Žoldnierska skupina Wagnerovci. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Wagnerovci dostali od Moskvy vyše 860 miliárd rubľov, tvrdí ruský propagandista. Putin priznal úplne inú sumu

02.07.2023, 17:05
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin po vzbure wagnerovcov z minulého víkendu uviedol, že žoldnierov platil štát, hovoril ale o sume 86 miliárd rubľov od vlaňajšieho do tohtoročného mája z ruského rozpočtu.

Ruská Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť získala na štátnych zákazkách takmer 860 miliárd rubľov, vyhlásil moderátor spájaný s ruskou propagandou Dmitrij Kiseljov vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija 1. Nepriblížil ale, odkiaľ informáciu má ani o akom časovom období hovorí, poznamenal portál Meduza.

image

Putin preberá vládu nad Prigožinovým impériom, ide po jeho spojencoch

Putin hovoril o inej sume

"Súkromná Wagnerova vojenská spoločnosť založená Jevgenijom Prigožinom dostala v rámci zmlúv uzatvorených so štátom viac ako 858 miliárd rubľov," citovala Kiseljova ruská agentúra RIA Novosti.

Prezident Vladimir Putin po vzbure wagnerovcov z minulého víkendu uviedol, že žoldnierov platil štát, hovoril ale o sume 86 miliárd rubľov od vlaňajšieho do tohtoročného mája z ruského rozpočtu.

Ďalších 110 miliónov rubľov podľa Putina ruský štát vyčlenil na "výplaty poistenia", čo sú podľa médií príspevky rodinám zosnulých wagnerovcov.

Predtým Moskva opakovane tvrdila, že Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť nie je so štátom nijako prepojená. Putin dokonca podľa serveru Meduza v januári roku 2020 priamo povedal, že wagnerovci peniaze z ruského rozpočtu nedostávajú.

image

Nevyspytateľní wagnerovci môžu spôsobiť v Európe šok. Hrozia nájazdy z Bieloruska do Európy?

Diskurz sa začína meniť

Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť sa v minulých mesiacoch mohutne angažovala v bojoch o Bachmut, ktorého plné ovládnutie oznámila v máji.

Prokremeľské médiá následne vyzdvihovali tento prvý ruský úspech na fronte po mnohých mesiacoch ako udalosť značného historického významu, hoci podľa zahraničných analytikov mesto veľký strategický význam nemá.

Po tom, ako sa ale minulý týždeň wagnerovci vzbúrili proti ruskému armádnemu vedeniu a podnikli protestné ťaženie na Moskvu, sa ale tento diskurz začína meniť, poukáže l v inom článku portál Meduza.

Napríklad na ruskom štátnom Prvom kanáli zaznelo, že Bachmut nie je z hľadiska frontu to najdôležitejšie mesto a že efektivita ruských žoldnierov je mýtus. Bachmut v danej relácii televízia porovnávala s Mariupolom, ktorý ovládli ruské sily na jar minulého roka.

01 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 02 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:06