Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Prigožin je v Bielorusku, potvrdil Lukašenko. Budeme profitovať z bojových skúseností wagnerovcov, vyhlásil

27.06.2023, 16:51
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská pohraničná stráž podľa svojho hovorcu doteraz nezaznamenala, že by v Bielorusku vznikali tábory pre ruských žoldnierov.

Líder ruskej vojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa nachádza v Bielorusku, potvrdil dnes tamojší vodca Alexander Lukašenko. Práve on v sobotu s Prigožinom dojednal dohodu o ukončení vzbury jeho žoldnierskej skupiny a zastavení jej postupu na Moskvu.

"Záruky bezpečnosti, ktoré sľúbil (ruský prezident Vladimir Putin), boli poskytnuté. Vidím, že Prigožin už lieta svojím lietadlom. Áno, naozaj je dnes v Bielorusku," povedal Lukašenko pri povyšovaní bieloruských generálov. "Ako som sľúbil, či (žoldnieri) chcú u nás stráviť nejaký čas, tak pomôžeme. Samozrejme na ich účet," dodal podľa štátnej agentúry Belta.

Prigožina volajú otec. Wagnerovci sú bratstvo so zločineckým kódexom, je to úplne iný vzťah, hovorí expert

Už skôr sa objavili správy, že Prigožinovo lietadlo pristálo na vojenskom letisku pri Minsku, ale samotná jeho prítomnosť v krajine doteraz nebola jednoznačne potvrdená. Prigožinovým žoldnierom dal Putin na výber, aby buď podpísali kontrakt s ministerstvom obrany o službe v ruskej armáde, alebo aby sa pridali k Prigožinovi v Bielorusku.

Wagnerovci by sa podľa Lukašenka mali s bieloruskými vojakmi podeliť o svoje skúsenosti z bojov. "Ak k nám ich velitelia prídu, pomôžu nám. Majú skúsenosti. Boli v prvej línii, v útočných oddieloch. Povedia nám, čo je teraz dôležité. Budú hovoriť o zbraniach: aké dobre fungovali a aké nie. A tiež o taktike, ako útočiť, ako sa brániť. To je neoceniteľné. To by sme si od wagnerovcov mali vziať," povedal Lukašenko.

image

Holohlavý naničhodník, kritizujú Prigožina wagnerovci. Boja sa Putinovej odvety

Bieloruský líder dnes tiež vyhlásil, že v čase vzbury prehováral Putina na rokovania s Prigožinom, čo ruský prezident spočiatku odmietal ako zbytočné a trval na "tvrdom riešení" problému. "Najnebezpečnejšia nebola samotná situácia, ale to, ako sa mohla vyvíjať a jej následky," poznamenal Lukašenko. Dodal, že navrhol Putinovi, aby neponáhľal s likvidáciou vzbúrencov, a ďalej naliehal na rokovania s Prigožinom, pretože sa chcel vyvarovať krviprelievania.

Odvahu v danej situácii, ktorú v Moskve spočiatku "podcenili a potom dúfali, že sa vyriešia sama", podľa neho prejavili šéfovia oboch komôr ruského parlamentu Valentina Matvijenková a Vjačeslav Volodin, patriarcha Kirill "a už len pár ľudí". Na zásah v Rusku bola ale vraj pripravená bieloruská brigáda a v bojovej pohotovosti boli aj ďalšie bezpečnostné zložky, tvrdil Lukašenko.

image

Wagnerovcov financoval v plnom rozsahu štát, priznal Putin. Žoldnierom tiekli z Kremľa ťažké miliardy rubľov

Ukrajinská pohraničná stráž podľa svojho hovorcu doteraz nezaznamenala, že by v Bielorusku vznikali tábory pre ruských žoldnierov, ale tento variant nemožno vylúčiť. Situáciu v susednej krajine tiež aktívne sleduje ukrajinská rozviedka, uviedla agentúra Unian. Pripomenula, že v sociálnych sieťach pôsobiaci prokremeľský spravodajský kanál Rybar v pondelok večer tvrdil, že žoldnieri údajne vstúpili do Bieloruska aj so svojimi zbraňami a bojovou technikou.

Lukašenko dnes uviedol, že Bielorusko ponúklo opustenú vojenskú základňu. "Prosím, máme tu plot, máme tu všetko, postavte si tu svoje stany," povedal. Dodal, že sa neplánuje otvorenie náborových kancelárií wagnerovcov v krajine.

01 - Modified: 2023-06-27 13:13:06 - Feat.: 1 - Title: Prigožinov kód 02 - Modified: 2023-06-28 06:54:43 - Feat.: 1 - Title: Keď majú USA starosť o ruské atómovky. Mali strach, že sa ich Prigožin zmocní 03 - Modified: 2023-06-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bolehlav menom Prigožin. Lukašenko zosilnel, ale pritiahol si domov hrozbu 04 - Modified: 2023-06-27 11:30:23 - Feat.: 1 - Title: Zastavili ste občiansku vojnu v Rusku, vyhlásil Putin pred vojakmi 05 - Modified: 2023-06-27 10:26:56 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ponížený Putin sa bude chcieť ukázať. Ako vzbura ovplyvní vojnu
01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:01