StoryEditor

Porošenko chce pokračovať v protiteroristickej operácii

26.05.2014, 13:19
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pravdepodobný nový ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril dnes nádej, že jeho stretnutie s ruským vedením sa uskutoční v prvej polovici júna. Súčasne uviedol, že obnovenie poriadku v oblastiach na juhovýchode Ukrajiny sa nezaobíde bez účasti Ruska.

"Dúfam, že Rusko bude podporovať snahy o riešenie situácie na východe (Ukrajiny)," povedal Porošenko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve.     Zopakoval, že je pripravený rokovať so separatistami, ktorí zložia zbrane, ale upozornil, že sa nestretne s "teroristami", ktorí ohrozujú bezpečnosť štátu. Súčasne sa vyslovil za odzbrojenie všetkých ozbrojených skupín pôsobiacich na území Ukrajiny.

Vysvetlil, že na tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy, sa bude vzťahovať amnestia. "S ostatnými, ktorí stále vystupujú z pozície sily, dialóg nebude," varoval.

Súčasne vyhlásil, že je "pripravený a rozhodnutý viesť dialóg bez výnimky so všetkými obyvateľmi Donbasu bez ohľadu na ich politické sympatie.

Porošenko uviedol, že podporuje pokračovanie protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl na východe Ukrajiny, ale vyslovil sa za posilnenie jej efektivity a skrátenie.

"Nemám informácie, že (ATO) by teraz mala byť ukončená. Podporujem jej pokračovanie, ale žiadam zmenu jej formy: mala by byť kratšia, efektívnejšia, oddiely a zoskupenia by mali mať lepšie vybavenie, lepšiu výzbroj, lepšiu muníciu," uviedol.

Ako informovali tlačové agentúry, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve ubezpečil, že Rusko bude rešpektovať výsledky prezidentských volieb na Ukrajine a je pripravené na dialóg s ich predpokladaným víťazom Petrom Porošenkom. Súčasne ukrajinské vedenie upozornil, že obnovenie protiteroristickej operácie ukrajinských vládnych síl na východe štátu bude "kolosálnou chybou".

Pravdepodobný víťaz predčasných prezidentských volieb Na Ukrajine dnes zároveň opäť prisľúbil, že využije všetky zákonné prostriedky, aby sa Krymský polostrov - anektovaný Ruskom v marci - stal opäť súčasťou Ukrajiny.

V tejto súvislosti sa všetkým obyvateľom Krymu poďakoval za účasť na hlasovaní v predčasných prezidentských voľbách. Krymčania sa mohli na voľbách zúčastniť na základe ukrajinskými úradmi vydaného volebného preukazu. Voliť mohli v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na území Ukrajiny, ale najviac ich svoje právo využilo v Kyjeve.

Porošenko dnes okrem toho uviedol, že neplánuje personálne zmeny vo vedení vlády. Vysvetlil, že pôsobenie Arsenija Jaceňuka vo funkcii premiéra je úspešné. "Nemám plány na zmeny vo vedení vlády," dodal Porošenko.

Pokiaľ ide o jeho podnikateľské aktivity, Porošenko ubezpečil, že po nástupe do prezidentskej funkcie všetky aktíva predá, pričom celý proces začal pripravovať už dnes.

"Musíme zaviesť novú tradíciu - človek, ktorý sa ujíma novej funkcie, predá svoj biznis a všetky svoje sily sústredí na prácu," vyhlásil a dodal, že v jeho prípade bude prioritou integrácia Ukrajiny do EÚ. Poznamenal, že ešte do inaugurácie chce absolvovať niekoľko schôdzok s vysokopostavenými predstaviteľmi cudzích štátov.

Osobitnú pozornosť chce venovať aj boju s korupciou a rozvoju plánov na modernizáciu krajiny.

01 - Modified: 2006-06-01 14:14:33 - Feat.: 0 - Title: Počet poberateľov sociálnych štipendií sa oddnes zvyšuje
01 - Modified: 2024-05-16 19:14:52 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond skontroluje Kyjev. Nová misia preskúma, či dodržiava podmienky úveru 02 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 03 - Modified: 2024-05-15 12:37:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty dajú na vyzbrojovanie Ukrajiny dve miliardy dolárov, oznámil Blinken 04 - Modified: 2024-05-15 13:08:40 - Feat.: - Title: Ruská armáda postúpila ďalej. Tvrdí, že dobyla Robotyne a ďalšie dve obce na severe Ukrajiny 05 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 09:19