Alcaçuz väzenie brazíliaReuters
StoryEditor

Brazílske väzenie Alcaçuz: miesto, kde sa boja vkročiť aj dozorcovia

13.02.2017, 11:00
Autor:
ČTKČTK
K celám vo väzení Alcaçuz v severovýchodnej Brazílii sa dozorcovia takmer dva roky neodvážili priblížiť.

Mali na to dobrý dôvod - na približne 1550 väzňov, ktorých gangy posielajú trestancom prostredníctvom tunelov pištole, nože, telefóny a mnoho iných vecí, totiž dohliada len 12 dozorcov.

Väzením Alcaçuz v polovici januára otriasla vzbura, pri ktorej zomrelo 26 väzňov. Asi 50 väzňom sa podarilo utiecť. Úrady stále nemajú situáciu úplne pod kontrolou.

"Štát tu stratil kontrolu," povedala krátko po vzbure dozorkyňa väznice Alcaçuz Vilma Batistová. "Nad všetkými budovami komplexu teraz majú moc väzni," dodala.

Od vzbúr v marci 2015 sa podľa Batistovej dozorcovia do niektorých častí väzenského komplexu Alcaçuz vstúpiť neodvážili. Niektoré strážne veže sa používať nesmú, pretože sú v úplne dezolátnom stave. Väzenie nedisponuje žiadnymi röntgenmi na kontrolu návštev a zariadenie, ktoré má kontrolovať jedlo, je často rozbité.

Na poriadok dohliadajú gangy

Brazílske úrady priznali, že sa Alcaçuz už zachrániť nedá. Väzenie sa zatvorí. Než sa tak ale stane, musia byť k dispozícii tri väzenia, kam sa väzni odtiaľto premiestnia. Dovtedy Alcaçuzu zaistia pohotovostné sily, ktorých úlohou bude obnoviť poriadok a poničenú budovu aspoň z časti opraviť.

Dvere ciel boli zničené už pred januárovou vzburou. Dozorcovia situáciu riešili tak, že iba zamykali miestnosť s celami, ale nie cely ako také. Do tejto miestnosti potom vstupovali len zriedka, väčšinou za pomoci vojakov.

Väzenie Alcaçuz je rozdelené medzi gangmi. Každú noc niekoľko väzňov vo svojej časti komplexu dohliada na to, aby sa spiaci členovia ich gangu nestali terčom útoku nepriateľského gangu.

Väzni sa sťažovali na nedostatok lekárskej starostlivosti a právneho zastúpenia. Niekoľkými pobodaným a postreleným sa podľa ich príbuzných nedostalo zdravotnej starostlivosti.

Od vzbury sa väzni v Alcaçuze pohybujú ešte voľnejšie. Dozorcovia sa len starajú o to, aby z komplexu neutiekli a občas zakročia kvôli potýčkam. Často sa im ale nepodarí zraneného väzňa zachrániť a nezostáva im nič iné ako opatrne poslať pre obeť nosidlá.

Nájdete tu všetko

Základné služby Alcaçuz síce neposkytuje, ale možno tam nájsť snáď čokoľvek iné. Počas policajných razií sa našli pištoľ, rôzne druhy nábojov, drogy, nože či telefóny. Vzhľadom na to, že väzenie je postavené na piesku, ku kopaniu tunelov nie je potrebná ani lopata. Úrady objavili najmenej štyri tunely.

"Máme tu všetko, vrátane psov," vychvaľoval sa jeden väzeň, ktorý si odpykáva trest za ozbrojenú lúpež. Rovnako ako ostatní väzni nechcel byť menovaný.

V januári otriaslo väzením násilie medzi znepriatelenými gangmi, ktoré vyústilo do série brutálnych vrážd. Člen jedného gangu si napríklad ugriloval a zjedol časti tela spoluväzňa, ktorého zabil.

Politológ špecializujúci sa na konflikt a kriminalitu v Latinskej Amerike Benjamin Lessing sa domnieva, že začína celoštátna vojna medzi gangmi o moc nad väzeniami.

Menej alebo viac väzníc?

Správa brazílskeho ministerstva spravodlivosti vydaná v roku 2014 uvádza, že v brazílskych väzniciach je 620 000 osôb (asi polovica z nich čaká na súd), pričom bezpečná kapacita väzníc je asi 370 000 osôb.

Bezplatného právneho poradenstva je nedostatok a súdy sa častokrát tiahnu až niekoľko rokov. So sprísnením drogových zákonov sa za mrežami ocitlo ešte viac osôb.

Brazílsky prezident Michel Temer sľúbil, že sa vybuduje asi 30 nových väzníc. Ani to by však k vyriešeniu súčasnej krízy nestačilo. Tridsať väzení by malo kapacitu pre 25 000 väzňov.

"Viac väzení znamená viac väzňov a silnejšie gangy," povedala Karina Biondiová autorka knihy o živote v brazílskych väzniciach. "Riešením je menej väzníc," dodala.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Žaláre na Sibíri zatvárajú, dozorcom sa tam nechce. Ruskí väzni namiesto „basy“ preferujú odchod na front
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:52