afganistan armádaReuters
StoryEditor

Taliban je opäť blízko dobytia afganského Kundúzu, armáda je v defenzíve

03.10.2016, 17:41
Autor:
ČTKČTK
Afganské ministerstvo vnútra ráno vo vyhlásení uviedlo, že do Kundúzu mieria vládne posily.

Islamistické hnutie Taliban v noci na dnes podniklo koordinovaný útok zo štyroch strán na severoafganské mesto Kundúz, ktoré Taliban pred rokom nakrátko obsadil. Bezpečnostným silám sa zatiaľ nepodarilo postup útočníkov zastaviť. Povstalci sa popoludní dostali až do centra správneho strediska rovnomennej provincie, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne informácie.

Kundúzska polícia ráno uviedla, že útok začal okolo polnoci miestneho času. Bojovníkom Talibanu sa podarilo preniknúť do obytných štvrtí a niektorí z nich zaujali pozície v domoch miestnych obyvateľov.

Policajný hovorca Mahfuzulláh Akbarí povedal, že bezpečnostné sily pripravujú operáciu s cieľom vyhnať Taliban z mesta. "Bojovníci Talibanu sú ale v domoch civilistov, takže musíme uskutočniť naše operácie veľmi opatrne," dodal Akbara.

Hovorca síl NATO v Afganistane brigádny generál Charles Cleveland podľa agentúry Reuters v Kábule povedal, že aliancia je pripravená poskytnúť pomoc, ak bude nutná. "V tejto chvíli podľa našich zdrojov nevieme o ničom, čo by potvrdzovalo správy, že Kundúz je pod významnejším útokom," vyhlásil.

Člen provinčnej rady Saíd Asadulláh Sadat ale naznačil, že situácia je pre vládne sily skutočne zložitá. Podľa DPA podvečer povedal, že bezpečnostné sily bojujú s islamistami v blízkosti mestského sídla tajných služieb a pri armádnom náborovom stredisku. "Zatiaľ sa (povstalci) nezmocnili hlavného námestia, ale sú už blízko," citovala Sadata agentúra. "Ak vláda rýchlo nezareaguje, mesto ešte dnes v noci padne," dodal.

Taliban o útoku na Kundúz informoval na twitteri. "Dnes skoro ráno začala mohutná operácia smerujúca zo štyroch strán na metropolu provincie Kundúz," oznámil na svojom twitterovom účte hovorca Talibanu Zabibulláh Mudžáhid.

Podľa hovorcu Talibanu sa povstalci do rána zmocnili štyroch kontrolných stanovíšť v meste a zabili množstvo vojakov. Toto tvrdenie nebolo možné potvrdiť z nezávislých zdrojov.

Taliban sa zmocnil Kundúzu už vlani a v centre mesta vtedy vztýčil svoju vlajku. Afganskí vojaci podporovaní americkými leteckými útokmi a špeciálnymi jednotkami islamistov po niekoľkodňových bojoch z Kundúzu vyhnali.

Opätovné prepadnutie Kundúzu prichádza v čase, keď vládne sily kontrolujú len zhruba dve tretiny afganského územia. Taliban stupňuje svoje operácie aj v ďalších častiach Afganistanu vrátane strategickej južnej provincie Hílmand, kde ohrozuje provinčnú metropolu Laškargáh. Ťažké boje pokračujú tiež pozdĺž hlavnej cesty vedúcej k mestu Tarín Kút, ktoré je metropolou južnej provincie Uruzgán.

01 - Modified: 2024-04-30 07:53:57 - Feat.: - Title: Útok v mešite v Afganistane si vyžiadal šesť mŕtvych a jedného zraneného 02 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 03 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:35