ukrajina separatisti vojakReuters
StoryEditor

Pri donbaskom Debaľceve prepukli silné boje, straty hlásia obe strany

19.12.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Debaľceve je strategickým dopravným uzlom na trase medzi Doneckom a Luhanskom.

Silné boje prepukli v noci na dnes neďaleko mesta Debaľceve v Donbase. Ukrajinská armáda a povstalci sa vzájomne obviňujú z pokusov o prerazenie frontu a hlásia vysoké straty protivníka.

Pri Debaľceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom na trase medzi Doneckom a Luhanskom, sa vlani vo februári odohrala jedna z najväčších bitiek donbaskej vojny. Mesto teraz ovládajú separatisti.

Podľa kyjevského armádneho komuniké v nedeľu povstalecké jednotky spustili mohutnú delostreleckú paľbu v snahe preraziť front v priestore takzvaného Svitlodarského oblúka, čo je oblasť len niekoľko kilometrov severozápadne od Debaľceve.

Následný pokus o útok ukrajinské jednotky odrazili a spôsobili nepriateľovi ťažké straty, tvrdí Kyjev. Povstalci vraj stratili najmenej 25 mužov a okolo 30 separatistov bolo zranených.

Veľmi ťažké boje podľa velenia ukrajinskej armády trvali celú noc. Agentúra Unian s odvolaním sa na informácie ukrajinských dobrovoľníckych zborov napísala, že "boli nasadené zbrane všetkých kalibrov".

Dnes ráno v dôsledku ukrajinskej protiofenzívy zaujala údajne armáda "nové strategické pozície". Presné údaje o obetiach podľa agentúry Unian nie sú, armáda údajne stratila päť vojakov a šesť ďalších bolo zranených.

Inú verziu udalostí rozšírila dnes separatistická tlačová agentúra DAN. Ukrajinské jednotky sa podľa nej pokúsili preraziť líniu fronty pri debaľcevskom predmestí Kalinivka a boje stále pokračujú.

"Ukrajinská armáda utrpela ťažké straty, podľa predbežných údajov bolo zabitých najmenej desať vojakov a dvadsať bolo zranených. Zničených bolo niekoľko kusov ťažkej vojenskej techniky," tvrdí DAN s tým, že na strane povstalcov sú dvaja mŕtvi a dvaja nezvestní. Útok ukrajinských jednotiek bol vraj zastavený.

Debaľceve bolo vlani vo februári centrom mimoriadne tvrdých bojov, pri ktorých obkľúčená ukrajinská armáda dôležitý železničný uzol stratila. Údaje o obetiach sa výrazne líšia, podľa všetkého na oboch stranách zomreli stovky ľudí.

Podľa niektorých ruských médií akciu separatistov silno podporovala ruská armáda, ktorá údajne v bojoch o Debaľceve stratila 70 vojakov. Moskva správy o svojom vojenskom zapojení do udalostí na východnej Ukrajine opakovane popiera.

01 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 02 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 03 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:24