Súčasný prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev. FOTO: Reuters
StoryEditor

Uzbekistan volí prezidenta, očakáva sa víťazstvo súčasnej hlavy štátu Mirzijojeva

09.07.2023, 09:37
Autor:
ČTKČTK

Predčasné prezidentské voľby vyhlásil Mirzijojev na základe zmien ústavy, za ktoré v tejto najľudnatejšej stredoázijskej krajine s približne 35 miliónmi obyvateľov na konci apríla hlasovalo viac ako 90 percent voličov.

V Uzbekistane sa dnes hlasuje v predčasných prezidentských voľbách, ktoré vyhlásila súčasná hlava štátu Šavkat Mirzijojev. Očakáva sa, že v súboji proti trom rivalom drvivo zvíťazí, napísala agentúra AP. Voľby nasledujú po tohtoročnom ústavnom referende, ktoré schválilo prechod z päťročného funkčného obdobia prezidenta na sedemročné a ktoré "vynulovalo" dva predchádzajúce mandáty súčasnej hlavy štátu.

Približne desaťtisíc volebných miestností sa otvorilo o 8.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), pričom hlasovanie začala hymna Uzbekistanu, opísali z metropoly Taškentu reportéri agentúry AFP. Posledné hlasovacie lístky bude možné do urien vhodiť pred 20.00 h miestneho času (17.00 h SELČ), keď sa dvere volebných miestností uzavrú.

Predčasné prezidentské voľby vyhlásil Mirzijojev na základe zmien ústavy, za ktoré v tejto najľudnatejšej stredoázijskej krajine s približne 35 miliónmi obyvateľov na konci apríla hlasovalo viac ako 90 percent voličov. Päťdesiatšesťročný Mirzijojev je prezidentom od roku 2016, druhý mandát mu končí v roku 2026. Po referende, ktoré zahŕňalo tiež zrušenie trestu smrti alebo reformy v zdravotníctve, však môže teoreticky zotrvať v najvyššej funkcii až do roku 2037.

image

Uzbekistan ukázal Rusku chrbát. Neprejavil záujem o plynovú úniu

Uzbekistan má od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 až druhého voleného prezidenta. Tým prvým bol autoritársky vládca Islam Karimov, ktorý stál na čele krajiny 27 rokov, až do svojej smrti. Mirzijojev, ktorý bol roky jeho premiérom, postupne otvára krajinu svetu a podľa agentúr zmierňuje drakonické opatrenia svojho predchodcu, ktorá z Uzbekistanu urobila jednu z najrepresívnejších krajín v regióne.

Rovnako ako Karimov má ale prakticky neobmedzenú moc. Podľa aktivistov sú v krajine naďalej porušované ľudské práva a úrady nejavia známky toho, že by umožnili vznik politickej opozície, uviedla už skôr AFP. "Politická scéna zostala nezmenená a žiadna z parlamentných politických strán nestojí v otvorenej opozícii voči prezidentovej politike a agende," uviedla Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pred hlasovaním.

Šavkat Mirzijojev, ktorý sľubuje, že bude pokračovať v reformách, formálne čelí trom bezvýznamným kandidátom. "Nešla som voliť a mám plno práce so svojimi deťmi," povedala agentúre Reuters žena, ktorá sa s dvoma deťmi prechádzala v jednom z taškentských parkov. "Viem, kto vyhrá, a ani neviem, kto sú ostatní kandidáti," dodala. Naopak tridsaťpäťročný Said Ismailov sa vypravil voliť a svoj hlas hodil Mirzijojevovi. "Vedie si dobre. Pod jeho vedením sa veci uberajú správnym smerom. Chceme, aby pokračoval vo svojom úsilí zmeniť naše životy k lepšiemu," povedal po tom, čo vyšiel z volebnej miestnosti.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 18:03