StoryEditor

Utečenci sú zúfalí. Zablokovali diaľnicu, pred kamióny si ľahli deti

24.03.2016, 13:40
Autor:
iDnesiDnes
Stovky migrantov v stredu zastavili premávku na diaľnici medzi gréckou Solúnom a Macedónskom.

Asi 25 kilometrov od hraníc si podľa polície na vozovke postavili stany, priamo pred kolesá kamiónov si ľahla skupina detí.

Nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na grécku políciu uviedol, že niekoľko stoviek migrantov protestujúcich proti odrezaniu takzvanej balkánskej trasy zatarasil diaľnicu pri meste Polikastro zhruba 25 kilometrov od hraničného priechodu. Cez vozovku natiahli transparenty vyzývajúce na otvorenie hraníc. "Žiadne hranice, žiadny národ. Zastavte deportácie," vyzýval jeden z nich.

Na asfalt si potom ľahli deti utečencov, dospelí medzitým postavili stany. Podobné blokády migranti urobili aj na ďalších cestách.

Utečenci často blokujú aj železničnú trať spájajúca dedinu Idomeni s macedónskou Gevgelijou.

Grécke štátne dráhy ju pritom využívajú hlavne ako trasu pre vyradené lôžkové vozne, ktoré dopravca migrantom ponúka ako alternatívu pre nocovanie v stanoch.

Provizórny utečenecký tábor pri hraničnom plote v Idomeni momentálne hosťuje zhruba 12-tisíc ľudí a humanitárne organizácie hlásia, že medzi stanmi v poliach akútne hrozí výbuch nepokojov. "Museli sme stiahnuť našich spolupracovníkov," povedal gréckej televízii Antonis Rigas, hovorca Lekárov bez hraníc.

Utečencov, ktorí sú v Idomeni, rovnako ako zvyšok Európy zasiahla v utorok správa o teroristických útokoch v réžii hnutia Islamský štát, ktoré si v Bruseli vyžiadali najmenej tri desiatky životov. Časť moslimských migrantov potom vyšla pred fotografov s narýchlo vytvorenými transparentmi, na ktorých sa za útoky ospravedlňujú a zdôrazňujú, že oni teroristi nie sú.

Iní utečenci sa namiesto tichých odkazov rozhodli k zúfalým činom. Dvaja muži sa na protest proti uzavretiu hraníc zapálili. Ostatným sa ich podarilo včas uhasiť dekami. Podľa talianskej agentúry ANSA skončil jeden z mužov v nemocnici s popáleninami a je mimo ohrozenia života, o druhom sa správa nezmieňuje.

Za napätou atmosférou v tábore stoja podľa agentúry DPA radikálni aktivisti, ktorí medzi migrantmi rozdúchavajú hnev a lákajú ich k nezákonným akciám ako práve blokovanie ciest. Rovnakí ľudia podľa nej zorganizovali aj hromadné obchádzanie plotu, pri ktorom sa niekoľko ľudí utopilo v rieke Suva.

Kvôli uzavretiu hraníc s Macedónskom, cez ktorú migranti dlhé mesiace prechádzali z Grécka ďalej do Európy, uviazlo na juhu Balkánskeho polostrova vyše 50-tisíc ľudí. Veľká časť z nich stále mieri práve do Idomeni, pretože sníva o tom, že až sa raz hraničný plot otvorí, budú môcť prejsť medzi prvými. Prevádzači v Aténach už však novoprijatým migrantom ponúkajú alternatívne trasy.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 02 - Modified: 2024-04-29 13:04:06 - Feat.: - Title: Šesť ľudí dostalo tresty za požiare pri Aténach, v roku 2018 zabili vyše sto osôb 03 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2024-04-29 08:12:42 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-29 08:00:28 - Feat.: - Title: V Keni vlani polícia mimosúdne zabila 118 ľudí, tvrdia aktivisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:19