Reuters
StoryEditor

Mnohé štáty USA drví delta: Počet hospitalizovaných strmo rastie, pribúda aj vážne chorých detí

10.08.2021, 15:43
Autor:
ČTKČTK
Minulý týždeň sa v USA koronavírus potvrdil v prípade 94-tisíc detí, čo činí asi 15 percent z celkového počtu nových prípadov. Až tri a pol percenta z nich pritom končí v nemocniciach.

Po strmom náraste nových prípadov koronavírusu na niektorých miestach USA z posledných týždňov hlási viacero štátov veľký počet osôb hospitalizovaných kvôli ťažkému priebehu covidu-19. Novú vlnu poháňa mimoriadne agresívny delta variant koronavírusu.

Texas, ktorý je jedným z epicentier terajšej vlny epidémie v USA, žiada nemocnice, aby vykonávali len nevyhnutné operácie a povolal na pomoc zdravotníkov z okolitých štátov. Georgia varuje pred preťažením tamojších nemocníc a Arkansas ohlásil doteraz najvyšší počet hospitalizovaných od vypuknutia pandémie. Na mnohých miestach sa pritom stále vedú spory o to, či znovu obnovovať niektoré reštrikcie.

Zákaz prijímať opatrenia

Guvernér Texasu Greg Abbott v pondelok vyzval tamojšie nemocnice, aby odložili všetky operácie, ak takýto krok nepovedie k úmrtiu pacienta alebo výraznému zhoršeniu jeho stavu. Texaským lekárom potom prídu pomôcť ich kolegovia z menej zasiahnutých štátov, aby nedošlo k preťaženiu nemocníc.

Abbott však nemieni zrušiť zákaz nariadenia povinného nosenia rúšok na verejných miestach, povinného očkovania, či vyhlasovania nových reštrikcií miestnymi samosprávami. Texasanov vyzval, aby sa zaočkovali a vyhlásil, že v tejto dobe už všetci sami najlepšie vedia, čo je potrebné na boj s pandémiou urobiť.

Viacero zdravotných regiónov v štáte, ktoré zahŕňajú vždy niekoľko okresov, má však teraz k dispozícii menej ako päť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Tempo rastu denného prírastku nových prípadov a hospitalizovaných osôb je pritom v štáte porovnateľné s minulou jeseňou, po ktorej nasledovala doteraz najhoršia vlna pandémie v USA. Vyše 18 percent všetkých vykonaných testov v Texase teraz vychádza pozitívnych.

Mesto Austin napríklad cez víkend využilo svoj oznamovací systém pre prípady mimoriadnych udalostí a vyzvalo tamojších obyvateľov, aby nosili na verejných miestach rúška, zostávali čo najviac doma a nechali sa zaočkovať. "Situácia je kritická," povedal hlavný zdravotnícky činiteľ okresu Austin-Travis Desmar Walkes s tým, že miestne nemocnice sú už teraz pod veľkým tlakom a mesto kvôli príkazom guvernéra nemá možnosť prijať opatrenia, ktorými by im mohlo uľaviť. V oblasti s takmer 2,4 miliónmi obyvateľov je pritom k dispozícii šesť lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Arkansas hlási rekord

Pred možným preťažením varujú tiež nemocnice v Georgii. Šéfovia kliník na juhu štátu v pondelok na tlačovej konferencii vyzvali obyvateľov na nosenie rúšok a vakcináciu vzhľadom k rýchlemu úbytku voľných lôžok. Štát teraz registruje najvyššie denné počty novo nakazených od začiatku februára, počet hospitalizovaných s covidom-19 je osemkrát vyšší ako na začiatku leta.

Doteraz najvyšší počet ľudí v nemocniciach s covidom-19 registruje Arkansas. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je teraz v celom štáte voľných osem lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Proti koronavírusu je tam plne zaočkovaných 47 percent populácie, menej než činí celoamerický priemer.

Najvyšší počet ľudí v nemocniciach s covidom-19 od januára hlási tiež Alabama, celkovo najviac ľudí v starostlivosti lekárov je v Louisiane. V Mississippi došli lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti v 35 tamojších veľkých nemocniciach. V Los Angeles sa potom počet hospitalizovaných zdvojnásobil za posledných 14 dní.

Vo všetkých štátoch pritom drvivá väčšina ľudí s ťažkým priebehom covidu nie je zaočkovaná.

Delta a deti

Nemocnice upozorňujú aj na to, že v štátoch s najnižšou zaočkovanosťou a najväčším šírením nákazy narastajú tiež počty vážne chorých detí. Minulý týždeň sa koronavírus potvrdil v prípade 94-tisíc detí, čo činí asi 15 percent z celkového počtu nových prípadov. Až tri a pol percenta z nich pritom končí v nemocniciach.

Hlavná lekárka jednej z nemocníc v New Orleans Robin Robertsová tvrdí, že polovica detských pacientov s covidom-19 v jej zariadení je mladšia ako dva roky. Niektorí experti uvádzajú, že nákazlivý variant delta zrejme spôsobuje horší priebeh covidu-19 u detí, hoci sa o tejto domnienke stále vedú debaty.

V mnohých štátoch vrátane Floridy a Texasu, ktoré sú epicentrom terajšej vlny pandémie v USA, sa vracacajú deti po prázdninách do školy a diskutuje sa tam preto o tom, či prikázať nosenie rúšok v učebniach. Tamojší guvernéri prijali rôzne opatrenia, ktorými sa to snažia školám znemožniť, miestne samosprávy sa však v niektorých prípadoch ich príkazmi neriadia aj napriek tomu, že im guvernéri hrozia postihom.

Namiesto úľavy a návratu k normálnej prevádzke tak viacero miest naďalej rozdeľuje ďalšie kolo diskusií o ochranných opatreniach v školách, ktoré vstupujú už do tretieho školského roka poznačeného pandémiou koronavírusu, poznamenal denník The Washington Post.

01 - Modified: 2021-08-06 12:36:48 - Feat.: 0 - Title: Mladí a neočkovaní. To sú noví covidoví pacienti s ťažkým priebehom 02 - Modified: 2021-08-08 16:09:56 - Feat.: 0 - Title: Vakcína proti chrípke môže zabrániť vážnemu priebehu Covid-19. Ukázala najnovšia štúdia 03 - Modified: 2021-08-10 07:06:06 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad o registrácii vakcín proti Covid-19 04 - Modified: 2021-08-10 08:30:22 - Feat.: 0 - Title: Covid na Slovensku: Počet nových prípadov z PCR testov prekročil hranicu sto 05 - Modified: 2021-08-10 14:47:14 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský o novom covid automate: Niektoré okresy nikdy nevyjdú zo zelenej farby
01 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 05 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 17:16