Ruský prezident Vladimir Putin na návšteve stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Rusi sa útokom v novom smere snažia zabezpečiť železničný uzol

08.11.2022, 11:40
Autor:
ČTKČTK

Vojenský odborník Vladyslav Selezňov vysvetľuje, že Rusi sa ofenzívou snažia zabezpečiť železničný uzol v okupovanom meste Volnovacha, ktorý je v dosahu ukrajinského delostrelectva a preprava vojenského materiálu je teda krajne riziková.

Rusko pri východoukrajinskom meste Vuhledar podniká ofenzívu na novom úseku frontu. Preraziť obranné línie sa mu podľa ukrajinskej armády zatiaľ nepodarilo, naopak zrejme utrpelo veľké straty. Dnes o tom informoval portál RBK-Ukrajina, ktorý útoky dáva do súvislosti so snahou Moskvy zaistiť si náhradné logistické trasy po poškodení Krymského mosta.

Obrovské straty námornej pechoty

Podľa portálu stiahli Rusi na tento úsek frontu zhruba päť práporových zoskupení, pričom v každom z nich obvykle pôsobí až 800 vojakov. Najprudšie boje sa v posledných dňoch odohrávajú pri obci Pavlivka blízko Vuhledaru v Doneckej oblasti.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej správe uviedol, že Pavlivka je jedným z desiatich miest na Donbase, kde ukrajinská armáda počas posledného dňa odrazila ruské útoky. Predtým armáda označila situáciu na tomto úseku bojiska za veľmi ťažkú.

Ruskí vojnoví blogeri uvádzajú, že 155. brigáda námornej pechoty Tichomorskej flotily v posledných dňoch utrpela pri Pavlivke obrovské straty. Sťažovali sa tiež na ruskú generalitu, ktorá zle pripravené útoky začaté koncom októbra nariadila. Počas štyroch dní podľa nich zomrelo, bolo zranených či zmizlo 300 vojakov tejto jednotky.

Snaha zabezpečiť železničný uzol

Závažnosť informácií, ktoré však nebolo možné nezávisle overiť, prinútila ministerstvo obrany v Moskve k vyhláseniu, že dotyčná jednotka veľké straty na Ukrajine nezaznamenáva.

Bývalý hovorca ukrajinskej armády a vojenský odborník Vladyslav Selezňov webu RBK-Ukrajina povedal, že Rusi sa ofenzívou snažia zabezpečiť železničný uzol v okupovanom meste Volnovacha, ktorý je v dosahu ukrajinského delostrelectva a preprava vojenského materiálu je teda krajne riziková.

"Rusi nikdy neboli schopní obnoviť plnohodnotné zásobovanie svojho južného zoskupenia cez Krymský most. Teraz tu fungujú iba dva pruhy pre osobnú automobilovú dopravu a jeden pruh pre železničnú dopravu," uviedol Selezňov.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:19