bezpečnostná rada osnReuters
StoryEditor

Páchate vojnové zločiny v Sýrii. Západní diplomati sa na pôde OSN pustili do Rusov

25.09.2016, 18:55
Autor:
ČTKČTK
Diplomati svetových mocností sa dnes zišli spoločne so zvyškom Bezpečnostnej rady, aby sa zaoberali eskaláciou násilia najmä v severosýrskom Aleppe.

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft dnes na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady v New Yorku obvinil Rusko, že sa v Sýrii po boku tamojšieho vládnúceho režimu dopúšťa vojnových zločinov.

Americká zástupkyňa Samantha Powerová potom povedala, že Rusko v Sýrii nebojuje proti terorizmu, ale dopúšťa sa tam barbarských činov. Navyše vraj bombardovaním Sýrie, zvlášť potom Aleppa, zneužíva svoje právo veta v OSN.

Ruský veľvyslanec v OSN Vitalij Čurkin povedal, že obnovenie mieru v Sýrii je v súčasnosti takmer nesplniteľná úloha.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault dnes vyzval Rusko a Irán, aby v sýrskej občianskej vojne ukončili svoju doterajšiu stratégiu, ktorá podľa neho nikam nevedie. Zároveň ich varoval, že kvôli bombardovaniu severosýrskeho mesta Aleppo môžu byť spolupáchateľmi vojnových zločinov. Mesto intenzívne bombardujú lietadlá režimu prezidenta Asada práve za podpory Ruska a Iránu.

"Asadov režim sa jednoznačne rozhodol pre vojenskú eskaláciu, keď každý vie, že v Sýrii nebude iné ako politické riešenie konfliktu. Preto apelujem na jeho podporovateľov, Rusko a Irán, aby sa spamätali, preukázali zodpovednosť a ustali v tejto stratégii, ktorá vedie do slepej uličky. Inak budú Rusko a Irán spolupáchateľmi vojnových zločinov spáchaných v Aleppe," uviedol Ayrault vo vyhlásení, ktoré zverejnilo francúzske ministerstvo zahraničia.

"Je na Rade (bezpečnosti), aby vyvinula tlak v prospech okamžitého zastavenia nepriateľských akcií najprv v Aleppe, a aby tak umožnila prístup obyvateľstva k humanitárnej pomoci, ktorú tak zúfalo potrebuje," dodal šéf francúzskej diplomacie. "Vzhľadom na závažnosť terajšej drámy v Aleppe nie je času nazvyš k záchrane obyvateľstva, ktoré je ťažko skúšané novým utrpením," upozornil.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes však vyjadril nádej, že situácia v Sýrii sa ešte dá obrátiť a že on sám neopustí svoju prácu, kým sa budú Rusko a USA snažiť zachrániť posledné dohodnuté prímerie. Týždenný pokoj zbraní skončil pred týždňom a snaha o jeho obnovenie je zatiaľ márna.

O Aleppo, ktoré je rozdelené medzi Asadove jednotky a sýrskych povstalcov, sa opäť tvrdo bojuje od štvrtka. Bombardovanie a nálety na povstalecké časti si vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených a sú údajne najintenzívnejšie od začiatku vojny, ktorá začala v roku 2011.

01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:14