donald trumpReuters
StoryEditor

Autor kompromitujúcej správy na Trumpa sa bojí Moskvy. Odišiel z domova

13.01.2017, 08:43

Škandalóznu správu, ktorej resumé predložili minulý týždeň americké tajné služby prezidentom Obamovi aj Trumpovi, vypracoval bývalý agent britskej MI6 Christopher Steele. Päťdesiatdvaročný šéf londýnskej spoločnosti Orbis Bussiness Intelligence sa k autorstvu priznal britským novinárom.

Po stredajšom zverejnení materiálu, podľa ktorého majú Rusi k dispozícii kompromitujúce video a informácie proti novozvolenému šéfovi Bieleho domu, Steele odišiel z domova. Britský denník The Daily Telegraph napísal, že sa obával reakcií Moskvy. Steelov spoločník vo firme Christopher Burrows autorstvo správy odmietol potvrdiť aj vyvrátiť.

​Americký denník The Wall Street Journal potom uviedol, že Steele odriekol v posledných týždňoch niekoľko žiadostí o rozhovor s odôvodnením, že téma je "príliš horúca".

Jeho firma Orbis Bussiness Intelligence o sebe tvrdí, že je schopná "poskytovať strategické poradenstvo, zhromažďovať spravodajské informácie a viesť komplexné, často cezhraničné vyšetrovanie". V roku 2009 ju založili bývalí britskí agenti a firma údajne používa globálnu sieť expertov a "význačných postáv z biznisu".

Steelov spoločník Burrows predtým pracoval ako poradca na ministerstve zahraničia a na začiatku tisícročia pôsobil na misiách v Bruseli a Dillí. Samotný Steele strávil niekoľko rokov službou pre MI6 v Moskve a Paríži, ale aj ako diplomat v Londýne.

Pomáhal vyšetrovať korupciu vo futbale

Steele mal podľa amerického denníka The New York Times veľmi dobrú povesť u britských aj amerických tajných služieb. Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) dodával informácie okrem iného pri vyšetrovaní korupcie v medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA).

Jeho kolegovia uviedli, že si bol veľmi dobre vedomý rizika, že dáta od Rusov môžu byť úmyselnými dezinformáciami.

Z amerických tajných služieb správa o údajných kompromitujúcich materiáloch Ruska na designovaného amerického prezidenta neunikla. V noci na štvrtok to v neobvyklom vyhlásení povedal šéf tajných služieb James Clapper. Trumpovi odkázal, že tajné služby spoľahlivosť tvrdení neskúmali.

Clapper tiež povedal, že hovoril s Trumpom po telefóne a že vyjadril zdesenie nad únikom informácií do médií. Rozhodnutie predstaviteľov tajných služieb predložiť obom prezidentom výťah z 35-stránkovej správy bolo vraj ale jednomyseľné. "Našou povinnosťou je zabezpečiť, aby politici dostali čo najširší možný obraz čohokoľvek, čo môže ovplyvňovať národnú bezpečnosť," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 09:41