Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Medvedev sa vyhráža útokmi na jadrové zariadenia v Európe, Bidena viní z provokácie

10.07.2023, 18:00
Autor:
jhrjhr
  • Dmitrij Medvedev reagoval na nepotvrdené správy, podľa ktorých sa ukrajinské sily v nedeľu pokúsili zaútočiť na ruskú Smolenskú jadrovú elektráreň.
  • Ruský exprezident Joea Bidena obvinil zo zničenia európskej ekonomiky.
  • Biden podľa Medvedeva chce dominovať a obmedzovať iné krajiny, predovšetkým tie neústupné ako je Rusko.

Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev navrhol zvážiť možnosť útoku na ukrajinské a východoeurópske jadrové elektrárne. Tvrdo tiež zaútočil na amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý sa podľa neho snaží o jadrovú vojnu, aby ako umierajúci muž zobral so sebou polku ľudstva.

Video: Medvedev sa vyhráža jadrovým útokomna ukončenie vojny na Ukrajine:

Medvedev reagoval na nepotvrdené správy ruského propagandistického telegramového účtu Mash, podľa ktorého sa ukrajinské sily v nedeľu pokúsili zaútočiť na ruskú Smolenskú jadrovú elektráreň a vojenskú leteckú základňu v Kalužskej oblasti. Účet tvrdí, že Ukrajinci zaútočili buď ukrajinskými strelami 5В28 alebo britskými raketami Storm Shadow, ruská obrana ich údajne zostrelila.

Útok na elektrárne

"Ak sa potvrdí pokus o útok raketami NATO na Smolenskú jadrovú elektráreň, potom bude nevyhnutné zvážiť scenár ruského útoku na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň, Rivnenskú jadrovú elektráreň a jadrovú elektráreň v meste Chmelnickij, ako aj na jadrové zariadenia vo východnej Európe," napísal bývalý ruský premiér a prezident. „Nie je sa za čo hanbiť.“

image

Medvedev: Nápad potrestať krajinu s najväčším jadrovým arzenálom je absurdný

Medvedev reagoval na nepotvrdené správy ruského propagandistického telegramového účtu Mash, podľa ktorého sa ukrajinské sily v nedeľu pokúsili zaútočiť na ruskú Smolenskú jadrovú elektráreň a vojenskú leteckú základňu v Kalužskej oblasti. Účet tvrdí, že Ukrajinci zaútočili buď ukrajinskými strelami 5В28 alebo britskými raketami Storm Shadow, ruská obrana ich údajne zostrelila.

"Ak sa potvrdí pokus o útok raketami NATO na Smolenskú jadrovú elektráreň, potom bude nevyhnutné zvážiť scenár ruského úderu na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň, Rivenskú jadrovú elektráreň a Chmelnyckú jadrovú elektráreň, ako aj na jadrové zariadenia vo východnej Európe," napísal bývalý. „Nie je sa za čo hanbiť.“

image

Vojna na Ukrajine by sa mohla zmeniť na trvalý konflikt, vyhlásil Medvedev

Ukrajina žiadny útok oficiálne nepotvrdila. Portál Meduza podotýka, že úrady v Smolenskej a Kalužskej oblasti o žiadnych útokoch nereferovali. Gubernátor susednej Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz uviedol, že ruská obrana zostrelila dve strely ukrajinských ozbrojených síl, z ktorých zvyšky jednej dopadli do ruskej dediny Bytoš.

Umierajúci muž s demenciou, kritizuje Medvedev Bidena

Medvedev sa cez víkend tiež pustil do amerického prezidenta. Bidena obvinil zo zničenia európskej ekonomiky, bez bližšieho upresnenia, čo tým má na mysli. „Ospalý, senilný“ Biden podľa neho zvyšuje riziko jadrovej tretej svetovej vojny tým, že sa Ukrajine rozhodol dodať kontroverznú kazetovú muníciu.

Tento typ munície má zlú povesť, pretože po jej použití môže na zemi zostať nevybuchnutá submunícia, ktorá potom bude roky predstavovať nebezpečenstvo pre civilné obyvateľstvo. Proti rozhodnutiu USA bolo Nemecko, Španielsko či Veľká Británia.

image

Medvedev ohlásil novú realitu: Tento konflikt bude trvať veľmi dlho, možno desaťročia

„Prečo to robí?“ pýta sa bývalý ruský prezident. Ako údajne všetci americkí lídri, aj Biden podľa Medvedeva chce „dominovať a obmedzovať iné krajiny, predovšetkým tie neústupné ako sme my“.

Podpredseda ruskej rady bezpečnosti však špekuluje, že „chorý starý muž s vážnou demenciou“ má svoje vlastné špecifické dôvody na zničenie sveta. „Umierajúci dedo“ sa podľa neho rozhodol odísť s gráciou zo sveta a tak „provokuje jadrový Armageddon“, aby vzal „polku ľudstva so sebou na onen svet“.

Ostré výroky na Bidenovu adresu nie sú pri Medvedevovi ničím novým, už v apríli ho nazval senilným a zúfalým dedom. Tiež opakovane varoval pred jadrovou vojnou, pokiaľ Západ dodá Ukrajine vojenský materiál. Žiadna jeho hrozba sa však zatiaľ nenaplnila.

image

Nezostáva iná možnosť. Je čas zlikvidovať Zelenského, vyzval Medvedev po útoku na Putina

Medvedev, svojho času vodca umiernenej časti vplyvných v Moskve, býval nádejou liberálov v Rusku i vo svete. Po začatí invázie na Ukrajinu sa stal jedným z najostrejších a najagresívnejších zástancov ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“. Často sa vyhráža západným štátom zničením a pripojením ich územia k Rusku.

01 - Modified: 2023-07-04 08:08:46 - Feat.: 1 - Title: Medvedev: Nápad potrestať krajinu s najväčším jadrovým arzenálom je absurdný 02 - Modified: 2023-07-03 12:37:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine by sa mohla zmeniť na trvalý konflikt, vyhlásil Medvedev 03 - Modified: 2023-06-02 11:40:38 - Feat.: 1 - Title: Výroba ruských zbraní sa fantasticky zvýšila, len tankov je šesťsto, tvrdí Medvedev
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:16