Muž stojaci na ruskej vlajke. FOTO: Reuters
StoryEditor

Žiadajú urýchlenie referenda. Separatisti trvajú na hlasovaní o pripojení Donecka a Luhanska k Rusku

19.09.2022, 22:37
Autor:
ČTKČTK

Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádza v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny, pri ktorej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu v takmer celej Charkovskej oblasti.

Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a jeho náprotivok v Luhanskej ľudovej republike Leonid Pasečnik dnes uviedli, že na základe výziev občanov chcú spolupracovať na referendách o pripojení oboch separatistických útvarov na východe Ukrajiny k Rusku.

Pripravení ísť hlasovať sú podľa okupačnej správy tiež ľudia v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámila ruská agentúra TASS. Podľa agentúry DPA je výzva na usporiadanie referend známkou narastajúcej paniky medzi vedením separatistov.

Občianske komory v oboch republikách, ktorých oficiálnou úlohou je podľa ruského vzoru sprostredkovávanie štátnej moci v záujme občanov, dnes oboch lídrov vyzvali, aby "bezodkladne usporiadali referendum o pripojení k Rusku".

image

Frontová línia sa blíži k územiu luhanských separatistov. Chýba len desať kilometrov, tvrdí ich predstaviteľ

Presný dátum nespomínajú

Pušilin neskôr v telefonickom rozhovore s Pasečnikom navrhol, aby republiky v tomto ohľade "synchronizovali svoje úsilie". Predseda občianskej komory v Luhansku Alexej Karjakin povedal, že je zatiaľ predčasné hovoriť o pevnom dátume konania referenda.

Správy o urýchlení referend o pričlenení k Rusku prichádza v čase ukrajinskej ofenzívy na východe krajiny, pri ktorej Kyjev od začiatku septembra získal kontrolu v takmer celej Charkovskej oblasti aj nad niekoľkými obcami v Luhanskej oblasti. Tú pritom ruské velenie už v júni vyhlásilo za "oslobodenú".

Výzva na urýchlenie referenda dnes prišla tiež z okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde ukrajinská armáda od konca augusta taktiež prešla do ofenzívy.

"Obyvatelia Chersonskej oblasti nás žiadajú, aby k sebaurčeniu došlo čo najskôr. Sú pripravení ísť k referendu, len aby mali bezpečnostné záruky a aby tu Rusko zostalo navždy," citoval TASS zástupcu šéfa Ruskom dosadenej správy Kirilla Stremousova. Odložené referendum by sa tam vraj mohlo konať štvrtého novembra.

image

Ruská armáda pred ukrajinským výročím pokračuje v ofenzíve na východe a juhu krajiny

Referendum na jeseň

Moskva uznala nezávislosť Luhanska a Donecka krátko predtým, ako 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Rusko doteraz k výzvam na usporiadanie referend o pripojení reagovalo zdržanlivo.

Tentoraz sa však zdá, že najnovšia iniciatíva má podporu ruského parlamentu, pripomína DPA. Podľa poslanca Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, z radov vládneho Jednotného Ruska Viktora Vodolackého by sa všeľudové hlasovanie malo uskutočniť "počas neskorej jesene".

"Ruskí propagandisti veria, že ‘referendá‘ sú všeliekom. Mám zlú správu. Existuje celosvetová zhoda a medzinárodné právo. To je jednoznačné: Doneck, Luhansk, Krym sú Ukrajina. Akékoľvek pokusy o premaľovanie vlajok sú fikciou, ktorá nič nemení ani pre nás, ani pre našich partnerov," uviedol Mychajlo Podoljak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podľa ukrajinského šéfa Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja Rusko potrebuje usporiadať referendá v okupovaných oblastiach preto, aby mohlo vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Odôvodniť by ju mohla nutnosť obrany pripojeného územia pred ukrajinskou ofenzívou, uviedol Hajdaj.

01 - Modified: 2022-09-16 17:18:13 - Feat.: 1 - Title: Separatisti obviňujú Kyjev z vrážd na okupovanom území, Ukrajina sa bráni a obete pripísala ruskej čistke 02 - Modified: 2022-09-11 16:30:25 - Feat.: 1 - Title: Rusko kvôli vývoju bojov odložilo referendum o pripojení na neurčito, tvrdí portál 03 - Modified: 2022-09-10 18:21:30 - Feat.: 1 - Title: „Keď dorazia naši, Rusov čaká peklo.“ Namiesto referenda počíta Melitopol s povstaním 04 - Modified: 2022-09-08 08:34:23 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci vyhodili na juhu krajiny do povetria štáb proruského politického hnutia
01 - Modified: 2024-02-20 16:00:02 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Znamená pád Avdijivky, že Rusko otáča priebeh vojny? Kde chystá ofenzívu 02 - Modified: 2024-01-21 12:08:54 - Feat.: - Title: Počet obetí ostreľovania trhu v Donecku stúpol na 25, tvrdí Pušilin 03 - Modified: 2024-01-21 10:13:00 - Feat.: - Title: Pri ostreľovaní Donecku zahynulo najmenej 13 ľudí, uvádzajú proruské úrady 04 - Modified: 2024-01-18 17:53:24 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo malú dedinku na východe Ukrajiny. Obe strany dosahujú úspechy ťažko 05 - Modified: 2023-12-29 17:36:32 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil frontové mesto Avdijivka pri Donecku. Moskva sa pokúša o obkľúčenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:51