erdogan nahnevanýReuters
StoryEditor

Turecko sa pod Erdoganom členom únie nestane. Silnejú hlasy o ukončení prístupových rokovaní

09.08.2016, 10:14
Autor:
ČTKČTK
Rokovania s Ankarou sú v slepej uličke.

K hlasom volajúcim po ukončení rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie sa dnes pridal aj podpredseda Európskeho parlamentu Alexander Graf Lambsdorff.

Podporil tak požiadavku rakúskeho kancelára Christiana Kerna či šéfa rakúskej diplomacie Sebastiana Kurza, ktorí k ukončeniu prístupových rokovaní vyzvali minulý týždeň a vyslúžili si tým ostrú kritiku z Turecka. Naopak eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger podporil pokračovanie prístupových rozhovorov.

Ukončenie rokovaní s Ankarou by podľa Lambsdorffa bolo "užitočné pre európsku myšlienku". "Nemecko a Rakúsko by teraz mali ťahať za jeden povraz a nedať súhlas s otvorením nových kapitol. To by bol faktický koniec prístupového procesu," uviedol člen vedenia liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá po posledných voľbách po prvýkrát od konca vojny nemá v nemeckom parlamente žiadneho poslanca.

Oettinger sa naopak vyslovil za pokračovanie rozhovorov s Ankarou. "Máme šancu hovoriť s Tureckom o našich hodnotách, ako je princíp právneho štátu, demokracie a trhovej ekonomiky. Preto považujem ukončenie vyjednávaní za zlé," povedal dnes eurokomisár nemeckému denníku Main Post.

Na okamžité ukončenie rozhovorov by podľa neho mala EÚ siahnuť len v prípade, že by Ankara v súvislosti s júlovým pokusom o vojenský prevrat znovu zaviedla trest smrti.

Oettinger ale zároveň zdôraznil, že v dohľadnej dobe sa nedá s pripojením Turecka do EÚ počítať. "Je jasné, že sa Turecko pod Erdoganom nestane členom Európskej únie. Vyjednávanie sa určite potiahnu aj do ďalšieho desaťročia. Teraz nie je Turecko k vstupu pripravené," povedal eurokomisár.

Rakúsky kancelár Kern a minister zahraničia Kurz sú v súčasnosti asi najhlasnejšími zástancami ukončenia prístupových rokovaní s Tureckom. Ako dôvod uvádzajú rozsiahle čistky po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku, ktoré sú podľa nich namierené aj proti kritikom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorí s pučom nemajú nič spoločné.

Šéf tureckej diplomacie Mevlut Cavusoglu následne označil Viedeň za "metropolu radikálneho rasizmu".

Napríklad nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier ale v piatok uviedol, že rokovania s Ankarou sú síce v slepej uličke, vyslovil sa však proti ich úplnému ukončeniu.

Prístupové rokovania by mali pokračovať aj podľa nemeckého vicekancelára Sigmara Gabriela, a to aj napriek tomu, že Turecko podľa neho nemá šancu sa "v nasledujúcich desiatich, dvadsiatich rokoch" členom EÚ stáť.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 04 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:30