WA 30 archív Belehrad - Na archívnej snímke zo 6. júna 2023 Pjotr Nikitin, ruský prodemokratický a protivojnový aktivista žijúci v Srbsku, protestuje proti návšteve šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova v Belehrade. Nikitinovi zamietli tamojšie úrady povoliť vstup do Srbska po návrate zo zahraničnej cesty. Nikitin pre AP spresnil, že ho zastavili počas pasovej kontroly na belehradskom letisku vo štvrtok skoro ráno po tom, čo sa do Srbska vrátil z dovolenky v Portugalsku. Rozhodnutie nevpustiť ho do Srbska označil za ”svojvoľné a nelegálne”. Napriek tomu, že sa Srbsko oficiálne usiluje o členstvo v Európskej únii, udržiava si priateľské vzťahy s Ruskom a odmietlo zaviesť voči Moskve západom podporované sankcie za vojenskú inváziu na Ukrajine. FOTO TASR/AP Peter Nikitin, a Russian pro-democracy activist residing in Serbia, shouts slogans during a protest against Russian Foreign Minister Sergey Lavrov‘s visit in Belgrade, Serbia, Monday, June 6, 2022. Nikitin said Thursday, July 13, 2023, that Serbian authorities have banned him from entering the country upon return from a trip abroad. Nikitin is well known as a fierce critic of Russia‘s invasion of Ukraine and the regime of Russian President Vladimir Putin. He has been one of the organizers of antiwar and pro-democracy protests in Serbia by the Russians and Ukrainians living in the country. (AP Photo/Darko Vojinovic) *** Local Caption *** SNÍMKA: Darko VojinovicSNÍMKA: Darko Vojinovic
StoryEditor

Ruského aktivistu nevpustili do Srbska, uviazol na letisku v Belehrade

13.07.2023, 20:46
Autor:
TASRTASR

Prodemokratický aktivista Pjotr Nikitin je známy ako otvorený kritik ruskej invázie na Ukrajinu a režimu ruského prezidenta Vladimira Putina

V Srbsku žijúcemu ruskému protivojnovému aktivistovi Pjotrovi Nikitinovi srbské úrady nepovolili opätovný vstup do krajiny, keď sa vracal zo zahraničia. Informuje o tom agentúra AP.

Nikitin pre AP spresnil, že ho zastavili počas pasovej kontroly na belehradskom letisku vo štvrtok skoro ráno po tom, čo sa do Srbska vrátil z dovolenky v Portugalsku. Rozhodnutie nevpustiť ho do Srbska označil za "svojvoľné a nelegálne".

Napriek tomu, že sa Srbsko oficiálne usiluje o členstvo v Európskej únii, udržiava aj priateľské vzťahy s Ruskom a odmieta zaviesť voči Moskve Západom presadzované sankcie za vojenskú inváziu na Ukrajine.

Pjotr Nikitin má ruské i holandské občianstvo a povolenie na pobyt v Srbsku, kde žije už niekoľko rokov, píše AP. Ako spresnil, pokúšal sa dostať do Srbska na svoj holandský pas, na belehradskom letisku ho však zastavili a nariadili mu návrat do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom, odkiaľ priletel.

image

Ruská tajná služba začala sériu stíhania kvôli podozreniu z vlastizrady, hľadá spolupracovníkov Ukrajiny

"Strávil som celú noc v zóne (belehradského) letiska Nikolu Teslu, kde sa vykonávajú pohraničné kontroly... Zostanem tu, kým ma nepustia domov či nedeportujú násilím," dodal Nikitin.

Srbské úrady sa k incidentu bezprostredne nevyjadrili.

Prodemokratický aktivista Nikitin je známy ako otvorený kritik ruskej invázie na Ukrajinu a režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Bol jedným z organizátorov protivojnových a prodemokratických protestov v Srbsku.

Od začiatku vojny na Ukrajine prišlo do Srbska zhruba 200-tisíc ruských občanov - srbské úrady totiž od Rusov nevyžadujú víza. Množstvo Rusov tam utieklo pred povolaním do armády či presunulo svoje podnikanie do Srbska ako do krajiny, kde neplatia sankcie.

Spojené štáty tento týždeň uvalili sankcie na proruského šéfa srbských tajných služieb Aleksandra Vulina pre obvinenia z podielu na nelegálnych zásielkach zbraní, obchodu s drogami a za zneužívanie verejného úradu.

01 - Modified: 2023-07-13 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rekordný prebytok obchodnej bilancie je preč. Na čo Rusko doplatilo? 02 - Modified: 2023-07-13 16:41:31 - Feat.: 1 - Title: Putin príde na to, že vojna nie je v záujme Rusov, myslí si Biden. V jadrový útok neverí 03 - Modified: 2023-07-13 14:56:27 - Feat.: 1 - Title: Austin nepochybuje o vstupe Ukrajiny do NATO po skončení vojny, techniku však treba modernizovať 04 - Modified: 2023-07-13 14:30:06 - Feat.: 1 - Title: Po vzbure wagnerovcov v Rusku zadržali vyše desať ľudí z armádneho vedenia, vypočúvali aj Surovikina 05 - Modified: 2023-07-14 08:52:19 - Feat.: 1 - Title: Dôvodov na hrdosť majú Rusi málo, hovorí tamojší historik. Na koho sa podľa neho podobá Jevgenij Prigožin?
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:21