StoryEditor

Veľký francúzsky zvrat. Krajná pravica v rozhodujúcom kole úplne prepadla

13.12.2015, 19:24
Autor:
ČTKČTK
Regionálne voľby vo Francúzsku boli posledným testom pred prezidentským bojom. Na výslnie sa vracia strana exprezidenta Sarkozyho.

Pravicoví republikáni vyhrali dnešné druhé kolo francúzskych regionálnych volieb. Získali kontrolu nad siedmimi z 13 krajov, zatiaľ čo vládni socialisti si zachovali päť regiónov. Trinásty región - Korziku - budú tradične kontrolovať miestni nacionalisti. Ako vyplýva z takmer konečných výsledkov sčítania hlasov, krajne pravicový Národný front napriek výraznému úspechu minulý týždeň v prvom kole dnes nakoniec prepadol.

Republikáni bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho ovládli so svojimi spojencami sever a juhovýchod krajiny, socialisti súčasnej hlavy štátu Françoise Hollanda a ďalšie ľavicové formácie juhozápad a západný cíp štátu.

V najsledovanejšom regióne Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severe krajiny, kde kandidovala Le Penová proti predstaviteľovi republikánov Xavierovi Bertrandovi, dostala vodkyňa FN okolo 42 percent hlasov. Neter šéfky radikálnych nacionalistov Marion Maréchalová-Le Penová zase neuspela v juhofrancúzskom kraji Provence-Alpes-Côte d'Azur, kde dostala okolo 45 percent hlasov. V regióne Alsasko-Champagne-Ardeny-Lotrinsko na východe krajiny má kandidát Národného frontu okolo 37 percent hlasov.

Vo všetkých troch prípadoch zvíťazili zástupcovia republikánov, pričom v regiónoch, kde kandidovali obe Le Penové, sa vládni socialisti stiahli, aby uľahčili situáciu pravici. V celkovom súčte hlasov skončila FN na treťom mieste s viac ako 28 percentami.

Volebná účasť sa odhaduje na 60 percent. Francúzske médiá podotýkajú, že práve väčšia aktivita voličov ako pred týždňom nakoniec prispela k neúspechu krajnej pravice.

Le Penová obviňuje z machinácií

Le Penová po oznámení prvých výsledkov vyhlásila, že Národný front sa stáva výraznou silou vo väčšine krajských zastupiteľstiev. Šéfka FN pritom poďakovala svojim "odvážnym a odhodlaným" voličom.

Zároveň odsúdila postup svojich volebných protivníkov, najmä stiahnutie socialistických kandidátov v dvoch kľúčových oblastiach pred druhým kolom, čo uľahčilo dnešné víťazstvo Republikánov. Le Penová to označila za machinácie.

Víťazstvo urobilo hanbu víťazom

Ďalšia predstaviteľka francúzskej krajnej pravice Marion Maréchal-Le Penová vyhlásila, že volebná porážka nie je osudná. Víťazstvo zavedených veľkých strán označila za hanebné.

"Sú víťazstvá, ktoré urobia hanbu víťazom," povedala Maréchalová-Le Penová večer pred svojimi priaznivcami v juhofrancúzskom kraji Provence-Alpes-Côte d'Azur. Tam bola jej kandidátska listina porazená pravicovými Republikánmi, ktorým pomohlo odstúpenie vládnych socialistov z boja práve preto, aby bol Národný front oslabený.

"Vyhrať v desiatich na jedného nie je nič iné ako porážka," zdôraznila 26-ročná politička, podľa ktorej použili protivníci všetky možné prostriedky, vrátane "ohovárania a klamstiev", aby očiernil krajnú pravicu. Napriek tomu dosiahol FN v Provence-Alpes-Côte d'Azur svoj najlepší výsledok vôbec.

Maréchalová-Le Penová obvinila svojho úspešného soka, Christiana Estrosiho, že s jeho pôsobením sa v regióne nič nezmení a že povedie politickú činnosť po starom, teda tak, ako to už voličom v súčasnosti nevyhovuje.

Úspešné ťaženie Republikánov

Prekvapenie neprinesú zrejme ani výsledky vo východofrancúzskom regióne Alsasko-Champagne-Ardeny-Lotrinsko, kde sa kandidát Národného frontu podľa doterajších údajov pohybuje okolo 37 percent hlasov.

Vo všetkých troch prípadoch víťazia zástupcovia republikánov, ktorí vyhrali podľa všetkého ešte aj vo štvrtom kraji. Vládni socialisti zatiaľ vedú v troch regiónoch.

