Günther OettingerTASR/AP
StoryEditor

Trump je ako "autokrati" z Ruska a Turecka. Nemecký eurokomisár v Bruseli nešetril kritikou

12.04.2017, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Rusku a Turecku vládnu chuligánski autokrati a to isté možno čiastočne platí aj o Spojených štátoch. V Bruseli to dnes povedal nemecký eurokomisár Günther Oettinger, ktorý zodpovedá na rozpočet Únie a ľudské zdroje. Spolustraník kancelárky Angely Merkelovej je silnými výrokmi známy i z minulosti.

"Vo svete, ktorý v stále viac regiónoch upadá do zmätku a ktorý sa skladá zo stále viac hlasných a chuligánských autokratov, v Ankare, v Moskve, možno dokonca v jednom krídle Bieleho domu vo Washingtone, potrebujeme stabilitu, potrebujeme bezpečné hodnoty a viac solidarity v Európskej únii než kedykoľvek predtým," vyhlásil komisár, ktorého citovala agentúra DPA.

Oettinger hovoril na akcii začínajúceho Európskeho zboru solidarity, ktorý chce zapojiť mladých Európanov do solidárnych dobrovoľníckych či zamestnaneckých prác pri riešení problémov EÚ.

"Európsky projekt je 60 rokov starý, ale zostáva projektom budúcnosti, pretože mierová únia, hodnotové spoločenstvo, to všetko je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," dodal Oettinger, ktorý bol tiež eurokomisárom pre digitálne hospodárstvo.

Oettinger vlani v októbri vzbudil rozruch svojimi kritickými a parodujúcimi výrokmi na adresu Číňanov, nemeckých politikov, EÚ, žien, homosexuálov a belgických Valónov.

"Deväť mužov, jedna strana, žiadna demokracia. Žiadne ženské kvóty, žiadna žena, dôsledne," povedal vtedy o čínskej vládnej delegácii, ktorá prišla do Bruselu.

"Všetci v obleku, jednoradovom, tmavo modrom. Všetci vlasy sčesané zľava doprava čiernym krémom na topánky," doplnil. "A čo my (v EÚ)? Čoskoro budeme mať viac výborov ako obyvateľov," povedal nemeckým podnikateľom v Hamburgu. Následne sa po vlne kritiky za svoje slová ospravedlnil.

01 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 02 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi 03 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 04 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 05 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 08:06