudánskemu prezidentovi Umarovi Bašírovi opustiť jej územie bez toho, aby ho zadržala. Bašír sa vtedy do krajiny vypravil na summit Africkej únie. Vláda JAR tvrdila, že je chránený diplomatickou imunitou.

Oficiálne zaujala Juhoafrická republika voči ruskej invázii na Ukrajinu neutrálne stanovisko. Predtým ale krajina čelila kritike za svoj proruský postoj a podozrenie, že dodáva Moskve zbrane.

01 - Modified: 2023-07-19 11:07:02 - Feat.: 1 - Title: Explózie na Kryme: Muničný sklad dostal tri zásahy, výbuchy trvajú už hodiny a stále pokračujú 02 - Modified: 2023-07-18 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Držia nás v pasci, aby sme zmenili názor, sťažujú sa Rusi odmietajúci bojovať 03 - Modified: 2023-07-18 12:10:52 - Feat.: 1 - Title: Ruská tajná služba zatkla úradníčku, ktorá pomáhala Ukrajine. Mala plánovať teroristický útok 04 - Modified: 2023-07-18 10:46:35 - Feat.: 1 - Title: Kerčský most na Krym: Jeho ochrana stojí Rusko miliardy rubľov, stráži ho špeciálna brigáda 05 - Modified: 2023-07-18 10:19:26 - Feat.: 1 - Title: Útoky na Odesu a Mykolajiv boli odvetou za krymský most, odkazuje Moskva
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:05