StoryEditor

Česko má nového premiéra. Zeman vymenoval Sobotku

17.01.2014, 14:26
Autor:
iDnesiDnes
Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta povedie na Slovensko. „Chcem dodržiavať tradície,“ vyhlásil nový premiér.

Český prezident Miloš Zeman menoval šéfa strany ČSSD Bohuslava Sobotku novým predsedom vlády. Veta, ktorá by znela pomerne banálne, pretože strana vyhrala na jeseň minulého roka predčasné voľby, v sebe skrýva niekoľko drám českej politiky. Sobotka musel po voľbách ustáť pokus časti ČSSD o jeho zvrhnutie. A Zeman čakal 83 dní od volieb, aby Sobotku vôbec vymenoval.

Želám vám, aby sa vám podarilo vytvoriť profesionálny tím založený ako na odborných znalostiach, tak na životných skúsenostiach, ktorý sa stane silnou a úspešnou vládou Českej republiky,“ povedal po vymenovaní Sobotku Zeman. Sobotka pre českých novinárov v prvom rozhovore potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta bude smerovať na Slovensko. „Chcem dodržať tradície, moja prvá cesta bude smerovať do Bratislavy,“ povedal Sobotka pre české médiá.

Pre štyridsaťdvaročného Sobotku to znamená vrchol kariéry. Zatiaľ to najvyššie dotiahol na ministra financií, ktorým bol v rokoch 2002 až 2006 postupne vo vládach Vladimíra Špidlu, Stanislava Grossa a Jiřího Paroubka. Mladším premiérom než Sobotka bol len Gross, stal sa ním už ako 34-ročný. Vo funkcii potom ale nevydržal ani rok.


Nový český premiér Bohuslav Sobotka. Snímka: TASR

Česká republika má teraz každopádne dvoch premiérov. Okrem Sobotku je to aj Jiří Rusnok, ktorého vláda zatiaľ ostáva pri moci. Kedy presne prezident menuje novú Sobotkovu vládu, na ktorej sa dohodli ČSSD, ANO a KDU–ČSL, nie je zatiaľ jasné. Pripustil len, že by to mohlo byť do konca januára.

Sobotka prišiel na Pražský hrad zo sídla ČSSD krátko po druhej hodine popoludní. Ešte pred tým sa s kolegami z vedenia strany dohodol na obsadení posledného voľného miesta vo vláde. Na ministerku práce a sociálnych vecí navrhuje Sobotka svoju stranícku kolegyňu Michaelu Marksovú Tominovú.


Český prezident Miloš Zeman vymenoval za premiéra Bohuslava Sobotku. Snímka: ihned.cz

Zverejnený návrh na zloženie vlády:
premiér: Bohuslav Sobotka (predseda ČSSD)
minister vnútra: Milan Chovanec (podpredseda ČSSD)
minister zahraničných vecí: Lubomír Zaorálek (ČSSD)
minister práce a sociálnych vecí: Michaela Marksová Tominová (ČSSD)
minister priemyslu a obchodu: Jan Mládek (ČSSD)
minister školstva a telovýchovy: Marcel Chládek (ČSSD)
minister zdravotníctva: Svatopluk Němeček (ČSSD)
minister bez kresla (ľudské práva a šéf legislatívnej rady vlády): Jiří Dienstbier (ČSSD)

minister financií a vicepremiér pre ekonomiku: Andrej Babiš (predseda ANO)
ministerka pre miestny rozvoj: Věra Jourová (podpredsedníčka ANO)
minister dopravy: Antonín Prachař (ANO)
minister obrany: Martin Stropnický (ANO)
ministerka spravodlivosti: Helena Válková (ANO)
minister životného prostredia: Richard Brabec (ANO)

minister bez kresla a vicepremiér: Pavel Bělobrádek (predseda KDU-ČSL)
minister poľnohospodárstva: Marián Jurečka (podpredseda KDU-ČSL)
minister kultúry: Daniel Herman (KDU-ČSL)

Kto z navrhnutých ministrov Sobotkovej koalície vyvoláva najväčšie diskusie

01 - Modified: 2005-12-09 07:07:28 - Feat.: 0 - Title: Historicky málo ľudí bez práce
01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 23:11