Volebná účasť sa odhaduje na 59 percent. Francúzske médiá podotýkajú, že mobilizácia voličov mohla nakoniec prispieť k neúspechu krajnej pravice.

Republikánom sa uľavilo

Predstavitelia francúzskeho pravicového republikánskeho tábora netaja úľavu nad porážkou krajnej pravice v dnešnom druhom kole regionálnych volieb.

"Nemôžeme prechádzať od jedných volieb k druhým, ako keby nám Francúzi nič nehovorili," povedal Sarkozy. "Francúzi od nás očakávajú silnú reakciu na nepríjemné otázky," dodal bývalý prezident, ktorý poukázal na obavy voličov z vývoja v Európskej únii, z masovej nezamestnanosti či z ohrozenia národnej bezpečnosti alebo identity.

Podľa serveru konzervatívneho denníka Le Figaro tak Sarkozy naznačil, kadiaľ sa bude uberať v najbližších mesiacoch v politických diskusiách. "Francúzi musia získať presvedčenie, že budeme mať odpovede, ktoré sú hodné výziev," dodal.

Podľa bývalého ministra práce Xaviera Bertranda, ktorý porazil na severe Francúzska vodkyňu radikálneho Národného Frontu Marine Le Penovú, vytvorili voliči hrádzu proti krajnej pravici. Bertrand priznal, že za svoje víťazstvo vďačí hlasom ľavice, ktorej kandidáti sa pre uľahčenie porážky Le Penovej z druhého kola stiahli.

"Nechcem zabudnúť ani na výsledky prvého kola, ktoré udreli ako hrom," dodal dnes Bertrand po ohlásení odhadov a prvých výsledkov druhého kola s tým, že "nikto nemôže povedať, že vyhral".

Nie je to úľava

Francúzski socialisti taktiež uvítali porážku krajnej pravice v dnešných voľbách, ale zostávajú vraj v strehu.

Francúzsky socialistický premiér Manuel Valls dnes poďakoval ľavicovým voličom, že vypočuli výzvu zo svojho tábora, aby podporili pravicových kandidátov v kľúčových krajoch, kde hrozilo víťazstvo radikálneho Národného frontu.

"Ale dnes večer to nie je žiadna úľava, žiadne triumfovanie, žiadne víťazné posolstvo. Nebezpečenstvo krajnej pravice stále nie je odstránené. Nezabúdam na výsledky prvého kola a minulých volieb," poznamenal Valls.

"Tým, ktorí vytvorili prekážku (pre FN), ale aj tým, ktorí nehlasovali, pretože už neveria ničomu, by sme mali dokázať, že politika nebude pokračovať tak ako predtým," dodal s tým, že je potrebné voličom znovu dodať chuť k tomu, aby hlasovali pre niekoho a nie proti niekomu.

Predseda socialistov Jean-Christophe Cambadélis vyjadril názor, že voľby ukázali, že ľavica je dostatočne odolná, že pravica nijako výrazne neoslňuje a že krajná pravica bola porazená.

"Podobne ako pri prezidentských voľbách v roku 2002, aj včera sa Francúzi dokázali zmobilizovať, aby nepustili k moci radikálnych nacionalistov," mieni o výsledkoch volieb editor HN Pavel Novotný. "Pre socialistov aj konzervatívcov sú tieto voľby zdvihnutým prstom, aby viac počúvali hlasy voličov. Pre Národný front a jeho šéfku Marine Le Penovú zase ide o dôležitý úspech, minimálne z pohľadu výsledkov prvého kola," dodáva Novotný.

01 - Modified: 2007-12-06 07:08:51 - Feat.: 0 - Title: Nová nádej na súd pre väzňov zo "slávneho" Guantánama
01 - Modified: 2022-04-24 06:03:26 - Feat.: - Title: Stále nie je nič rozhodnuté. Francúzi si dnes budú vyberať medzi Macronom a Le Penovou 02 - Modified: 2022-02-10 09:03:18 - Feat.: - Title: Finlandizácia Ukrajiny? Macron oprášil Zemanovu kacírsku myšlienku 03 - Modified: 2021-11-14 07:57:09 - Feat.: - Title: Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov. Šperky Márie Antoinetty sa dnes dražia za milióny 04 - Modified: 2021-11-05 12:52:06 - Feat.: - Title: Francúzski biskupi priznali „zodpovednosť“: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí 05 - Modified: 2021-07-13 08:35:51 - Feat.: - Title: Francúzi spravili radikálne rozhodnutie. Pre zdravotníkov zavedú povinné očkovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 05:55