Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina sa priblížila k Európskej únii, splnila dve zo siedmich podmienok pre prístupové rozhovory

20.06.2023, 09:42
Autor:
ČTKČTK

Aby Ukrajina splnila všetky podmienky členstva, musí zosúladiť svoje zákonodarstvo s mnohými rozsiahlymi normami Európskej únie, od ochrany klímy po pracovný trh.

Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok pre začatie rozhovorov o jej vstupe do Európskej únie. Podľa dvoch zdrojov agentúry Reuters tento záver obsahuje chystaná hodnotiaca správa Európskej komisie, ktorá zároveň vyzdvihuje pokrok Kyjeva v reformách napriek pokračujúcej vojne.

Ukrajinská frontová línia: zákopová vojna, drony a obrana mesta duchov:

Európska únia udelila Ukrajine štatút kandidátskej krajiny pred rokom - štyri mesiace po tom, ako na krajinu Rusko vojensky zaútočilo. Pre začatie prístupových rokovaní Európska únia stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie. Ukrajina vyzýva Európsku úniu, aby sa rokovania začali ešte v tomto roku.

Je vidieť pokrok

Dvaja vysokopostavení činitelia Únie, ktorí sa mali možnosť so správou oboznámiť, uviedli, že Ukrajina už splnila dve z kritérií. Podľa jedného zo zdrojov ide o reformy súdnictva a mediálneho práva. Uviedol tiež, že správa sa zameriava predovšetkým na pozitíva.

image

Ukrajinská vicepremiérka pre HN: Vo vojne proti Rusom musíme zvíťaziť, je to dôležité aj pre prežitie Európy

"Je tu vidieť pokrok. Správa bude mierne pozitívna," uviedol zdroj, ktorý s Reuters hovoril pod podmienkou anonymity. "Nejde o prikrášlenie reality, ale o uznanie pokroku, boli napríklad spomínané prominentné prípady boja proti korupcii," dodal.

Ukrajina v posledných mesiacoch otvorila niekoľko prípadov korupcie na vysokej úrovni. Pri jednom z nich bol zadržaný predseda najvyššieho súdu kvôli podozreniu z úplatku vo výške 2,7 milióna dolárov.

Poloplný pohár

Okrem dôslednejšieho boja proti korupcii patrí medzi ďalšie požiadavky Európskej únie pokračovanie justičnej reformy, reforma ukrajinského ústavného súdu, harmonizácia mediálneho práva s Úniou, opatrenia proti praniu špinavých peňazí, zákon obmedzujúci oligarchov a ochrana práv národnostných menšín.

"Čo sa týka reforiem, bol by to pohár poloplný, nikdy by sme voči Ukrajine neprijali v tejto chvíli negatívne stanovisko. Reformy súdnictva zaznamenali určitý pokrok, aj keď stále zostáva uskutočniť kľúčové reformy. Nie všetko je uspokojivé," dodal.

image

Šéfka europarlamentu pre HN: Invázia na Ukrajinu je budíčkom. Roky sme od ruského problému odvracali oči

Poukázal na to, že Ukrajina v súlade s požiadavkami vymenovala nových šéfov protikorupčnej prokuratúry a národného protikorupčného úradu. Vlani prijatý zákon proti oligarchom je naopak považovaný za nedostatočný.

Cesta k členstvu bude trvať roky

Správa, ktorá je označovaná ako priebežná aktualizácia pred formálnym hodnotením v októbri, má byť v stredu odovzdaná veľvyslancom 27 členských štátov Európskej únie v Bruseli a potom vo štvrtok ministrom pre európske záležitosti v Štokholme. Konečné slovo pri rozhodovaní o tom, či a kedy začať s Kyjevom rozhovory o členstve, majú členské krajiny.

Aby Ukrajina splnila všetky podmienky členstva, musí zosúladiť svoje zákonodarstvo s mnohými rozsiahlymi normami Európskej únie, od ochrany klímy po pracovný trh. V praxi bude cesta Ukrajiny k členstvu trvať roky a málokto verí, že krajina môže do bloku vstúpiť, ak je vo vojne s Ruskom.

Väčšina štátov východného krídla Európskej únie, najmä Poľsko a pobaltské štáty, vo všeobecnosti podporujú zrýchlenú cestu Kyjeva do Únie, zatiaľ čo západné členské krajiny vrátane Francúzska, Nemecka a Holandska sú v tejto otázke zdržanlivejšie.

01 - Modified: 2023-06-20 05:07:43 - Feat.: 1 - Title: Počas protiútoku sme zatiaľ neprišli o nijaké územie, vyjadril sa Zelenskyj 02 - Modified: 2023-06-19 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putinova mierová dohoda s Kyjevom? Dokumentu sa nedá veriť, hovorí expert 03 - Modified: 2023-06-19 20:41:44 - Feat.: 1 - Title: Výrobca stíhačiek F-16 sa ponúkol, že poskytne výcvik ukrajinským pilotom 04 - Modified: 2023-06-19 15:24:57 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina môže protiofenzívou vylepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu, vyhlásil Stoltenberg 05 - Modified: 2023-06-19 07:26:49 - Feat.: 1 - Title: Za dva týždne sme oslobodili osem obcí, hlási Kyjev. Podľa analytikov protiofenzívu dočasne pozastavia
01 - Modified: 2024-05-12 16:52:26 - Feat.: - Title: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou, uviedol miestny gubernátor 02 - Modified: 2024-05-12 16:08:10 - Feat.: - Title: Z trosiek zrútenej obytnej budovy v Belgorode vytiahli šesť tiel, medzi obeťami sú aj deti 03 - Modified: 2024-05-12 11:17:24 - Feat.: - Title: Ukrajina z Charkovskej oblasti evakuovala 4-tisíc ľudí, Rusko hlási úspešné ťaženie 04 - Modified: 2024-05-12 09:29:42 - Feat.: - Title: V ruskom Belgorode sa čiastočne zrútila obytná budova, traja ľudia zomreli 05 - Modified: 2024-05-12 05:54:12 - Feat.: - Title: Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 02:16