TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Premiéri V4: Nie sme občania druhej kategórie, chceme lepšiu Európu

02.03.2017, 14:30
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Európska únia by sa mala vážne zaoberať dvojakými potravinami v únii, tvrdí vyšehradská skupina.

Premiéri štyroch krajín vyšehradskej skupiny, Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska, vo štvrtok vo Varšave vyzvali Európsku komisiu, aby venovala väčšiu pozornosť problému rozdielnej kvality potravín v rôznych krajinách Európskej únie. Okrem toho schválili spoločné stanovisko k budúcnosti EÚ - želajú si reformu spoločenstva pri rovnosti všetkých členov.

Vyhlásenie so spoločným stanoviskom k budúcnosti EÚ chcú šéfovia vlád skupiny V4 predložiť na summite EÚ koncom marca v Ríme. Na tejto schôdzke vedúcich predstaviteľov Únie a členských štátov chce predseda EK Jean-Claude Juncker začať diskusiu o ďalšom vývoji spoločenstva po tom, čo ho opustí Británia.

Všetci by si mali byť rovní

"Pre nás je veľmi dôležité, aby reformy EÚ boli založené na rovnosti záujmov všetkých členských štátov," zdôraznila na tlačovej konferencii po skončení vyšehradského summitu poľská premiérka Beata Szydlová.

Diskusie o budúcnosti by sa podľa nej nemali točiť len okolo väčšej či menšej integrácie, ale predovšetkým by mali mieriť k zlepšeniu únie. V tejto súvislosti so zjavným nádychom kritiky poznamenala, že európske inštitúcie by sa mali zaoberať reálnymi problémami.

Fico informoval, že dokument prijatý V4 obsahuje silný pozitívny jazyk pri pohľade na 60 rokov fungovania EÚ. „V4 hovorí veľmi jasne, že sa hlásime spoločne k EÚ a chceme ju ďalej rozvíjať a že keď ju niekedy kritizujeme, tak len preto, lebo chceme lepšiu EÚ,“ zdôraznil.

Úvahy o takzvanej posilnenej spolupráci v rámci EÚ nepovažujú lídri V4 za východisko do budúcnosti, ale za poslednú možnosť v prípade, ak sa nevie dohodnúť európska dvadsaťsedmička. „My nie sme z tohto formátu nervózni,“ poznamenal Fico.

Lepšia Európa

Zoskupenie vyslovilo podporu vnútornému trhu, ale zároveň vyjadrilo znepokojenie nad rastúcim protekcionizmom, a to v oblasti dopravy či slobodného pohybu pracovníkov. Predsedovia vlád tiež konštatovali, že zahraničná politika Únie musí byť podstatne silnejšia a jednotnejšia.

Podľa poľskej premiérky Beaty Szydlovej spája V4 so samitom v Ríme nádeje, že EÚ bude vedieť vypracovať spoločný plán svojej reformy, ktorá jej umožní naďalej sa vyvíjať a plniť očakávania Európanov.

Ako povedala, diskusia by nemala byť zameraná na to, či viac alebo menej Európy, ale či bude Európa lepšia. To znamená, že európske inštitúcie by sa mali venovať reálnym problémom občanov a bezpečnosti. Lídri sa zhodli aj na potrebe posilnenia úlohy národných štátov v rozhodovacom procese EÚ.

Budíček pre úniu

Rovnako ako ostatní prítomní premiéri - okrem Szydlovej slovenský Robert Fico a maďarský Viktor Orbán - označil Sobotka za vážny problém otázku dvojakej kvality potravín a zatiaľ nedostatočnej reakcii Bruselu na už skoršie opakované upozornenia na túto skutočnosť.

"Obávam sa, že Európska komisia tento problém podceňuje a to je chyba," povedal Sobotka. Vyjadril pritom nádej, že dnešné stretnutie V4 bude pre komisiu "určitým budíčkom" a že komisia začne tejto téme venovať náležitú pozornosť.

"Nemožno súhlasiť s predstavou, že sú tu občania prvej a druhej kategórie. Že pre časť občanov sa ponúka tovar, ktorý je prvotriedny, a pre časť európskych občanov sa ponúka tovar, ktorý má rovnakú značku, rovnaký obal, je napríklad od rovnakého výrobcu, a pritom je menej kvalitný. S takouto praxou sa v žiadnom prípade nesmieme zmieriť," zdôraznil český premiér.

Pred českými novinármi potom potvrdil, že V4 sa nezhodla v pohľade na pokračovanie Donalda Tuska v úlohe predsedu Európskej rady. Kým Poľsko je proti, Česko podľa Sobotku poľského politika podporuje, a to ako kvôli doterajších dobrých skúseností s ním, tak aj preto, že Tusk je jediný predstaviteľ nových členských štátov na čele inštitúcií EÚ.

Sobotka zdôraznil, že je dôležité, aby stredná a východná Európa túto pozíciu nestratili. Dodal, že české stanovisko zdieľa Slovensko, zatiaľ čo maďarský postoj je medzi poľským a českým stanoviskom.

01 - Modified: 2024-05-03 13:10:14 - Feat.: - Title: Potraviny sú drahšie na celom svete, najviac bolo zasiahnuté mäso 02 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Vajcia, zeleninu a už vôbec nie hydinové mäso: Ak vám zaleží na zdraví, tieto potraviny neohrievajte 03 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 04 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 05 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:54