farage banksReuters
StoryEditor

Miliardár ide proti systému. S Farageom formuje protestné hnutie, od peňazí odstrihne euroskeptikov

22.11.2016, 10:04
Vo Veľkej Británii sa rodí nové antisystémové hnutie. Formujú ho miliardár Arron Banks a jeho verný spoločník Nigel Farage.

Motivoval ich úspech brexitu aj prekvapivý triumf Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA. Sľubujú koniec skorumpovaných politikov. Cieliť mienia na britské euroskeptické regióny a vlastencov.

Situácia na britskej politickej scéne je po júnovom referende turbulentná. Nepokojné časy zažíva Labouristická strana, ministerské posty opustili tí, ktorí sa stavali proti brexitu. V problémoch sa prekvapivo potáca aj strana UKIP. Partaj Nigela Faraga platila za vedúci hlas kampane za brexit. Cieľ splnený, hlásil Farage 24. júna ráno.

Netrvalo ale dlho a Farage oznámil rezignáciu na svoj post. Stranu uvrhol do chaosu. Nová predsedníčka Diane Jamesová vydržala vo funkcii niekoľko dní. Jeden z europoslancov strany skončil po potýčke so svojím kolegom v nemocnici. Vtedy o sebe dal vedieť muž v pozadí, miliardár Arron Banks, hlavný sponzor strany UKIP. Vyhlásil, že zvažuje založenie vlastného hnutia a euroskeptickú stranu odstrihne od peňazí.

Teraz jeho slová začínajú mať jasnejšie obrysy. Portálu Politico potvrdil, že už na začiatku roka 2017 by sa mohla strana pustiť do boja o britských voličov. Banks uviedol, že hnutie osloví voličov podľa princípov amerického politického konzultanta Gerryho Gunstera. Ten radí cieliť na volebné obvody, ktoré sa v referende prejavili ako veľmi euroskeptické, ale zároveň sú aktuálne zastúpené proeurópskymi poslancami.

Podľa Banksa ide o určitú formu priamej demokracie. "Nechajme ľudí z jednotlivých obvodov ohodnotiť ich poslancov. Ľudia rozhodnú, čo máme robiť," velí Banks. Pred časom vyhlásil, že chce "vysušiť močiar" poslaneckej snemovne tým, že "proti 200 najhorším a najskorumpovanejším poslancom" postaví svojich 200 kandidátov.

Logika, emócie a národné cítenie

S radami od Gunstera by sa mu mohlo zadariť. Američan napokon pomáhal euroskeptikom v kampani pred júnovým referendom. Gunster vedie vo Washingtone konzultačnú spoločnosť Goddard Gunster, ktorá sa na svojich stránkach chváli 95 percentnou úspešnosťou pri konzultáciách o referendách.

Pri komunikácii s cieľovým publikom sľubuje kombináciu "logiky a emócií". Gunster tvrdí, že Banks má k dispozícii asi milión potenciálnych voličov, ktorí nie sú spokojní s prácou poslancov v ich volebnom obvode.

Vznikajúce hnutie možno bez preháňania označiť za antisystémové. Banks naznačil, že jeho formácia sa bude snažiť o zrušenie Snemovne lordov (horná komora britského parlamentu, pozn. red.) a zníženie počtu poslancov dolnej komory na 300 zo súčasných 646. Banks pochopiteľne nechce meniť len zabehnuté poriadky vo Westminsteri.

Voliča bude po vzore obdobných hnutí v Európe lákať na národné cítenie. To má byť napokon reflektované aj v názve nového politického zoskupenia. Žartovne a s odkazom na slová Donalda Trumpa Banks vyhlásil, že chce postaviť "veľký a prekrásny múr" na hraniciach so Škótskom.

Prekážka vo volebnom systéme

Banks zatiaľ odmietol komentovať špekulácie, že do čela hnutia zasadne Farage, ktorý na sklonku novembra odovzdá predsedníctvo UKIP víťazovi straníckych volieb. Podľa britskej tlače je však jasné, že Farage má na formovanie hnutia kľúčový vplyv.

Banks sa podľa všetkého snaží využiť súčasnú vlnu odporu proti zavedeným politickým poriadkom. Má však vo Veľkej Británii nádej na úspech? Výsledky júnového referenda by mohli vzbudzovať pocit, že šance má nemalé. Parlamentné voľby sú však veľmi špecifické kvôli uplatňovaniu väčšinového volebného systému v jednomandátových volebných obvodoch.

Labouristický poslanec Frank Field tvrdí, že zo založenia nového Banksovho hnutia vo výsledku bude profitovať najmä UKIP. Argumentuje tým, že Banks v skutočnosti vytvorí stranu po vzore francúzskeho Národného fontu Marine Le Penovej. Takéto hnutie by mohlo odlákať krajne pravicových sympatizantov. Strana UKIP by sa následne mohla stať oveľa znesiteľnejším variantom pre radového voliča.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:54