Reuters
StoryEditor

„Sto mužov zaútočilo na naše auto tyčami.“ Francúzi sa kvôli migrantom necítia v bezpečí

06.09.2016, 10:05
"Je to smutné, pretože to z miestnych robí rasistov," tvrdí účastník demonštrácie.

Obyvatelia francúzskeho prístavného mesta Calais sa necítia v bezpečí. Majú strach z množiacich sa prípadov agresie zo strany migrantov a sú nahnevaní na politikov, ktorí stále nedokázali vyriešiť problematický divoký tábor. Rozsiahly protest nespokojných obyvateľov preto v pondelok zablokoval dopravu okolo mesta.

"Nie sme rasisti a nehlásime sa k Národnému frontu. Je nám jasné, že ide o humanitárny problém a že ľudia trpia. Ale my teraz žijeme v necivilizovanom prostredí a s rastúcim pocitom neistoty," vyjadril všeobecné rozhorčenie nad pomermi v Calais odborový predák Jean-Pierre Clipet.

"Niektorí migranti sú stále agresívnejší, vzájomne sa utvrdzujú. Ten problém bude len horší," citoval Clipeta ďalej The Guardian s tým, že násilnosti, na ktoré si miestni sťažujú, sú predovšetkým dielom pašerákov, ktorí v snahe dostať migrantov cez kanál siahajú po stále vyhrotenejších metódach.

Zločinecké gangy inkasujú od zúfalých utečencov za cestu do Británie tisíce libier a neboja sa využívať krajné prostriedky. Na prechádzajúce kamióny hádžu zápalné fľaše alebo stínajú stromy, aby zablokovali cestu. Vodičom sa potom vyhrážajú s mačetami či motorovými pílami v rukách.

Trpezlivosť došla

"Minulý utorok okolo piatej ráno som išiel do práce a dvadsať až tridsať ľudí sa mi snažilo dostať do auta," hovorí Christophe Delacourt, ktorý pracuje ako údržbár v tuneli pod Lamanšským prielivom.

"Keď sa im to nepodarilo, vzali polená a začali na auto útočiť," opisuje udalosť a na mobile ukazuje fotky čelného skla, ktoré rozzúrení migranti rozbili. Vedenie tunela odporučilo zamestnancom, aby do práce jazdili radšej po vedľajších cestách.

"Žena sa bojí ísť sama s malým na nákupy," sťažuje sa ďalší účastník protestov Sebastien Fournier. "To nie je normálne. Každý deň je situácia horšia a horšia. Nechceme sa s migrantmi stretávať, chceme sa len dostať do práce. Je to smutné, pretože to z miestnych robí rasistov," dodáva.

Pridáva sa k nim aj Ludovic Demol, ktorého na ceste s kolegami do práce zastavila prekážka na ceste. "Asi sto mužov potom zaútočilo na naše auto železnými tyčami a palicami. Vyliezli sme von a utiekli. Dokážete si asi predstaviť, ako nás to vydesilo," spomína.

Operácia slimák

Stúpajúce napätie prišiel v piatok s miestnymi riešiť minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý sľúbil, že tábor bude postupne rozobraný a žiadatelia o azyl prepravení na iné miesta v krajine. Rozhnevaným občanom však jeho uistenia nestačili a rozhodli sa na protest zablokovať dopravu do Calais.

"Táto demonštrácia je hlasným prejavom našej nespokojnosti," povedal miestny zástupca autodopravcov David Sagnard, podľa ktorého majú majitelia firiem aj samotní vodiči súčasnej situácie, kedy sa migranti snažia dostať do kamiónov, aby sa dostali do Británie, už "po krk". "Požadujeme mimoriadne opatrenia, ktoré by zabezpečili, že budeme jazdiť bezpečne," dodal.

Pondelňajšieho pochodu, ktorý začal pri miestnom štadióne a ktorého cieľom bol samotný prístav, sa zúčastnilo asi štyristo ľudí.

Do operácie "slimák", pri ktorej mali kamióny a traktory veľmi pomalou jazdou komplikovať prevádzku na cestách a diaľniciach, sa podľa agentúry AFP zapojilo asi sedemdesiat vozidiel.

01 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 02 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 03 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 04 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 05 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:19