Jean Claude Juncker a Pierre MoscoviciReuters
StoryEditor

Z brexitu sa smial a vyčítajú mu alkohol. Juncker by mal skončiť, odkazujú politici

04.07.2016, 14:28
Autor:
ČTKČTK
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker čelí po britskom referende tlaku, aby svoju funkciu opustil.

Dôveru stratil Juncker v niektorých krajinách východnej časti Európskej únie, ale stále menšiu podporu má aj v Berlíne, napísal britský denník The Sunday Times (ST).

Jedným z dôvodov zvýšeného tlaku na odchod Junckera z čela komisie je podľa britského denníka jeho "škodoradosť" z výsledku britského referenda, v ktorom sa voliči rozhodli pre odchod z európskeho bloku, ale aj snaha bývalého luxemburského premiéra využiť takzvaný brexit k prehĺbeniu európskej integrácie.

Podľa ST aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá Junckera v roku 2014 do čela EK presadila, začala považovať Luxemburčana za "súčasť problému".

"Juncker veľmi často konal proti spoločnému záujmu (členských krajín EÚ) a jeho reakcia na britské referendum bola veľmi škodlivá," cituje ST nemenovaného nemeckého ministra. "Teraz nie je čas na hašterenie medzi inštitúciami, ale tlak na jeho (Junckerov) odchod bude stále väčší a kancelárka Merkelová s tým bude musieť nakoniec budúci rok niečo urobiť," povedal minister.

Podľa zdroja citovaného britským denníkom podráždil Juncker nemeckých predstaviteľov napríklad aj stretnutím so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou, ktorá chce nadviazať priame rokovania s Európskou komisiou o možnostiach zotrvania Škótska v únii. Za provokatívne označil aj jeho výroky o možnej nezávislosti Škótska a Severného Írska po brexite, ktoré predniesol Juncker v nemeckej televízii.

S počínaním luxemburského expremiéra na čele Európskej komisie sú nespokojné aj ďalšie štáty EÚ, píše ST. K odchodu Junckera vyzval napríklad poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski a tiež český šéfdiplomat Lubomír Zaorálek nedávno poznamenal, že Juncker nie je podľa neho mužom na svojom mieste. Správanie predsedu EK po oznámení výsledkov britského referenda označil estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves za "odporné".

Podľa britského denníka sa roja špekulácie, že Junckera trápia aj závažné zdravotné ťažkosti, ktoré mu nedovoľujú plne vykonávať náročnú funkciu, a príčinu jeho často nevypočítateľného a zmäteného správanie mnoho ľudí vidí aj v údajnom probléme s alkoholom. Opitý vraj bol napríklad pri rokovaní s tureckým prezidentom Erdoganom či s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:45