StoryEditor

Magnát Trump valcuje republikánov

27.07.2015, 00:00
Kontroverzný miliardár Donald Trump má najväčšiu podporu voličov spomedzi republikánskych kandidátov.

V júni ešte ostro kritizoval prisťahovalcov z Mexika a ich „dovoz“ drog a násilia. Už nasledujúci mesiac suverénne tvrdil, že si získa hispánskych voličov tým, že im vytvorí pracovné miesta, ktoré doteraz nemali.

Kontroverzný finančník, realitný magnát a miliardár Donald Trump, známy viac svojimi príčeskami a manželkami než politickými cieľmi, je preslávený takýmito rozporuplnými vyjadreniami. Napriek tomu je dnes najvýraznejšou postavou medzi republikánskymi uchádzačmi o post amerického prezidenta. Do volieb v novembri 2016 síce ostáva vyše roka, no 69-ročný Trump už teraz kradne novinám titulné strany a konkurentom pokojný spánok.

Slávne Ja

„Máte padáka!“ To je azda najznámejšia veta, za ktorou sa skrýva tvár Donalda Trumpa. Developer a najnovšie aj ambiciózny politik sa okrem realitných investícií preslávil reality šou The Apprentice, v ktorej rad-radom a bez mihnutia oka vyhadzoval nevhodných pracovných kandidátov.

A rovnako bez mihnutia oka v posledných mesiacoch čerí aj politické, či skôr mediálne vody. Drzé výroky, kontroverzné prejavy a nekončiaci egocentrizmus, práve to Trumpa preslávilo. „Kto toho dokázal toľko, koľko ja? Nikto. Nikto nespravil vNewYorku to, čo ja,“ hovorí.

S rovnakým sebavedomím predniesol aj nasledujúce slová:„Tí, ktorí ma nemajú radi, ma nepoznajú a nikdy ma nestretli. Tipujem, že ma nemajú radi len zo žiarlivosti.“

Skromné začiatky

Donald Trump začínal v realitnej firme svojho otca, pre ktorého pracoval až do svojich 35 rokov. Hoci bol v Manhattane známy ako miestny prominent, médiá o ňom písali len v súvislosti s realitami.

V roku 1981 si založil vlastnú firmu The Trump Organization, o dva roky neskôr už vlastnil majetok vo výške dvoch miliárd dolárov. A vtedy sa začala jeho pozornosť odvracať od domov a stavieb. Smerovala skôr k jeho prvej manželke, bývalej modelke českého pôvodu Ivane Trumpovej či k snahám zorganizovať zápas väčší ako je finále amerického futbalu Super Bowl. Stačilo niekoľko televíznych vystúpení a stretnutí s vrcholovými politikmi. Keď sa k tomu pridalo jeho meno napísané na každej jeho budove, Donald Trump, ako ho poznáme, bol na svete.

Šance na Biely dom

Realitný magnát oznámil svoju kandidatúru v júni a odvtedy chodí po USA a poburuje. Niekedy voličov, niekedy politikov, no najčastejšie republikánov. Šéf Republikánskej národnej komisie Reince Priebus doslova prosil Trumpa, aby zmiernil svoje zapálené prejavy, no ten sa odmieta za názory ospravedlňovať. Republikáni sa však boja, že jeho otvorenosť ich bude stáť kreslo v Bielom dome.

Mnohých nahneval aj spochybňovaním vojnových zásluh senátora Arizony a bývalého kandidáta na prezidenta Johna McCaina. Ten padol ako vojnový pilot v roku 1968 počas vietnamskej vojny do zajatia. Po mesiacoch hladu, nepodarených operácií a mučenia sa dostal na slobodu, v USA bol vyhlásený za vojnového hrdinu. A hoci v dobe jeho zajatia sa Donald Trump, ktorý sa štúdiom vyhol vojenskej službe, chystal dobyť ako realitný maklér Manhattan, utrpenie svojho republikánskeho kolegu nepovažuje za hrdinstvo. „Nie je hrdina, pretože ho chytili. Ja mám rád ľudí, ktorých nechytili.“

Pre ostré narážky na imigrantov z Mexika, ktorí podľa neho do krajiny prinášajú najmä drogy a násilie, si vyslúžil veľa kritiky. Spoločnosť NBC Universal, ktorá vysielala Miss Universe a Miss USA, s ním okamžite rozviazala zmluvu.

Názory na motiváciu Trumpovej kandidatúry sa rôznia. Niektorí to považujú len za masívnu reklamnú kampaň jeho mena, iní si myslia, že má reálnu šancu. „Je to jeho priamočiara otvorenosť, ktorá sa ľuďom páči. Dokonca aj tým, ktorí nesúhlasia s jeho názormi. Podľa mňa sú kandidáti ako on energizujúci pre demokraciu, lebo vecami trochu zatrasú. Najhoršia by bola stabilná silná elita zložená z dedičnej línie kandidátov,“ povedal pre HN Paul Bracken, profesor obchodných a politických štúdií na univerzite Yale.

Má však podľa neho reálnu šancu na úspech, napríklad v súboji s demokratkou Hillary Clintonovou, ktorú americkí vládni inšpektori pred pár dňami obvinili, že poslala zo svojej súkromnej mailovej adresy štyri tajné správy?„Za určitých okolností má potenciál Hillary poraziť.“

Jack Goldstone, riaditeľ pre globálnu politiku na Univerzite Georgea Masona, sa pre HN vyjadril, že republikáni a zrejme aj voliči budú žiadať Trumpa, aby odstúpil. „Predpokladám, že Trump okolo seba narobí hluk, ale nevyhrá oporu republikánskych financovateľov ani voličov, ktorí rozhodnú o nominantoch. Mohol by sa však rozhodnúť kandidovať sám, za tretiu stranu. Tak by mohol ukradnúť voličov republikánom, a to by mohlo viesť k tomu, že Hillary Clintonová porazí Jeba Busha,“ dopĺňa Goldstone. Nakoniec, aj Trump už naznačil možnosť samostatnej kandidatúry.

Republikánska strana sa rozhodla podporiť v kandidatúre len desať uchádzačov, o výbere zo súčasných 15 sa rozhodne po deviatich kolách verejných politických debát, ktoré sa začnú v najbližších dňoch.

Miluje svoje meno, a to mu vynáša

Ako republikánsky uchádzač o kandidatúru na post prezidenta USA musel Donald Trump zverejniť majetkové priznanie za posledných 18 mesiacov. Čo sme sa z neho o celebritnom magnátovi dozvedeli? V prvom rade, tak ako Donald miluje seba, miluje aj svoje meno. V 92-stranovom dokumente figuruje 515 firiem, v ktorých má účasť, z toho názov 264 spoločností sa začína slovom Trump. Ďalších vyše päťdesiat zahŕňa jeho iniciály. Medzi menej tradičné investície

patrí napríklad spoločnosť na výrobu kóšer energetických nápojov v Izraeli, firma na výrobu kolotočov či golfové kluby a vinice. Hodnota majetku Donalda Trumpa je stále neznáma. Podľa priznania dosahuje 1,35 miliardy dolárov, podľa odhadov odborníkov je vyššia. Bloomberg tipuje 2,4 miliardy, Forbes štyri miliardy. Trump tvrdí, že jeho majetky majú hodnotu desať miliárd, no je známy tým, že svoju hodnotu zvyšuje. Už v minulosti novinárom povedal: „Nechcete predsa, aby som tvrdil, že sa mi nedarí.“

01 - Modified: 2007-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Biomasa -- šanca pre regióny
01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:44