StoryEditor

Guatemala horí. Drogové kartely si robia priestor pre svoj biznis

08.06.2016, 15:08
Autor:
rdurdu
Stredoamerická krajina už dlhšie bojuje s rozsiahlymi požiarmi. Z veľkej časti sú za ne zodpovední drogoví priekupníci.

Drogoví priekupníci pália lesy v Guatemale, aby vytvorili priestor, kde budú pristávať a odlietať lietadlá s kokaínom. Pre tento účel zhorelo už zhruba 12-tisíc hektárov lesa. Stredoamerická krajina vyhlásila stav núdze pre pretrvávajúce požiare. Tie sú najsilnejšie pri severnej hranici s Mexikom - oblasti, ktorá je teritóriom drogových gangov.

Región známy ako Peten má mnoho bohatstiev, ktoré ležia v jeho lesoch - prírodná rezervácia Maya a archeologické poklady, ako napríklad antické mesto Tikal, ktoré je zapísané v Svetovom dedičstve UNESCO.
Avšak tieto husté lesy majú strategický význam pre drogové kartely, ktoré pašujú kokaín z Južnej Ameriky do USA. Informáciu priniesol server BusinessInsider.com.

Na obrázku vidieť oblasti zasiahnuté požiarom. nasa.gov

Na obrázku je vidieť oblasti zasiahnuté požiarom. Najviac ich je na hranici Mexika s Guatemalou.

Priestor na pestovanie

"Je tu silná prítomnosť drogových priekupníkov, ktorí príliš nerozmýšľajú nad zapálením lesa, alebo zaplatením chudobným ľuďom, aby tak spravili", povedala Alma Polanco, riaditeľka Národnej rady pre chránené zóny v Petene.

Zhruba 12-tisíc hektárov lesa stratila Guatemala od januára kvôli požiarom, región Peten sa na tomto čísla podieľa z troch štvrtín. Drogové gangy pália lesy preto, aby vytvorili pristávacie miesta pre malé lietadlá, ktoré prepravujú kokaín, ale aj preto, aby vytvorili miesto na pestovanie ópia či marihuany.

Ľahké riešenie nejestvuje

Mocné mexické gangy v posledných rokoch pôsobia v Guatemale, kde vytvorili spojenectvá s miestnymi gangmi a z krajiny urobili centrum transportu drog a prania peňazí.
To bola stratégia aj nedávno chyteného Joaquína Guzmana, ktorý bol najhľadanejším drogovým šéfom. Jeho kartel Sinaloa je najväčšou drogovou skupinou, ktorý operuje v Guatemale, tvrdí ministerstvo vnútra.

"Neexistuje jednoduché riešenie takéhoto problému," tvrdí Luis Romero zo spoločnosti na ochranu prírody. "Ale bojujeme. Tlačíme na úrady a otvárame vyšetrovanie. Avšak na tak veľkom území je veľmi ťažké dohnať priekupníkov," dodal. "Problém môže byť ešte horší, ako si úrady uvedomujú," dodal a uviedol, že je potrebná aktualizácia odhadu, pretože predpokladá stratu ďalších 8 200 hektárov lesa.

Vláda dúfa, že vyhlásením stavu núdze získa prístup k medzinárodnej pomoci pre hasičov. Posily však už prichádzajú. Mexiko poslalo do Petenu helikoptéru, ktorá pomáha pri hasení požiarov. Guatemalskí predstavitelia však uvádzajú, že drogoví priekupníci nie sú jediným pôvodcom požiarov a z ich zakladania obviňujú aj farmárov. 

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 03 - Modified: 2024-04-23 06:37:47 - Feat.: - Title: Pri Kežmarku horeli drevené obydlia, požiar uhasili nad ránom 04 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 05 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:37